Annons

Vilket labb?

Produkter
(logga in för att koppla)
Tänkte bara dela med mig av mina erfarenheter. Har nu exakt samma bilder beställda ifrån Fotolabo, ProPrint och PrintAtKodak. Slutsatsen är denna:

* Fotolabo gör en svag uppskärpning men framkallar med lägre upplösning än övriga.
* PrintAtKodak gör en rejäl uppskärpning (på tok för mycket) men framkallar med hög upplösning
* ProPrint gör ingen skärpning och framkallar med hög upplösning. Man kan begära dTFS-korrigering (bl a kontrast, tyngd, färg) om man inte själv bildbehandlat.

Så min favorit är numera ProPrint! De kommer även att börja supporta matta bilder framöver. Jag frågade dom angående färgprofil och deras svar var


Den färgprofil som bäst stämmer med vårt system är Adobe RGB. Men du går in i avancerat mode och ställer ner skärmfärgen med c:a 10-15 %. Har du då en kallibrerad skärm kommer utskrifterna stämma väldigt bra med din skärm. Det finns en färgprofil att ladda ner från den engelska agfasidan men den stämmer inte lika bra på vårt system.
 
Dom andra du nämner, kör dom med 300 DPI eller? Fotolabo använder 254 DPI.

Om vi glömmer den angivna upplösningen, hur bedömmer du skillnaden mellan Proprints bilder & Fotolabos? Är Proprints bilder bättre, i så fall med avseende på vad?

Hur ligger proprint till prismässigt jämfört med Fotolabo?

Ang. upplösningen så har jag nånstans läst att det ungefär som med normala bläckstråleskrivare inte ska finnas någon anledning att använda högre upplösning än ca 240 Dpi på utrustningen som dessa labb använder, någon som har en åsikt om detta?

Mvh/Larsa
 
Enligt en test i internetworld så var Proprint testvinnare. Det var nio labb i testen. Enligt testen står det för proprint:

God skärpa. Fin teckning i mörka och ljusa partier. Balanserad färgton.

För Fotolabo står det:

Bristande skärpa. Bra teckning i ljusa partier och bra detaljrikedom i mörka. Bra färgbalans.

Jag har själv inte provat Fotolabo men Proprint finns där jag bor och jag tycker att de gör väldigt fina kopior.

Priser enligt testen

Proprint
10x15 3,25
20x30 29,00
porto 16.00

Fotolabo
10x15 2,95
20x30 29,95
porto 19,95
 
ProPrint

Jag vet inte om detta tillför något som inte redan sagts men...

Jag har testat ProPrint och är mycket nöjd med dem. Bilderna blev bra i färg, skärpa osv.
Jag var lite missnöjd med hur mina pålagda svarta ramar hade krympt bort en aning i långsidorna när jag använde ProPrint första gången. Jag fick dock snabbt nya kopior efter ett mail. Dessa nya kopior hade dessutom överflödigt vitt längs kortsidorna bortbeskuret på köpet (bilden stämde inte med pappersformatet), en liten bonus som jag tolkar som att man är mån om sina kunder!

Det roliga med de nya bilderna var att de inte stämde i färg (jag hade sepiatonat i PhotoShop) med förra kopiorna. Det blev ett nytt mail, mest för att fråga vad detta berodde på så man vet i framtiden. Denna gång blev jag uppringd av Stefan på ProPrint.

Han förklarade att det berodde på att de första gången pga överbelastning missat att bilderna var manipulerade och låtit framkallningsmaskinen korrigera färgerna. Andra gången hade man upptäckt att de var digitalt manipulerade och därför framkallat dem icke-korrigerade, något man förutsatte är fotografens önskan när hon/han slitit med bilderna i datorn (naturligtvis helt riktigt!). Han berättade också att man när man skickar in bilderna kan ange om man vill ha dem korrigerade eller inte.

En liten rolig (?) parantes om korrigering/icke-korrigering är att de kopior som var färgkorrigerade stämde mycket bättre överens med vad jag såg på min skärm än de som var icks-korrigerade. Det säger väl tyvärr en hel del om min skärmkalibrering och att jag har en del kvar att lära...

Jag fick också tips om framkallning av mina "digitala phosphoriter" (http://www.deviantart.com/deviation/2427987, just detta med PhotoShop RGB98 och tunna ut som nämnts tidigare. Så jag måster bara rekommendera ProPrint - bra bilder och dessutom mycket bra service!

(ursäkta om jag blev långrandig här...)
 
Proprint

Jag fotar inte digitalt(iaf än). Men eftersom jag bor i Umeå så brukar jag framkalla en del av mina filmer hos proprint och jag upplever att de ger bra och snabb service.
 
larsaz skrev:
Dom andra du nämner, kör dom med 300 DPI eller? Fotolabo använder 254 DPI.

Om vi glömmer den angivna upplösningen, hur bedömmer du skillnaden mellan Proprints bilder & Fotolabos? Är Proprints bilder bättre, i så fall med avseende på vad?

Hur ligger proprint till prismässigt jämfört med Fotolabo?

Ang. upplösningen så har jag nånstans läst att det ungefär som med normala bläckstråleskrivare inte ska finnas någon anledning att använda högre upplösning än ca 240 Dpi på utrustningen som dessa labb använder, någon som har en åsikt om detta?

Mvh/Larsa

Jag ser ingen skillnad mellan Kodak och ProPrint när det gäller upplösning så bägge kör förmodligen med 400 ppi. Colormailer använder lägre upplösning.

Skillnaden mellan 400 och 254 ppi blir tydlig om du tittar på detaljer. Jag har en björk utan löv där jag har jämfört de små grenarna och med högre upplösning kan man urskilja mer. Annars är gräs ett bra motiv för att avgöra utskriftsupplösning/kameraupplösning. Man ser även skillnad om man tittar på streck som går på snedden, gärna med mycket kontrast, då blir 400 ppi utskrifter jämnare. Låg upplösning påverkar ju även skärpeupplevelsen.

Har du en 4 Mpixel bild så blir det ca 2300x1700 som skall tryckas på säg 14x10 cm, det blir 2300/(14/2.54) och 1700/(10/2.54) dvs 420 x 430 ppi.

MVH
Jonas
 
Får väl försöka tillföra mitt till diskussionen..

Jag har hittills bara testat två lab, det första har jag gått tillväga så att jag har skickat mina bilder via www.fujifilmnet.com (ska jag vara helt ärlig har jag inte kollat vilket lab som faktiskt kör ut dessa kopior) och det andra, som jag faktiskt fick mina första bilder från idag, var fotolabo.

Från fujifilm har jag beställt både färgbilder, svartvita och färgkorrade.. Från fotolabo så har jag beställt färg och svartvitt, alla med deras egen profil..

Alla kopior från fujifilm har jag varit jäkligt nöjd med, grym skärpa och bra färger, jag blev helt enkelt glatt överraskad när jag såg bilderna eftersom dom var bättre än ag förväntat mig..

Fotolabo däremot är jag inte imponerad av.
För det första har dom skurit flera av mina bilder skitdåligt så att där är lite vitt kvar på vissa kanter, kanske kan verka som en petitess, men detta stör mig otroligt mycket.

För det andra är ju upplösningen värdelös jämfört med fujifilm (som jag iofs inte vet konkret vad dom använder för dpi).
Att titta på ser dock fuji-kopiorna mycket bättre ut, och dom är ändå något större rent fysiskt.

För det tredje så verkar inte Fotolabos profil fixa alla bilder särskilt bra, jag hade några bilder med mycket gult i , typ smörblommor och tusenskönor, och här blev mycket av det gula neongrönt, precis som om deras maskiner inte klarar alla toner.. Helt ärligt kan jag dock inte säga att detta inte beror på okunskap från min sida, ska maila och kolla med dom.

Min slutsats är iaf att jag inte beställer från fotolabo fler gånger! DOCK så gillar jag matta kopior och kommer nog testa något annat lab som erbjuder detta, tills jag hittar ett sådant kommer jag dock köra med www.fujifilmnet.com

/kenny
 
chris_wallin77 skrev:
Måte ge tummen upp för colormailer ( http://www.colormaile.com ). Har använt mig av dom ganska mycket. tar ca 4 arbetsdagar att få bilderna hem till brevlådan.

Måste säga att de senaste två gångerna jag beställt från Colormailer har jag blivit riktigt besviken. Senaste var riktigt hemska, hade skärpt upp bilderna så närapå knastrade. Färgerna var vansinnigt fel... Till på köpet hade de beskurit dem fullständigt sinnesjukt, höll inte ens standardmått längre. Fick mig att hoppa över till Fotolabo, som även har lite bättre betalningsrutiner, gillar inte att behöva betala med Visa. Fick mina bilder igår från Fotolabo, samma bilder som jag även betällt från Colormailer. Värld av skillnad, skickar inte en byte mer till colormailer.
 
För er som inte känner till det så går det faktiskt att söka på internet. Ett bra förslag är att innan man frågar efter adressen till något företag gå till www.google.com och skriva in namnet man letar efter...
Eller bli helt vild och galen och testa med t.ex. www.proprint.se ;)
Det är klart folk svarar här också men det går mycket fortare om man gör det själv.

Om ni tar det här helt allvarligt får ni skylla er själva :)
 
deez skrev:
För det första har dom skurit flera av mina bilder skitdåligt så att där är lite vitt kvar på vissa kanter, kanske kan verka som en petitess, men detta stör mig otroligt mycket.

det beror på att du skickat filer som inte har riktigt rätt storleksförhållanden. de gör bilderna exakt så som du skickar in dom.
tex. så är storlekarna 10x13 egentligen 10x13,3 och 13x19 är 13x19,5 osv.. (den informationen finns om man letar lite på fotolabos hemsida)
i onlineprogrammet du skickar över bilderna i finns dock en möjlighet att klippa till bilderna rätt om du inte redan gjort det i ett bildbehandlingsprogram.
men. gör man inte detta och har fel storleksförhållanden på bilden... ja då blir det vita kanter, helt enkelt.
detta för att det ska vara kunden som har all kontroll över bilden.
men om du vill att labbet ska sköta allt automatiskt, storlek som färger och skärpa... ja, då ska du förstås skicka dina bilder nån annanstans.

fuji gör förstås sina bilder på fujipapper. färgerna är ganska klara men aningens överdrivna.
fotolabo använder agfapapper. det ger förhållandevis lite matta färger och kan uppfattas som grått och trist men är mycket närmare sanningen än man kan tro.
vill man dock ha mer färger ändå lägger man lätt till detta med full kontroll i tex. photoshop innan man skickar bilderna till FL.

upplösningen då..
jo FL använder en något lägre upplösning (tror det var 254 dpi), och det syns om man kikar noga på små detaljer som tex. löven i träd och liknande.
på porträtt och liknande fungerar det dock mycket bra.
fotolabo lägger dessutom inte på nämnvärt mycket skärpa på kopiorna, så det bestämmer man själv i sitt bildbehandlingsprogram.
vissa andra labb kan ibland lägga på så mycket skärpa att det ser overkligt ut.

nu verkar det säkert som om jag jobbar på fotolabo.. *ler*
men personligen gillar jag fotolabos digitaltjänst bäst av alla då de inte ställt in sina maskiner på "idiotinställningar" som justerar bilderna, utan man får det man skickat in, helt enkelt.
jag som kund har alltså full kontroll på vad jag kommer få tillbaka för bilder.
skillnaden på fotolabo och tex. crimson är inte så stor som man kan tro..

däremot så är fotolabo supersämst på framkallning och kopiering av vanlig film. där ska man sky dom som pesten! ;o)
 
Tror jag får sätta mig med några väl utvalda kopior och lägga in dom till Proprint, fotolabo och fuji för att se vad som passar mig. Men alla tre verkar vara klart dugliga om inte annat. Kanske lite olika beroende på vad man ska ha bilderna till.
 
Exakt! Proprint har bra upplösing men sämre "uppladdningsprogram", Fotolabo har matt yta och Colormailer har många intressanta format. Andra saker som spelar roll är priset, leveranstid, vilket fotopapper, bandbredd för uppladdning och kundtjänst.
 
Peter & Jonas. Det viktigaste med fotolabo verkar inte ha gått fram. Skickar man en oskärpt bild till dem så är den oskarp på papperet när man får kopian, många av dom andra skärper klart mer för att tillfredsställa massan som inte hittat skärpningsverktyget.

Se därför till att skärpa bilden efter tycke innan ni skickar till Fotolabo, när ni skickar till vissa av dom andra så får ni tydligen chansa med en minimal skärpning & hoppas på det bästa.

Någon skrev att Internet World (tror att det var dom?) testat lab & ansåg fotolabo som dåliga pga oskärpa, det förstår man ju om dom skärpt bilderna likt till alla lab.

Larsa
 
Det är ju också viktigt att labbet inte gör någon kontrastjustering eller annat jox som man inte bett om. Detsamma gäller också skärpan men lägre upplösning ger ju normalt sämre skärpa! Det verkar tråkigt som Abhraxxas skriver att Colormailer har börjat med kraftig uppskärpning. Har just beställt 20 gratisbilder där så nu ska jag jämföra!

Själv skulle jag vilja hitta ett lab som är lika bra som proprint fast med kodak-fotopapper!
 
Jag fick bilder från Colormailer idag (utnyttjade deras erbjudande om 5 gratisbilder för att testa dem). Bland annat hade jag passat på att framkalla två bilder jag tidigare framkallat hos Proprint för att kunna jämföra. Färgerna upplever jag som mycket bra, precis som hos Proprint, men i övrigt upplever jag bildkvalitén som sämre (vet inte om det beror på överdriven uppskärpning?), bilderna tål inte att jämföras med de från Umeå.

Colormailer skär ju bort överflödigt vitt vid "udda format", men skärningen är otroligt slarvigt gjord. Jag är en aning förtjust i ramar (av typen som är på min senaste kritikbild, http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?set=lp&ID=116163), och på en bild har de på en sida lyckats ta bort allt utom det vita strecket. Dessutom har en annan bild spikraka repor, som efter hjulen i en skrivare, som syns i vissa vinklar.

Överskärpan, den slarviga beskärningen samt reporna gör att detta var första och sista gången hos Colormailer.
 
Vilket labb?

Ja det är den eviga frågan. Visst vill man att ett proffslabb ska göra sina bilder som man ibland är så väldigt stolta över, man har man en plånbok som gör det möjligt. Jag är ung och studerar och har en tunn liten plånbok, men här i Umeå har vi det väldigt bra med labb, det finns tre digitallabb.

Kodak, Fuji och Agfa. På Kodak gör de enligt mig i alla fall inte så bra bilder, dålig service och man betraktas inte som viktig när man kommer in och vill ha bilder. Är de inte för oss kunder de ska jobba åt.

På Fujibutiken verkar det lite kaos, inget folk bakom disken vid ett flertal tillfällen och enligt mig måste jag väl säga en gång till, så är deras bilder så hårda att mycket går förlorat i skuggor och högdagrar. Jag tittade runt här (jag är en färsking) och fick den uppfattningen om att det är Fuji man ska anlita.

Agfalabbet här i Umeå gör de bästa bilderna enligt mig, jag är inget proffs, men de ser väldigt naturliga och skarpa ut, samt att sevicen där är helt underbar. Jag har ingen aning om hur det är för de som beställer på hemsidan och får det med post, men personalen där är på topp.

Sydsvenkan har gjort ett litet test av labb.

http://w1.sydsvenskan.se//Article.jsp?article=10052883&imagelist=15&textlist=16
 
Uppskärpning?

Har aldrig skickat in några digitala bilder till något fotolabb och har heller inte så stor erfarenhet av digital bildredigering så här kommer några frågor:

Det labb som jag blivit mest intresserad av är fotolabo pga av de stora möjligheterna att ha kontroll själv. I dagsläget vet jag dock inte riktigt hur jag ska kontrollera det. Det jag mest tänker på är uppskärpningen, hur mycket ska man ta i för att utskriften ska bli bra? Jag antar att det inte är så lätt att svara generellt på men en liten fingervisning vore trevligt. Antar att det är oskarp mask i ps som ska användas. Om någon skulle kunna förklara hur den fungerar och vad de olika värdena står för så vore jag tacksam.

/Anders
 
Anders.

Det finns hur många metoder & ideer som helst ang. detta med oskarp mask men jag tänker ändå dra den variant som jag använder innan jag skickar iväg bilderna till labb.

En tumregel: Utskriftsupplösning/200=lämplig radie.

För att bestämma mängd så använder jag en metod som Göran Segerholm lärt mig i en tidigare tråd.
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=11180&highlight=radie

Betrakta bilden i 50% förstoringsläge samt möjligtvis i 100% i förhandstittfönstret, lägg sedan på mängd tills du tycker att det ser bra ut.

Enligt Göran så lägger man oftast på för liten mängd om man har 100%-visning, enligt mina erfarenheter så har han rätt.

Ang. tröskelvärdet så har jag ingen aning om vitsen med det, av någon anledning så har jag det inställt på 2 för jämnan & har hittils blivit nöjd.

Kanske någon annan kan bringa lite klarhet i detta med tröskelvärdet, jag kanske har missat nåt.

Larsa
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.