Pupillen
Aktiv medlem
Det finns två fotografiskt intressanta konsekvenser av denna punkt:Johannes-S skrev:
Bruset i sensorn har olika ursprung:
1. fotoniskt brus. De detekterade fotonerna har en viss slumpmässighet som är en grundläggande naturlig egenskap hos ljuset. Detta brus är roten ur antalet detekterade fotoner. Antag att du vid en exponering detekterar 100 fotoner i en pixel. Brusnivån är då rot(100)=10, dvs vid nästa exponering kan du få 95 fotoner, eller 103, eller 93, helt slumpmässigt. Detta går aldrig att komma ifrån. Detta innebär att om man fotograferar en helt slät yta så kommer det alltid vara en viss slumpmässig variation i signalen mellan de enskilda pixlarna. Det fotoniska bruset minskar relativt sett ju fler fotoner man detekterar. För 100 fotoner är bruset som vi sett 10%, medan det för 1000 fotoner är ca 3%. Fotoniskt brus går inte att korrigera för med brusreduceringsfunktioner i kameran, det enda sättet att minska det är att ta många exponeringar och ta medelvärdet av dessa (vilket förutsätter att motivet är statiskt). Stora pixlar minskar detta brus pss att de rymmer fler laddningar (= kan detektera fler fotoner).
A. När sensorerna klarar av att registrera alla fotoner som träffar dem (100 %-ig fotonverkninsggrad) så har vi nått vägs ände. Känsligare än så kan sensormaterial aldrig bli!
B. Såvida olika stora sensorer har samma fotonverkningsgrad så kan ISO-talet ökas i direkt proportion till sensorytan utan att det fotoniska bruset ökar i den färdiga bilden.
Lärdomen av detta är att om bildvinkel, ingångspupill, slutartid och fotonverkningsgrad hålls lika (ett högst rimligt antagande om vi vill kunna göra meningsfulla jämförelser mellan olika sensorstorlekar), så kommer det fotoniska bruset att bli lika stort oavsett sensorstorlek.
Detta innebär INTE att sensorstorleken är betydelselös, kraven på objektiven ökar nämligen mycket kraftigt när sensorn blir mindre. För att kunna använda lika stora ingångspupiller (d v s ljusinsläppsöppningar) måste ju objektivens f-tal sjunka proportionellt mot sensordiagonalen, detta trissar snabbt upp priserna till helt orimliga nivåer!
Slutsatsen är därför att ju mindre sensorn är desto DYRARE objektiv krävs för att kunna ta identiska bilder under dåliga ljusförhållanden.