Med pentax och sigma 70-200 går det alldeles utmärkt att fota på fåglar och sport.
Jag har fotat en del vilda djur och fåglar med det kitet och det funkar utmärkt(om 200mm räcker)
Ja, lite större djur och fåglar kan man definitivt klara på en aps-c sensor eller med en 200 eller djur i natur snarare än rena artbilder. Personligen tycker jag ofta bättre om sådana bilder då de berättar mer om hur djuret lever. Vill man ta artbilderna man ser i fågelböckerna behövs det dock oftast längre brännvidder
Ett jättelångt ljusstarkt tele räcker oftast inte för att få bra bilder.
För bra resultat är dessutom minst lika vikitgt:
1) Att man kommer ut i naturen regelbundet och vid rätt tid på dagen.
2) Att man orkar släpa kameran med sig. Ska man ha ha de ljustarka fina gluggarna, så väger de bly. Visst är de bra vid gryning och skymmning men blir de hemma för att de är för tunga är de meningslösa. En 300 med ljustyrka 5.6 som är med mycket bättreän en 500/4 hemma.. Kanske är det för mörkt, kanske blir det för brusigt, men en sak är säker det blir ingen bild alls från ett 500/4 om det ligger hemma.
3) Att man kan tillräckligt mycket om det tilltänkta motivet så att man vet hur man kan locka det till sig, eller vet var man kan placera eventuellt gömsle. De flesta djur gillar mat och genom regelbunden matning kan man vänja fåglarna till att komma närmare.
4) Att man kan sin utrustning så väl att man inte missar bilden när den väl finns framför ens ögon och att utrustningen är snabbarbetad och faktiskt fungerar. Kameran är inte något man plockar fram på söndagen och går ut i skogen för att ta några bilder. Fotografering med långa brännvider på fri hand fordrar god teknik och god teknik kommer med träning. Använd kameran varje dag. Se till att själv vara i god fysisk konditon är man trött när man kommer fram till stället där man vill fotografera bilir bilderna sämre.
Det inträffar inga katastrofer om man väljer Pentax och Sigma istället för dyrare Canon eller Nikon. Oftast får man mer för pengarna om man undviker lågprismodeller från högstatusmärken och istället väljer toppmodeller från budgetmärken. Sigma är ett bra exempel på ett sådant budgetmärke som gör bra prylar. Kanske skulle ett Sigma 120-400 fungera. Sigman kanske fokoserarn några millisekunder långsammare än den bästa, och kantskärpan kanske är en aning sämre och det blir kanske lite vignettering om man använder den på en fullformatkamera, men ska vi hålla låg budget har vi ingen fullformatkamera i vilket fall, så varför bry sig.
Skaffa ett hus som är robust. Sedan må det stå Pentax K-30, Nikon D300s, D7009 eller något annat på det. Det har inte så stor betydelse så länge det är hyfsat snabbt och har lättarbetade reglage.
Sedan är det bara att slå på det stora tålamodet och gå ut och plåta
Hittade för övrigt en test av telezoomar
http://www.kamerabild.se/tester/objektiv/test-9-langa-telezoomar-1.249318.html
Väljer man en Pentax K-30 med 18-55 och ett Sigma 120-400/4.5-5.6 har man en väl fungerande kamera för att fotografera fåglar för ca 11 000 kr. Det är visserligen
ingen Nikon men eftersom priset är lågt kanske det till och med kan bli råd till
ett hyfsat stativ eller en ljusstark blixt som når fram även om man använder tele.
Eftersom närgränsen är bra både på Pentaxoptiken och Sigman kanske man kan klara sig utan specialoptik för macrofoto om man inte vill gå extremt nära. Sigman bör t.ex. fungera bra för sådant som skygga fjärilar och trollsländor.
Så visst går det att hitta lågprisutrustning för fågelfoto om man kompromissar lite.
Lägger du på ett 5000 till kan du byta ut Pentaxgrejorna mot en Nikon D7000, och åtminstone slippa den kompromissen. Själv hade jag nog lagt de pengarna på att resa till någon intressant fågellokal istället. Det blir mer bilder på det viset.