Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Retro-fokusobjektiv

Produkter
(logga in för att koppla)

Henkan

Aktiv medlem
Hej,

Vad menas när man benämner vissa objektiv som "retro-fokus"? Vad är objektiv som de inte är det (retro-fokus alltså)? Är det någon skillnad kvalitetsmässigt på olika typer?

Henkan
 
Det är objektiv som har en grupp som funkar som "vidvinkelkonverter" längst fram. Genom det kan man bygga objektiv som sitter längre från filmplanet än brännvidden annars skulle medge.

Vidvinklar som inte bygger på retrofokusprincipen är skarpare. Men å andra sidan så lider de mer av ljusbortfall i hörnen än retrofokusobjektiv.
 
I praktiken är så gott som alla vidvinklar till systemkameror av retrofokustyp medan vidvinklar till mätsökarkameror och kompaktkameror är av normal konstruktion.
 
En alternativ benämning på retrofokus är ”omvänd telekonstruktion” eftersom konstruktionen består av en främre negativ del och en bakre positiv, d v s tvärtom mot ett äkta teleobjektiv som består av en positiv grupp längst fram och en negativ grupp (som fungerar som en inbyggd telekonverter) längs bak.

Det var för övrigt Angenieux som, för omkring ett halvsekel sedan, uppfann retrofokusdesignen. Jag har en svag aning om att ”retrofokus” från början var deras varumärke som sedan kommit att beteckna själva designen som sådan.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.