Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Upplösning

Produkter
(logga in för att koppla)
Hur stora som helst...


Bara du har tillräckligt stort antal pixlar. ;)

200 dpi talar bara om för dig hur många pixlar du har per tum. För att veta hur stor bilden kan bli behöver du veta antalet pixlar oxå.
 
Som norra europas yta, om bildfilen är tillräckligt stor.
Alltså 200 dpi anger ju bara med vilken kvalitet bilden ska skrivas ut i. Det säger inget om hur stor bilden blir eller hur stor originalbilden är. Om du däremot anger hur stor originalbilden är i pixlar så kan säkert nån komma med ett mer behjälpligt svar.

/jer.

Ooops, nån hann före.
 
200 dpi blir sämre än 300 dpi. Sen hänger det ju på vilket avstånd man ksall titta på bilden oxå. Längre avstånd klarar lägre dpi.

Det viktigaste är ju sambandet med storleken på din bildfil och hur stor du kan skriva ut den.
 
Ja de blir sämre med lägre dpi. men hur lågt dpi kan man gå till lr bör man gå ner till?
 
Senast ändrad:
Min skrivare kan variera upplösningen mellan 360 och 2880 dpi när den skriver ut. 360 använder den för lågupplösningsbilder i snabbutskrift. 200dpi blir nog inte särskilt bra om det kan ställas in oavsett hur stor eller liten bilden är?

Fast du kanske menar bildens upplösning och då ska man väl kunna skriva ut ganska stora bilder om de har 200 dpi och om bilden är någorlunda stor från början. Begränsningen ligger väl i ursprungsstorleken i så fall.
 
För att dra en parallell så frågade du hur stora mosaikbilder man kan kan göra om plattorna är så stora att det får plats 200 st per meter. Då beror ju den slutliga storleken på hur många plattor man har och tänker använda.
Megapixlar på en kamera är hur många plattor den kan leverera och dpi värdet anger hur många som får plats på en given yta. Mycket riktigt så blir kvaliten sämre om man minskar upplösningen för att få en större bild men gör man en större bild så brukar man också betrakta den från ett längre avstånd vilket gör att man kanske inte upplever bilden som dålig i alla fall.
 
blanda ej ihop

Blanda inte ihop skrivarens upplösning med bildens. För att skriva ut en pixel så använder skrivaren ett antal små droppar. Det är detta antal man kan variera med skrivarinställningen. 200 dpi (eller ppi) i en bildfil ger vanligtvis god bildkvalitet förutsatt att du skriver ut med bästa kvalitet. För att du ska se skillnad mellan 200 och 300 (som är högupplöst standard) så behöver du kika med förstoringsglas på fina detaljer i bilden för att se skillnad.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.