Då är det bara att tuta och köra!
Under exponeringen så har ju spegeln svängts undan ur strålgången, och vare sig den eller mattskivan är längre med i leken. Dessa används uteslutande för utsnittsval och skärpeinställning. Exponeringsmätningen kan ev. påverkas en aning, men ifall du fortfarande kan se och ställa in skärpan så bör det inte bli några större bekymmer med detta heller.
Är säker på att det finns en hel del SLR-användare som har gjort precis samma misstag som du. Spegeln ska man aldrig beröra direkt. Försilvringen ligger på framsidan helt utan skydd, vilket människor inte är vana vid. Det är mycket tunt och är naturligtvis mycket jämnare och pålagt med mycket större precision än vad som är fallet med vanliga "Titta-efter-och-se-hur-vacker-man-är" speglar. Kan väl också säga att ifall det bara är vissa delar av spegeln som är fläckig eller repig, så märker man det normalt inte alls. Ifall hela spegelytan är skadad så kan det ju bli värre.
Mattskivan är inte fullt lika känslig - hur mycket varierar en hel del. I äldre kameror är de av glas och med mattslipad undersida, och dessa tål försiktig "tvätt och rengöring". Sedan gick man över till mattskivor av plast. Naturligtvis.., Dessa är förstås mycket mjukare och har dålig reptålighet. Dessutom slipar man dem inte bara, utan man utvecklar sofistikerade laserutrustningar som kan framställa mattskivans mikroskopiska "upphöjningar och dalar" med efterhand alltmer invecklad och effektiv utformning - det kommer Acute Matte, Spherical Acute Matte, Super Spherical Acute Matte och allt vad de heter.