Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Telezoomar, en jämförelse.

Produkter
(logga in för att koppla)

Ellery Sneed

Aktiv medlem
Här kommer en sammanfattning av mina intryck.

Jämförelse telezoom, använd kamera: Canon 5D mk III
Canon EF 100-400 L IS USM II
Tamron SP 150-600
Sigma 150-600 Sports:

Byggkvalité:
Canon är mycket välbyggd utan glapp, smidig att zooma med samt möjlighet att ställa motsåndet i zoomningen. Mycket välbalanserat och lätt.
Tamronet känns också välbyggt med fin balans, blir långt fullt inzoomat. För storleken är objektivet lätt. Objektivet kan låsas i 150 mm läget. Inget glapp
Sigma är nog det objektivet här som känns mest välbyggt. Motståndet i zoomingen är mycket förtroendeingivande, kanske till och med lite trögt i början. Objektivet kan låsas på varje brännvidd (inte dumt!). Ett mycket tungt objektiv! Blir långt fullt inzoomat, inte allas lika bra balans som de andra två. Definitivt inget glapp.
Hantering och autofokus:
Canon är utan tvekan det objektivet man enklast tar med sig ut, kräver inget stativ då bildstabiliseringen är fantastisk. Autofokusen är otroligt snabb och missar aldrig. Även med extender Canon 1,4 mk III är autofokusen fortfarande blixtrande snabb. Tamronet är också ett smidigt objektiv att ta med sig utan stativ, bildstabiliseringen i klass med Canon. Autofokusen är medelmåttig till skapligt snabb men lite osäker då man använder sig av följande autofokus. Sigmaobjektivet är riktigt bökigt att hantera jämfört de andra, tungt och relativt obalanserat. Bildstabiliseringen är sämst av de tre även om den går att ställa om till ett effektivare läge via USB docka (UD-01), även andra parametrar kan ställas om via denna docka och fungerar fint. Autofokusen upplevs jämfört med Canon som slö vilket inte är så märkligt med tanke på allt glas som ska flyttas, den är dock precis och fungerar fint vid följande AF


Bildkvalité:
Nu till det viktigaste när man köper ett objektiv för ett antal tusenlappar… Canonobjektivet upplevs som mycket skarp redan på bl 5,6 med fina färger och fin kontrast, i klass med fasta telen. Jag upplever Canon och Tamron de objektiven med störst vinjettering på full bländare, märks mindre på Sigmaobjekivet. Canon 100-400 II hanterar extender 1,4 mycket väl med minimal försämring av bildkvalitén, även autofokus som sagt tidigare påverkas inte heller, ta i beaktning att enbart vissa kamerahus hanterar detta med full autofokus (begränsat till mittpunkten på 5D mk III). Tamron levererar skarpa bilder redan fullt öppet men tjänar på nedbländning till bl 8 och upp till 11. Lite ”matta” färger jämfört med de andra två objektiven. Sigma visar som Tamron fin skärpa redan fullt öppet, vid nedbländning till bl 8 och uppåt till bl 11 kan man här få resultat som kan jämföra sig mot en del fasta telen. (inte dåligt)!

Vilket är då bäst? Som vanligt frågan om tycke och smak samt budget. Vill man ha ett lätt och smidigt objektiv med grym bilkvalité (och har pengar till det) så är det Canon som gäller, detta objektiv har även med ext 1,4 en oslagbar autofokus. Tamronet är smidigt, ”billigt”, samt har en fin bildkvalité. Sigmaobjektivet påminner mer om en bazooka i sammanhanget , det krävs lite muskelstyrka och jävlar anamma för att handhålla detta (men visst går det!). Har man inga problem att bära med sig ett monopod eller tripod så är Sigma en klar favorit.

Mest prisvärt: Tamron!!
Bäst autofokus: Canon!
Bäst byggkvalité: Sigma!
Bästa skärpa: Canon, Sigma

Det kostar att ligga på topp!!!
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.