mannbro
Aktiv medlem
mange78 skrev:
Ändå gör du det till det?
Nej, jag ville bara lyfta fram att barnarbete inte bara är svart, utan att det även finns vissa positiva effekter. De negativa aspekterna känner nog de flesta till, de är enkla att se. De positiva kräver lite mer såväl känslomässigt som praktiskt för att kunna ta till sig.
mange78 skrev:
Vad du missar är att det knappast var på grund av barnarbete som Sverige reste sig ur fattigdomen, utan det var på grund av en serie gynnsamma faktorer som en ökad efterfrågan från USA och Europa, tekniska innovationer i jordbruket, en växande hemmamarknad, immigranter som var viktiga för den tekniska utvecklingen i järnframställningen mm mm. Sverige hade rest sig ur fattigdomen oavsett om barnarbete hade existerat eller inte.
Jag missar inte det och jag påstår inte att barnarbete är den enda (eller nödvändigtvis ens en komponent) för att lyfta ett land från fattigdom, men det kan vara en viktig del både för de enskilda individernas kortsiktiga överlevnad och de långsiktiga effekterna på landets ekonomi.
mange78 skrev:
Man kan inte jämföra med en situation i Europa som rådde för över 100 år sedan. Det var helt andra förutsättningar då. Idag hindras många fattiga länder att resa sig ur fattigdomen på grund av att de exploateras av oss och på korrupta och totalitära system. Lika lite är det de föregående generationernas barnarbete som skapar välfärd i Sydkorea. Utan det handlar om en övergång till demokrati, sunda investeringar av utländska företag och en sund ekonomisk politik.
Sverige hade också korrupta och totalitära system. Det var lika mycket politiska liberaliseringar i Europa och Sverige och frihandel som gjorde det möjligt för Sverige att resa sig ur fattigdom som det är i de fattiga länderna idag. Det är ju ingen slump att många länder i afrika och sydamerika som, trots mycket stora naturtillgångar, som är hårdast drabbade på grund av socialiserad ekonomi, korrupta ledare och stängda gränser.
Jag vidhåller att barnarbete varken är svart eller vitt. Det finns naturligtvis många negativa aspekter och det vore absolut bäst om det inte behövdes, men jag står fast vid att det kan vara ett nödvändigt ont såväl för individer att klara livhanken som en tillgång för växande ekonomier.
Edit:
mange78 skrev:
Idag hindras många fattiga länder att resa sig ur fattigdomen på grund av att de exploateras av oss...
Nej, det är de länderna som inte "exploateras" av oss som är kvar i fattigdom eller inte på väg därifrån. Det är inte de länder där Nike och co exploaterar billig arbetskraft som har en stagnerad eller till och med minskande ekonomi. Det är länder som inte tillåter fri västerländsk exploatering förutom möjligtvis viss begränsad (hårt reglerad, oftast i form av joint-ventures med regimkontrollerade bolag där pengarna går rakt i diktatorernas fickor) "exploatering" som har det värst och har sämst utsikter till förbättring.
Senast ändrad: