Läser lite om färgrymder men jag fattar inte mycket av det.
Man skall använda det en eller det andra men hur ställer man in detta?
Är det på kamerans grundinställningar och photoshops grundinställningar?
Var ställer man in rätt och vad är rätt?
Skall man ändra inställningen i Photoshop om man sparar för web eller sparar för annat bruk?
RGB skulle visst vara bäst för web?
Färgrymder är inte helt lätt att sätta sig in i, det är fler än du som blir förvirrad över det
Men enkelt uttryckt handlar färgrymder om ett sätt att beskriva vilka färger och färgnyanser man har tillgång till och kan använda. Med andra ord är det i princip alltid en bra idé att arbeta med en så stor färgrymd som möjligt. Men, i många sammanhang behöver vi faktiskt inte största möjliga färgrymd.
Adobe RGB och Prophoto RGB är stora färgrymder som skall rymma (ungefär) alla de färger en kamera kan återge eller fånga in. sRGB är en mindre färgrymd som (mycket ungefärligt) motsvarar vad majoriteten av normala bildskärmar kan återge.
Det fram till nyligen varit både dyrt och svårt att bygga bildskärmar som på ett rimligt korrekt sett kan återge färgrymder större än (ungefär) sRGB, så ofta begränsar man sig med flit till den färgrymden så man kan vara rimligt säker på att olika människor vid olika datorer får se ungefär samma färger när de tittar på din bild. Det är det här som gör att när man lägger upp bilder på webben är det oftast en mycket bra idé att spara den i sRGB och inte i en större färgrymd. Man tappar lite av de färgnyanser som finns i bilden, men man kan vara hyfsat säker på att bilden ser ungefär likadan ut oavsett vem som ser den (eller rättare sagt: oavsett med vilken bildskärm den visas).
Skickar du däremot bilder på tryck brukar man ofta skicka som Adobe RGB, i den professionella tryckvärlden brukar de flesta mottagare vara medvetna om färgrymder och då vill man bibehålla så mycket färginformation som möjligt genom hela kedjan (kamera -> bearbetning i din dator -> tryck).
Tar du in råfiler från din kamera så behöver du inte fundera på vilken färgrymd kameran är inställd på - då innehåller filerna ändå alltid all tillgänglig färginformation. Däremot kommer råkonverteraren du kör att hålla sig till en arbetsfärgrymd (t.ex. Adobe RGB eller Prophoto RGB) medan du arbetar med bildfilen, och sedan väljer du själv om den skall exporteras ut som en stor färgrymd eller som en mindre som sRGB. Skall du t.ex. lägga upp bilder här på Fotosidan så är det en bra idé att göra om dem till sRGB.
Fotograferar du i jpeg så spelar inställningen för färgrymd i kameran roll, då får bildfilerna den färgrymd du ställt in. Vilket du då väljer beror mycket på vad du vill göra med bilderna. Vill du arbeta vidare med dem är det en bra idé att arbeta i en så stor förgrymd som möjligt.
Det finns mycket, mycket mer att säga om det här, men det här var i alla fall en liten inledning.
Och: När man säger RGB (enbart de tre bokstäverna) så syftar det nog i allmänhet inte på en färgrymd, utan snarare på en färgmodell, alltså metoden med vilken färgerna beskrivs (i det här fallet som graden av rött (R), grönt, (G) och blått (B). Andra sätt att beskriva färger är LAB eller CMYK. Vill du läsa mer om färgmodeller:
http://learn.colorotate.org/color-models.html