Tack för alla svar! Intressant läsning då det verkar vara lite blandade erfarenheter. Jag ringde butiken där jag köpte kameran idag och killen jag pratade med där nämnde direkt att man ju kan göra det själv när jag ställde frågor om att lämna in via dom till Nikon för sensorrengöring. Han verkade inte superkunnig inom ämnet men tyckte ändå det var intressant att en snubbe som jobbar i butik är så pass snabb med att rekommendera rengöring på egen hand.
Efter att ha läst om era erfarenheter här och sökt runt ytterligare på nätet bestämde jag mig för att ändå ge det ett försök. Köpte VSGO Full Frame Sensor Kit då jag såg att just den produkten fått oerhört bra betyg på amazon för att ha med just sensorrengöring att göra. Satte mig och gick igenom instruktionerna noga, följde allt till punkt och pricka och efter några swabs var sensorn ren igen. Kändes rätt så odramatiskt i efterhand, men lite nervöst var det förstås.
Saknar tidigare erfarenhet av detta men det kändes som att det hjälpte en hel del av att ha en kamera med spegellös design då sensorn kommer såpass nära bajonettöppningen. Det var lätt att komma åt och med kameran avstängd och batteriet urtaget verkade inte sensorn röra på sig alls så det sker nog en slags låsning av IBIS-mekaniken där.
Slutet gott, hoppas jag. Vi får väl se hur lång tid det tar innan det börjar dyka upp svarta prickar igen...
Varför hoppas?
Köp ett förstoringsglas med belysning i som jag länkade till då ser du vad du gör o slipper dra ett sandkorn under swabsen o repa din sensor.För som sagt var om du bara blåser den o sedan vänder huset så kan vad som helst trilla ner på sensorn.
Och varför köra våtrengöring för några dammkorn? helt onödigt, det är ett gäng som har droppat på några droppar för mycket på swaben o lyckats få in vätska på kanten på sensorn, och det är oxå dyrt att åtgärda.
Jag fotar ca 150000-200000 bilder per år, får rengöra sensorn cirka en gång i veckan.
Hellre det än att sitta o klona massa bilder varje dag.
Med gelsticken (pentaxen) så duttar du på sensorn där du ser dammkornet ligger, kollar med förstoringsglaset. Brukar ta max 30 sekunder.
Jag kör våtrengöring när det inte går bort med gelsticken, alltså kanske oljeblandad smuts. Onödigt att blöta ner sensorn för dammkorn som man kan (klistra) upp i stället. Att lämna in kameran för sensorrengöring skulle aldrig funka för mig eftersom jag fotar så mycket o får damm på sensorn rätt ofta. Om du ska undvika det så ska du typ aldrig byta objektiv eller fota på stora bländare så slipper du se skiten.
Antingen vill man lyssna eller så kör man sitt eget race. Jag har som sagt vad testat typ alla prylar som kommit för rengöring av sensorn.
kan nämna några
blåsbälg
eclipse vätska
eclipse swab
visible dust artic butterfly ( en borste som snurrar i ett skaft o laddas upp för att kunna plocka upp dammkorn)
visible dust sensor brush som super charged fiber , penslar som (laddas) med speciell ren tryckluft.
special tops
gelstick
Kommentar till penslarna, dom kan funka väldigt bra men när dom laddas upp så brukar dom bli spretiga med tiden o då är det lätt hänt att dom kommer åt i schaktet på kamerhuset, o du får olja, smuts på penseln o då blir du tvungen till våtrengöring med speciell sensor vätska typ smear way om jag minns rätt.
Det som funkar bäst enligt mig är att du SER vad du gör köp en senor loupe lampa med förstoring o använd gelsticken från tex pentax. Jag gör så här
blås med blåsbälgen
kolla med förstoringsglaset, är dammet borta?
annars tag med gelsticken där dammet sitter, tryck bara där, inte hårt behövs inte dutta bara.
checka med förstoringsglaset, allt inte borta? dutta lite till så brukar det vara borta i 99% av fallen.
Om inte så brukar man kunna se att det är en hinna smuts o då tar du en swab med ett par droppar vätska på drag mjukt en gång från varsitt håll men vänd på swabben när du kört från ena hållet. MEN
innan du kör swabben lägg ner huset kolla med förstoringsglaset att inget som kan repa sensorn på den. Gör du så här ska du inte kunna repa sensorn.
Kör du bara swabben utan att se så har du ingen aning vad som kan ligga på sensorn.