Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Varning för olaglig import - gäller både privatpersoner och företagare

Produkter
(logga in för att koppla)
mange78 skrev:
Ändå gör du det till det?

Nej, jag ville bara lyfta fram att barnarbete inte bara är svart, utan att det även finns vissa positiva effekter. De negativa aspekterna känner nog de flesta till, de är enkla att se. De positiva kräver lite mer såväl känslomässigt som praktiskt för att kunna ta till sig.

mange78 skrev:
Vad du missar är att det knappast var på grund av barnarbete som Sverige reste sig ur fattigdomen, utan det var på grund av en serie gynnsamma faktorer som en ökad efterfrågan från USA och Europa, tekniska innovationer i jordbruket, en växande hemmamarknad, immigranter som var viktiga för den tekniska utvecklingen i järnframställningen mm mm. Sverige hade rest sig ur fattigdomen oavsett om barnarbete hade existerat eller inte.

Jag missar inte det och jag påstår inte att barnarbete är den enda (eller nödvändigtvis ens en komponent) för att lyfta ett land från fattigdom, men det kan vara en viktig del både för de enskilda individernas kortsiktiga överlevnad och de långsiktiga effekterna på landets ekonomi.


mange78 skrev:
Man kan inte jämföra med en situation i Europa som rådde för över 100 år sedan. Det var helt andra förutsättningar då. Idag hindras många fattiga länder att resa sig ur fattigdomen på grund av att de exploateras av oss och på korrupta och totalitära system. Lika lite är det de föregående generationernas barnarbete som skapar välfärd i Sydkorea. Utan det handlar om en övergång till demokrati, sunda investeringar av utländska företag och en sund ekonomisk politik.

Sverige hade också korrupta och totalitära system. Det var lika mycket politiska liberaliseringar i Europa och Sverige och frihandel som gjorde det möjligt för Sverige att resa sig ur fattigdom som det är i de fattiga länderna idag. Det är ju ingen slump att många länder i afrika och sydamerika som, trots mycket stora naturtillgångar, som är hårdast drabbade på grund av socialiserad ekonomi, korrupta ledare och stängda gränser.



Jag vidhåller att barnarbete varken är svart eller vitt. Det finns naturligtvis många negativa aspekter och det vore absolut bäst om det inte behövdes, men jag står fast vid att det kan vara ett nödvändigt ont såväl för individer att klara livhanken som en tillgång för växande ekonomier.

Edit:

mange78 skrev:
Idag hindras många fattiga länder att resa sig ur fattigdomen på grund av att de exploateras av oss...

Nej, det är de länderna som inte "exploateras" av oss som är kvar i fattigdom eller inte på väg därifrån. Det är inte de länder där Nike och co exploaterar billig arbetskraft som har en stagnerad eller till och med minskande ekonomi. Det är länder som inte tillåter fri västerländsk exploatering förutom möjligtvis viss begränsad (hårt reglerad, oftast i form av joint-ventures med regimkontrollerade bolag där pengarna går rakt i diktatorernas fickor) "exploatering" som har det värst och har sämst utsikter till förbättring.
 
Senast ändrad:
"olaglig varumärkesintrång"? har företagen monopol på att importera en viss vara? för det är väll riktiga kameror som säljs?
 
mange78 skrev:
som det verkar har "daniel" en kontakt i USA som skickar grejerna till Sverige. det är alltså inte återförsäljaren i USA som gör detta. Tror nog även att de går via honom i Sverige, den uppfattningen har jag fått när jag mailat honom och även läst andra inlägg gällande detta. dessutom skulle det ju vara så att de som köper grejerna skulle åka på och betala moms och tull om grejerna gick direkt från åf i USA till köparen i Sverige.

Sen är det ju mycket tveksamt om han betalar svensk moms för dessa grejer, det borde i dagsläget röra sig om ganska ansenliga summor. Förmodligen skickas bara grejerna som "gåva" från hans kontakt i staterna.

Han bor i USA, varorna skickas från butik hem till honom och sedan till kunden i Sverige.
Och det är korrekt att de skickas som "gift" men i och med att det ständigt är nya mottagare så har han lättare för att slinka igenom.
 
Barnarbete skall vi givetvis motarbeta, men inte med handelsrestriktioner.

Inte ens Rädda barnen är för handelsrestriktioner som är kopplade till barnarbete:

"Ytterligare en åtgärd som prövats är handelsrestriktioner så att det inte ska gå att handla internationellt med varor som framställts av barn. Trots ansträngningar och mycken tankemöda har dessa åtgärder tyvärr inte lett till några stora förändringar för de arbetande barnen. Dels för att det är förhållandevis få barn som är direkt berörda, dels för att de arbetsplatser som producerar för export oftast är bättre redan från början."

Källa: www.rb.se

Inte heller är dom helt negativ inställda till barnarbete av samma anledningar som Oscar nämner:

"Tyvärr blev det snart ganska tydligt att barnarbete inte var ett problem med enkla lösningar. Man upptäckte också att det främsta problemet egentligen inte heller var att det fanns en mindre andel barn som var inblandade i tillverkning av varor för export. Utan det stora problemet, och det som gjorde frågan så svår, var att det snarare handlade om att miljontals familjer över hela världen levde i en så skriande nöd att barnens arbete var en del av deras överlevnadsstrategi. Det visade sig också att en annan viktig orsak till att barnen arbetade var att de skolor som fanns för fattiga barn ofta var av så låg kvalitet att de inte alltid utgjorde ett lockande alternativ till arbete."

Källa: www.rb.se
 
Re: Det är inte olagligt

Hans på Swefo skrev:
Vad jag kan förstå av lagen så är det inte olagligt att importera själv - så länge du inte säljer, men så fort du säljer - då "marknadsför" du ett varumärke du inte har rätt till att marknadsföra - och det är olagligt enligt de lagar vi har här i Sverige.

Håller i stort sett med det Hans säger, men att påstå att det skulle vara olagligt att som privatperson sälja något som privatimporterats är helt fel. Det får du göra utan att bryta mot några lagar. Sen finns det alltid luddiga gränsdragningar. Kan det anses att det är en affärsidé och görs i sådan omfattning att det inte längre kan anses ske i egenskap av privatperson så blir läget annorlunda.

Ni kan lugnt sälja det ni själva importerat utan att bryta några lagar. Annars skulle all privat beg försäljning vara olagligt varumärkesintrång. Bara för att du köper en ny Volvo i Sverige så har du ingen rätt till varumärket Volvo, men du får ändå sälja den vidare. Samma sak gäller om du köpt den i USA, Japan eller var som helst. Gör du dock samma affär många gånger under en kortare tidsrymd så gäller dock andra regler.

Tompa
 
Som tur är har vi alla ett val...

Skicka våra surt förvärvade slantar utomlands.

Eller

Skicka våra surt förvärvade slantar till den lokala handlaren som kan anställa lite folk som bebygger vår kommun, spenderar sina pengar i vår kommun och så vidare så vidare..

Vad väljer du.?

Kanske inte märks så väl för alla i storstäderna, men för mig som bor i en liten ort norrut finns bara ett val om vi ska ha kvar "välfärden"
 
rogert skrev:
Kanske inte märks så väl för alla i storstäderna, men för mig som bor i en liten ort norrut finns bara ett val om vi ska ha kvar "välfärden"

Sänka världens högsta skatter så fler kan arbeta istället för leva på bidrag från de som arbetar? Istället för 1 stressad kille i fotobutiken med en kö av folk som får vänta kan fotohandlaren anställa 2 personer till utan att gå i konkurs pga världens högsta skatter. Men det är klart man kan ju även gå den socialistiska vägen där ett fåtal arbetar och många lever på bidrag, de förblir ju oftast trogna regimen vilket är målet antar jag? :)
 
eosguy skrev:
Sänka världens högsta skatter så fler kan arbeta istället för leva på bidrag från de som arbetar? Istället för 1 stressad kille i fotobutiken med en kö av folk som får vänta kan fotohandlaren anställa 2 personer till utan att gå i konkurs pga världens högsta skatter. Men det är klart man kan ju även gå den socialistiska vägen där ett fåtal arbetar och många lever på bidrag, de förblir ju oftast trogna regimen vilket är målet antar jag? :)

Två olika frågor..
Vart vill du dina pengar ska gå? tillbaka till bygden eller försvinna ur regionen. oavsett skatter och bidrag. ?
 
Re: Det är inte olagligt

Hans på Swefo skrev:
Att priserna är högre än i exempelvis USA är en helt annan diskusion - och den kampen kämpar vi emot hela tiden. De har lägre moms, de har lägre nettopriser och världen är inte längre bort än ett par klick på datorn - där borde det ske en utjämning både politiskt på skattesidan, men även från tillverkarna - varför skall Europa ha ett högre nettopris än USA?
Idag har alla vi som handlar av Canon samma priser inom EU, i Euro räknat - det är bara valuta och moms som skiljer i de priser vi ser.

Grunden för att vårt samhälle skall fungera ligger i att vi följer de lagar och regler som finns, även om vi ibland anser att de är vare sig bra eller rättvisa. Högertrafik fungerar inte om en del väljer att köra på vänster sida. Diskussionen om vilken sida vi skall köra på blir istället en politisk fråga föremål för politiska beslut. Samma gäller för momsnivå, tullregler och andra skatter. Där kan vi alla ha olika mening som forumet här visar.

Däremot tycker jag att du gör det lite för enkelt för dig Hans när du hävdar att ”Daniels” eventuellt olagliga verksamhet är annan fråga än prisbilden i Sverige jämfört med andra länder. Orsaken till att det förekommer privatimport är att priserna är betydligt lägre i andra länder. Hade priserna varit i nivå med, eller endast marginellt högre i Sverige jämfört med t.ex. USA så hade denna parallellimport inte varit ett problem. Inga svenskar åker till Norge för att handla alkohol, inga tyskar åker heller till Sverige i samma syfte.

Det finns flera länder i Europa där priserna är lägre men som i övrigt är jämförbara med Sverige. Ta exempelvis Tyskland, ett populärt land att beställa från för många av fotosidans medlemmar. Momsen ligger på 19%, bara marginellt lägre än i Sverige. Lönerna är i genomsnitt högre, fackförbunden är starka och man har ett väl utbyggt välfärdssystem. Trots detta är det betydligt billigare att handla exempelvis Canonprodukter därifrån. Själv bor jag för tillfället i Schweiz som är ett annat bra exempel. Momsen är förvisso lägre (ca 8%) men lönerna dubbelt så höga som i Sverige. Jag tittade på ett Canon EF 17-55 2.8 IS i veckan. Det kostar här motsvarande 7 150 SEK via en nätbutik. Cyberphoto tar 10 400:- för samma glugg.

Så länge prisbilden ser ut som den gör kommer det att finnas enskilda som importerar själva, i många fall utan att betala moms och tull om det går. Även om du lyckas få ”Daniel” att lägga ner sin verksamhet så dyker det upp en ”Stefan” eller två imorgon. Näthandeln ökar och problemen för svenska handlare i form av ökad konkurrens kommer inte att minska eftersom det är lika enkelt att lägga en beställning hos B&H Photo som hos Scandinavian eller någon annan svenska leverantör. Jag hoppas att svenska detaljister lyckas att pressa ner sina priser och skapa ett mervärde för sina kunder om man köper från en svensk leverantör. I annat fall är jag övertygad om att vi kommer få se fler svenska firmor göra en ”Kameradoktorn”.

Credit till dig Hans som väljer att föra upp diskussionen här på fotosidans forum och dessutom verka med namn. Men om du på allvar tror att prisbilden i Sverige och ”fallet Daniel” är två skiljda problem (vilket jag egentligen inte tror att du gör) ber jag dig i all välmening tänka en gång till.

Vänligen / Joacim
 
Re: Re: Re: Varning för olaglig import - gäller både privatpersoner och företagare

mannbro skrev:
Kunde inte sagt det bättre själv. Det är visserligen synd att det går ut över enskilda handlare, men hellre 10 fotohandlare i konkurs än ett helt folk som betalar överpriser på allt.



Nej, men om allt mer handel (för det är ju inte bara fotoutrustning som är billigare utomlands) sker från utlandet så kanske politikerna vaknar, fattar att vi lever i en global värd och tar sig i kragen.



Att beskatta sig till välfärd är ungefär som att lyfta sig själv i håret. Det går inte.

Det är ganska fascinerande (och otäckt) hur samhället har utvecklat sig. Denna totala konsumtionsiver som har tagit överhanden. Köp billigt, helst utomlands, i Sverige behöver vi ju bara en stor sedelpress, tryck lite nya pengar för att betala konsumtionsvarorna med. Några jobb behöver vi inte här. Allt går ju att importera billigare. Och låna lite extra på huset så kan man köpa en ny större platt-tv, det gjorde ju grannen, fast nu har han ju köpt ny bil också, igen. Och de grejer man köper måste fraktas i ilfart tvärs över jordklotet, jag vill ha dem senast i morgon, kosta hur mycket miljöutsläpp det vill.

Det går inte att konsumera sig till välfärd heller!

/Paj
 
Re: Re: Re: Re: Varning för olaglig import - gäller både privatpersoner och företagar

swepri skrev:
Det går inte att konsumera sig till välfärd heller!

Jo, det är precis det man kan.

Konsumtion -> Produktion -> Skapanden av värden -> Tillväxt -> Ökad välfärd -> Mer konsumtion.

I fallet import från fattiga länder sker ju visserligen i så fall produktion och allt annat i kedjan därefter i huvudsak i det fattiga landet (även om västerländska ägare tar hem en del av vinsterna, men vad gäller värdeskapande är det en försvinnande liten del). Det missunnar jag definitivt inte invånarna i de länderna.

För att vi ska kunna ha köpkraft att konsumeera (prylar, mat, kläder, sjukvård etc) för måste vi naturligtvis skapa värden även i Sverige. Att trycka pengar vet nog även du inte skapar några värden. Det ökar penningmängden, men värdet av den totala peningmängden i SEK är oförändrad -> inflation. Inte tillväxt (och därmed ökad välfärd).

Problemet med Sverige är ju att vi producerar för lite, på gtund av att bl.a. skattekilar gör det så förbaskat dyrt. Därmed är tillväxten (det enda som verkligen kan öka välfärden) lägre än vad den kunde vara och vi kan se fram emot en lägre framtida välfärd än länder med större tillväxt.
 
Re: Re: Re: Re: Re: Varning för olaglig import - gäller både privatpersoner och företagar

mannbro skrev:


........Problemet med Sverige är ju att vi producerar för lite, på gtund av att bl.a. skattekilar gör det så förbaskat dyrt. Därmed är tillväxten (det enda som verkligen kan öka välfärden) lägre än vad den kunde vara och vi kan se fram emot en lägre framtida välfärd än länder med större tillväxt.

Vi har aldrig producerat så mycket per capita som vi gör idag. Tillväxten är inte lika hög i Sverige som utvecklingsländer i t.ex sydostasien. Det är naturligt eftersom vi har en betydligt högre utvecklingsnivå än dessa länder som håller på att gå från jordbrukssamhälle till industrisamhälle, där vi var för ca 100-150 år sedan. I jämförelse med andra EU-länder och i-länder är tillväxten i Sverige inte alls dålig.
 
Kom igen. Så fruktansvärt knapert har vi det i allmänhet inte i Sverige. Vissa menar alltså att ökad konsumtion är lösningen på allt, och att vi måste öka importen från billiga länder för att ha råd med det. Märkligt.
Om jag ser till mig själv: jag har ett relativt lågbetalt vårdjobb på deltid och en enskild firma som ännu inte ger några inkomster. Ändå kan jag resa en hel del, har kunnat köpa utrustningen som krävts för att komma igång som fotograf för skattade pengar, och kan spara lite. Visserligen har jag inga barn, och jag har låga månadskostnader, men jag känner inget behov av att öka min konsumtion.

På så sätt är ju livet fint och bekvämt, och det har förstås en hel del med frihandel som ger billiga prylar osv att göra, men på den nivå som vårt samhälle ligger pröjsar jag hellre lite mer skatt för att ha ett omfattande välfärdssystem än att öka min konsumtion ännu mer.
Om konsumtion ska leda till ökad välfärd måste väl det ske genom att man betalar skatt för den, eller?
 
Jag tror att "problemet" med Sverige är att vi har alldeles för hög jämlikhet. Löner och annat är på en hög nivå så att även den som producerar har råd att köpa en hel del. I de länder där man idag har störst tillväxt är inte jämlikheten lika stor. De som producerar får inte lika stor del av kakan som här i Sverige. I dessa länder är inte skatterna så höga. De har inte heller lika väl utbyggd sjuk/social/äldrevård och meddellivslängden är lägre. Man har mera fattiga. Åk till Singapore och titta hur det ser ut i slumområden i städernas utkanter, Vi har inte mycket sånt i Sverige även om det finns en och annan tiggare även här. Frågan är vilket som är bäst i längden och vilket som skapar minst problem och konflikter? Vi kan köpa billigt utomlands idag till stor del just pga sådana här saker. Det är även en ideologisk fråga, hur vill vi att vårt samhälle ska se ut?
 
Re: Re: Det är inte olagligt

apple skrev:


Det finns flera länder i Europa där priserna är lägre men som i övrigt är jämförbara med Sverige. Ta exempelvis Tyskland, ett populärt land att beställa från för många av fotosidans medlemmar. Momsen ligger på 19%, bara marginellt lägre än i Sverige. Lönerna är i genomsnitt högre, fackförbunden är starka och man har ett väl utbyggt välfärdssystem.

Vänligen / Joacim

Tyskland har tio ggr fler invånare på ung. samma yta som Sverige. Klart att det blir bättre fart på ekonomin. Stora volymer, kortare transporter, enklare logistik.

Exempelvis skickar vi mjölk från Umeå till Hemavan, drygt 40mil. Tror du att Ica Fjällboden skulle kunna ha samma mjölkpriser som Maxi i stan om de skulle debiteras för alla merkostnader?

Ska vi som bor i stan betala mindre för allt, enligt samma princip som att Tyskland är billigare än sverige?
 
Re: Re: Re: Re: Re: Varning för olaglig import - gäller både privatpersoner och föret

mannbro skrev:
Jo, det är precis det man kan.

Konsumtion -> Produktion -> Skapanden av värden -> Tillväxt -> Ökad välfärd -> Mer konsumtion.

Jajamän, i teorin är det lika perfekt som kommunismen.

Shop 'til you drop. Det är ju precis det konceptet som ligger bakom subprimekrisen i USA. ALLA ska kunna konsumera obehindrat, vare sig man har pengar eller inte. Konsumtionen har tagit överhanden, det finns inga spärrar förrän folk plötsligt står utan bostad. Och några skattefinansierade välfärdssystem hittar man väl knappast i USA.

Jag gillar inte att betala skatt, men jag accepterar det om jag jämför med alternativet. Sverige har lyckats rätt väl ändå med att balansera mellan kapitalism och socialism. Och då kan jag stå ut med att inte ha råd med en D3 eller ens en D300 (men jag är sugen).

/Paj
 
och billigare blir det :)

Dollarn står nu i kurser runt 6,90 kronor, att jämföra med kurser strax under åtta kronor för drygt ett år sedan. Och dollarförsvagningen kommer att fortsätta, om man ska tro SEB:s prognos. Banken räknar med att dollarn kostar 6,26 kronor om ett halvår den lägsta kursen på 15 år.



Om nu handlarna får betala samma varför skiljer det tex 500 kr på nya Canon 40D ?
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar