En betoning på naturupplevelser men ingenting uteslutas...

Snäckstavik naturreservat

Redan innan vi flyttade in på Skördevägen 6, var vi mycket medvetna om att det fanns ett naturreservat i närheten. Om man går ner på Skördevägen tills man kommer till staketet är det bara att korsa kohagen och gå över till andra sidan av väg AB570. Där finns det en liten parkering och en tavla med information om naturreservatet.
Det trodde vi länge men vi hade helt fel. I själva verket ligger reservatet på vår sida och kohagen ingår i det.  Det finns även en plattform där man kan sitta och observera våtmarken som är reservatets centrum.
Dessutom är informationen på tavlan inte helt uppdaterad. Våtmarken dräneras inte längre under juli men får torka naturligt under hösten. Tack till hamnkaptenen och våra grannar för värdefull information om reservatet! Varje vår släpper man in lekande gäddor till våtmarken från havet. Via ett diksystem har fisken även en möjlighet att komma till en annan naturreservat i närheten av Grödinge kyrka.
Åtminstone vissa år samlas havsörnar där för att fånga fisken. I år såg jag flera havsörnar där den 27 mars och tog flera bilder. Det snöade mycket. Jag såg inte att de fiskade och jag vet inte om gäddorna hade släppts in. Sedan kom vintern tillbaka och vattnet frös till is. Sedan dess har jag inte sett några havsörnar där men det finns gott om fisk.

Ett par korpar flög över mitt huvud vid hagen den 17 mars.
Korpar
Den 21 mars var det disigt och mycket stämningsfullt och jag passade på att fotografera sångsvanar som flög över våtmarken.
Gråhäger med abborre den 26 mars, troligen fångad vid viken eftersom det inte ska finnas abborre i våtmarken, bara gäddor.
Det var mycket snö den 27 mars och jag fotade havsörnar.
Vad jag förstår, brukar tranor häcka i våtmarken och i år har vi ett par. Jag tog den här bilden på dem den 22 april.

Följande dag kom det ett till par till våtmarken. Det var mycket högljudd kommunikation mellan tranorna och till slut försvann det nya paret. Första paret flög efter dem men återkom kort därefter. Det var tranor i luften överallt ett tag och jag passade på att ta bilder på fåglar som flög eller landade.

Det finns andra fåglar i våtmarken än tranor och havsörnar och här är en kniphona.

Det är svårt för mig att veta vilka fåglar som är rastande och vilka som kommer att häcka i våtmarken. Förutom knipa har det funnits storskrake, gräsand, bläsand och kricka. Det finns även ett par tofsvipor och sångsvanar är ofta där . Vadare finns självklart i våtmarken och de som jag har sett är bl.a. skogssnäppa, grönbena, och enkelbeckasin. 

Mindre hackspett hane

Det stor på tavlan att mindre hackspett häckar i reservatet så det blev ingen riktig överraskning när jag såg ett par igår den 27 april. Men glad blev jag. Jag fick enbart bilder på hanen men honan var i närheten och hanen flög upp till henne sedan.
Mindre hackspett är en fågelart som ligger nära våra hjärtan. Se gärna mitt inlägg om mindre hackspett på Toffelbacken!
https://www.fotosidan.se/blogs/grahambrodie/mindre-hackspett-pa-toffelbacken.htm

Uppdatering 12 juni 2023

Tyvärr har jag inte sett en Mindre hackspett i området sedan 27 april.

Länge trodde jag att vi skulle få en häckning av Tranor i reservatet. En fågel var stationär och låg på marken fast hon brukade försvinna från platsen för att födosöka tillsammans med sin partner under långa perioder. Sedan började båda fåglarna vara borta från reservatet länge. Vi har haft mellan noll och fem Tranor på plats samtidigt men det ser inte ut att bli någon häckning i reservatet i år. 

Trana Tranor Tranor Tranor

Under tiden då jag fortfarande hoppades på en häckning av Tranor var jag mycket restriktiv med mina besök på reservatet och oftast nöjde mig med att observera platsen från kommunens stugor för fiberbredband och vatten på Skördevägen. Nu har jag börjat gå längre ner i reservatet till vänster om vallen och där har jag hittat en del intressant.

Sångsvan Snatterand Snatterand Bläsand
Sångsvan Snatterand hane Snatterand hane Bläsand
Ladusvala Skedand Skedand Knipa
Ladusvala Skedand hane Skedand hane Knipunge
Knipor Knipor Buskskvätta hane Sånglärka
Knipfamilj Knipfamilj Buskskvätta hane Sånglärka

Inlagt 2023-04-28 16:27 | Läst 380 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket fina bilder på de 'stora' i våran fauna! Ja, även den 'mindre' var så klart fin.. Härligt!
Hälsn!
Svar från Macswede 2023-04-29 11:19
Tack så mycket, Jan!
Mycket fina fågelbilder och den sista på tranorna är ju toppen. Kul även med hägern som flyger med en abborre. Grattis även till den mindre hackspetten. Jag fotade en för ett par veckor sedan och det var också ett par. Det är guld att bo i närheten av ett så här fint naturreservat.
Hälsningar Lena
Svar från Macswede 2023-04-30 13:08
Tack så mycket Lena!
Det känns som en dröm att ha hamnat här. Idag var det en Årta i våtmarken tillsammans med en liten grupp Krickor - alldeles för långt borta för bra bilder men mycket roligt ändå.
Hälsningar
Graham