Hej!
Ett försök beskriva hur det
inte fungerar:
Jag har inställningen Adobe RGB 1998 i min Nikon D80. Importerar bilderna via Adobe Bridge. (Jag tar även bilder i raw, men har inte hunnit med att försöka lära mig hantera dessa ännu, självlärd som jag är. Hoppas på att kunna göra det så småningom.) Det är således jpg som gäller, men de sparas in - efter arbete som psd och sen tif.
Emellertid har jag uppmärksammat nu att vissa bilder lägger sig som sRGB i Photoshop, vilket de ju inte är tagna som. Förstår inte detta.
Har kalibrerat skärmen många gånger nu och på flera olika sätt. Full, recal och sen check. Om jag förstått saken rätt, så ska man försöka ställa in nån slags systemstandard innan man ger sig på fullkalibrering. Frågan är om jag gör det i Windows? Eller i skärmprogrammet Screen Manager Pro? Kör ju pc och har Windows 7 Pro 64 bit. Finner alla profiler som finns i datorn också i Windows färginställningar, men märkte igår, när jag ville backa efter en misslyckad färgkalibrering att flera kalibreringsprofiler försvunnit! Skriver Spyder eller skärmprogrammet över gamla kalibreringsprofiler?
Har också lagt märke till att i Spyder pro 3, så påverkar ljushetsinställningarna RGB-staplarna som man försökt få på en "rak" linje". Känns lite som moment 22.
Den misslyckade kalibreringen utgick från en kalibrerad skärm, inte från systemstandard, så skärmen blev alldeles för mörk. Men när man kör kalibrering så visas värden på 2-300 cd/m2 och om jag då sänker till de värden jag har blivit rekommenderad - runt 110-150, så blir den alldeles för mörk! Jag blev så irriterad på, vad jag upplever som dåligt fungerande kalibreringsprogram respektive skärmprogram, att jag - efter kalibreringen gick in i skärmprogrammet och reglerade ljusheten. Nu är den en kompromiss på 80%. Inte optimalt för mig. Men jag ville testa rekommendationerna.
Så till utskrifterna. Du skriver:
"Inställningarna i Korrekturinställningar gör du bara för att få en indikering av hur
bilderna kommer att se ut när de skrivs ut. De påverkar inte alls hur dina
utskrifter kommer att se ut. Så det normala sättet att använda
korrekturinställningar är att lägga in den skrivarprofil som du sedan ska
använda när du skriver ut och sedan aktivera Simulera pappersfärg för att se
hur papprets svärta och vithet påverkar kontrast och färgmättnad. Innan
utskriften kan du då justera bildens utseende."
Menar du med skrivarprofil egentligen pappersprofilen? För skrivaren finner jag inte i proof, bara det papper jag använder. Men lägger jag in pappersprofilen och simulera den, så ser bilden helt grotesk ut (mjölkig/dimmig). Vad är poängen med det?
Testbilden jag fick av dig med profil gick ju fint att simulera/skriva ut. Där blev en överensstämmelse. Men vad gäller mina egna foton ser somliga av utskrifter inte ut som tidigare (oftast färgstick åt rött, för mörka och kontrastlösa). Andra stämmer lite bättre, men inte exakt. Jag kan helt enkelt inte finna förklaring till detta. Känns som att ju mer information jag får desto mer komplicerat blir det - och det är ju förstås inte meningen!
Skulle lagt in skärmdumpar på mina inställningar för att visa att jag har gjort rätt enligt instruktioner, men det visade sig att det blir problem läsa texten när filerna måste vara så små.
MVH
amanda