Annons

Vad är ISO-tal?

Produkter
(logga in för att koppla)

mimasan

Avslutat medlemskap
Hej,

jag undrar vad ISO-talet är för något. Vet att det står för ljuskänsligheten men är det en kvot av nåt eller vad?

Kan 100 ISO på en kamera eller film jämföras med 100 ISO på en annan?

/Henrik
 
Inom fotografin har ISO fått betydelsen ljuskänslighet. Men det är egentligen bara beteckningen för en internationell standardiseringsorganistation. Enligt ISO står talet 100 för en viss specifik ljuskänslighet som är densamma för olika sensorer/film som använder ISO som standardisering. Själv arbetar jag också efter både kvalitéts- och miljöstandard som har beteckningen ISO, men de har inget med ljuskänslighet att göra.
 
Detta undrar jag faktiskt med..

iso100 är inte samma som iso100 på en annna?

Med tanke på till exempel nikon d50 har minsta iso 200. d80 minsta iso100.
 
dannedansk skrev:
iso100 är inte samma som iso100 på en annna?

Med tanke på till exempel nikon d50 har minsta iso 200. d80 minsta iso100. [/B]

Iso 100 på en kamera skall vara iso 100 på en annan. Iso är en fast standard. Att en kamera har iso 100 som lägsta och en annan iso 200 betyder inget annat än att den kameran som har iso 200 som lägsta iso har en lägsta känslighet som kräver hälften så¨mycket ljus som den som har iso 100.
 
Även om ISO-talen är standardiserade för film så är inte motsvarigheten i den digitala världen bara en ungefärlig beskrivning av beteendet hos kameran. Det verkliga beteendet hos en digital kamera kan vara lite annorlunda så en inställning på ISO 100 kan i verkligheten vara 80 eller 125, olika för olika modeller...

Praktiskt så ger ett högre ISO-tal högre känslighet dvs man kan fotografera med mindre ljus som träffar sensorn. Men det finns givetvis nackdelar med höga ISO-tal.
Bär det gäller film så var filmer med högre ISO-tal ofta kornigare, vilket enklast berodde på att man behöver en vissmängd ljus för att kornen ska reagera och med lite ljus behövvs större korn för att fånga mer ljus.
I den digitala världen ändrar man inte storleken på pixlarna/sensorerna dvs minskar upplösninngen utan ökar förstärkningen av signalen vilket då ger brus. Brusreduseringen försöker sedan at ta medelvärden av omkrigliggande punkter och smetar ut detaljerna lite som större korn. Detta gör att sensorer med hög upplösning (stort antal pixlar per ytenhet) har svårare att klara dåliga ljusförhållanden.
 
En bra grejj att veta är att dubblar du isotalet får du en dubbelt så snabb slutartid vid samma bländare.

Mvh,
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.