Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Raw till jpg, stor färgförlust

Produkter
(logga in för att koppla)

Kan uppdatera till 5.5 som mest och vad jag förstår är det bara stöd för några ytterligare kameramodeller som tillkommer. Verkar konstigt att du kan ändra mellan aRGB och sRGB . Frågan är ju vad min 5.2 version kör i för färgprofil. Är det endast sRGB som gäller i 5.2 så kan det ju förklara saken men det verkar lite konstigt om Adobe inte tänkt på detta.
 
Även i version 4.6 har jag den länken under bilden. Kanske det är en annan version för ACR i Elements?

Ok du har vanliga PS. Då är det säkert så att den funktionen inte finns i raw för Elements. Jag gissar att min raw-konverterare endast visar bilden utifrån vad jag ställt in i kameran, dvs aRGB i mitt fall. Jag testade att ställa om till s-RGB i Elements och då blev både rawfilen och jpg filen lika tråkiga. När jag växlar tillbaka är de fina färgerna tillbaka i rawfilen igen. Ska testa att öppna en jpg i raw-konverteraren och se om färgerna är tillbaka då. Det borde rimligtvis vara så.
 
Nej

så var det inte. Jpg filer öppnade i raw-konverteraren ser lika dana ut som tidigare. Hoppades att en tiff-fil skulle fungera men även där försvinner färgerna. Dng fungerar såklart men inga övriga. Jag tycker att det här är riktigt märkligt. Skulle någon läsa detta senare som sitter inne med svaret så var snäll och upplys mig.

Tack alla som försökt att bidra.

mvh/Jonas
 
Jag har Elements 5.0.2 i min laptop och där väljer man under Edit och Color Settings hur bilderna ska importeras från ACR. Väljer man Allways Optimize for Printing kan man senare under Image gå till Convert Color Profile och välja profil. Har man då bilden i aRGB så går det ju att konvertera till sRGb och behålla färgerna och göra bilden lämplig för visning på webben.

I Info-rutan som normalt finns längst till höger på skärmen kan man ställa in vilken information (Status Information) som blir åtkomlig genom att klicka på More i Info-listen och därefter på Palette Options. Då kan man enkelt hålla koll på vad det är som syns framför en på skärmen.
Den informationen kan man iofs få nere i underkant i listen längst ner, men bara en post åt gången. Jag har f.ö. samma inställning i Info-rutan i PS CS3 på min desktop.

Som tidigare sagt så har det ingen betydelse hur du har kameran inställd när du tar RAW. Det är vid exporten till Elements som valet av färgrymd görs. Däremot påverkar säkert inställningen i kameran hur förhandsvisningen sker på kamerans display liksom hur en samtidigt i kameran framställd jpg ser ut. (om kameran klarar av det)

Sedan kan man ju ha olika grundinställningar (Camera RAW defaults) i ACR under histogrammet men det antar jag att du har koll på. Men kolla att det inte ligger kvar någon gammal inställning där.
 
Viktig detalj: Camera Raw skiter högaktligen i om du ställt kameran på Adobe RGB eller sRGB. Den sätter den inställningen själv. Bilden har ingen färgrymd alls förrän den lämnat rawstadiet.

Vilket gör att om du fotar i Raw kan du vara trygg i att din inställning för färgprofil inte påverkar ett skvatt och du behöver inte ha ångest över att du har valt fel.

Nu till problemet:

Se bilden nedan. Problemet känns nästan hundra procent säkert som det är:

* Bilden är i Adobe RGB
* Visningsprogrammet (webbläsare, elements, windows) ignorerar detta och visar bilden som om den vore i sRGB

Vanligaste färgproblemet som drabbar folk.

Sen blir jag inte riktigt klok på var detta händer någonstans för dig. Det kräver nog lite research. Camera Raw lämnar helt enkelt över en AdobeRGB-bild till Elements som det i sin tur tolkar som en sRGB. Elements ska ju ändå upptäcka profilen och konvertera till sRGB. Såvida inte "No Color Management" är påslaget. Men det har det väl aldrig varit default?

Pröva att ställa det på "Allow me to choose"
 

Bilagor

  • adobergb.jpg
    adobergb.jpg
    46.9 KB · Visningar: 178
Viktig detalj: Camera Raw skiter högaktligen i om du ställt kameran på Adobe RGB eller sRGB. Den sätter den inställningen själv. Bilden har ingen färgrymd alls förrän den lämnat rawstadiet.

Vilket gör att om du fotar i Raw kan du vara trygg i att din inställning för färgprofil inte påverkar ett skvatt och du behöver inte ha ångest över att du har valt fel.

...

Pröva att ställa det på "Allow me to choose"

Jag kan ha fel ovan. Eftersom det inte finns någon inställning i Camera Raw för att ställa profil så verkar det som om det läser metadatan från kameran och sätter färgprofil i rawtolkningen efter detta.

Dvs: Bilden har ingen färgrymd i rawläge, men Elements väljer att skapa bilden i den färgrymden som du satt som inställning i kameran.

Lurigt. Jag ska fråga på ett annat, mer hemligt, forum och se om det finns någon ansvarig som vet.
 
Jag igen.

Pröva att gå in i bilden i Elements och välja Bild>Konvertera Färgprofil.

Välj den som bilden inte är i och håll ner "Ctrl" samtidigt. Då konverteras inte bilden till den nya profilen (då bevaras utseendet) utan den nya profilen ersätter den gamla och färgerna tolkas om.
 
Jag igen.

Pröva att gå in i bilden i Elements och välja Bild>Konvertera Färgprofil.

Välj den som bilden inte är i och håll ner "Ctrl" samtidigt. Då konverteras inte bilden till den nya profilen (då bevaras utseendet) utan den nya profilen ersätter den gamla och färgerna tolkas om.

Att använda Convert Color Profile i kombination med Ctrl innebär att man tilldelar (Assign) en ny profil. Det bör man bara göra om en bild saknar färgprofil. Olämplig användning av det kommandot kan leda till skruvad färgåtergivning och oväntade resultat. Det kan iofs användas kreativt för att "pumpa upp" vissa färger medan andra knappt påverkas alls.

I den här versionen av ACR (som hör till den version av Elements som jag har, 5.0.2) kan man inte styra i vilken färgrymd bilden exporteras till Elements. Det kan man göra med senare versioner av ACR, tex den som följer med PS CS3.

För att behålla valfrihet verkar det vara bäst att i Elements välja Allways Optimize For Printing under Edit och Color Setting. Då behåller man den större färgrymden aRGB. Vid behov av att tex lägga upp bilder på internet så måste man ju vanligen sampla ner bilden, skärpa den och i samband med det konvertera till sRGB under Image, Convert Color Profile och sedan spara under nytt namn.

Själv använder jag ett program som visar rätt färger oavsett färgprofil, nämligen FastStone Image Viewer. Från det väljer jag också de bilder som ska redigeras och öppnar vald bild i PS eller PS Elements med en knapptryckning. Det här är ett utmärkt visningsprogram med en viss redigeringskapacitet som visar raw, tif, jpg, png och andra format utan vidare och gör det snabbt. Funkar dock bara i windowsmiljö men oavsett version.
 
Hej Mattias o Sten

Ser att det kommit in lite mer experthjälp i ämnet. Jag läser kursen visuell kommunikation så jag vill passa på att smöra lite och tacka dig Mattias för en mycket bra kurs även om jag tar mig igenom den på snigelfart. Med det sagt så åter till ämnet.

Jag testade det du föreslår med en jpg men jag kan endast välja att göra den till en sRGB med följden att det blir ännu sämre färger. När jag tidigare ställde om så att Elements skulle optimera för bildskärm blev ju alla bilder trista. Jag kunde då inte jämföra med någon annan bild och såg därför inte försämringen av även jpg filerna. Jag tolkar det som att mina jpg är i aRGB men att konverteringen till jpg försämrar färgerna rejält. Gör jag dem sedan till s-RGB blir det ännu ett steg sämre. Stämmer detta så är vi tillbaka till ursprunget i tråden. Ska verkligen de röda färgerna behöva bli så trista vid konverteringen till jpg när jag själv med lite jobb kan få dem ganska nära ursprunget? Är rejält fredagstrött så säkert har jag missat något.

Tack Sten för din hjälp också. Ditt program för visning låter intressant. Finns det tillgängligt i butik eller har du nerladdningstips? Jag har också läst det som du säger angående valet av optimera för utskrift. Det känns fel att spara bilderna i en sämre färgrymd innan jag vet hur bilderna ska användas.

Kommer ni eller någon annan på mer matnyttigt eller om ni tror jag har helt fel i det jag skriver ovan så led mig rätt.

mvh/Jonas
 
Den vanligaste orsaken till att en bild upplevs färgfattig är att en Adobe RGB bild visas av ett program som tror att det är en sRGB. Orsaken till det kan vara flera. En orsak kan vara att visningsprogrammet inte kan läsa den medskickade färgprofilen. Ett sådant exempel är Internet Explorer som visar en bild med Adobe RGB tagg. En annan orsak kan vara att bilden är feltaggad, dvs den har tilldelats fel färgprofil och även program som normalt visar rätt färger luras att visa fel.

Programmet Faststone IV finns på www.faststone.org. De har flera program men det du ska prova heter Faststone Image Viewer. Använd site 2 för enklast nedladdning.
Programmet visar inte rätt från början, det måste ställas in under Inställningar. Man kan dock inte i programmet se vilken färgprofil en bild har. Men jpg och tif visas med rätt färger om bara bilden har rätt färgprofil. Ägna en stund åt att ställa in programmet, det lönar sej. Det finns en länk till en tutorial om jag minns rätt. Är det knöligt så kontakta mej via FS kontaktfunktion så skickar jag en pdf och en textfil med inställningexempel.

Vill du se vilken färgprofil en bild har tilldelats så ställ in Elements Inforuta som jag förklarat ovan.
 
I den här versionen av ACR (som hör till den version av Elements som jag har, 5.0.2) kan man inte styra i vilken färgrymd bilden exporteras till Elements. Det kan man göra med senare versioner av ACR, tex den som följer med PS CS3.

Det är nog snarare så att ACR för Elements saknar inställningen för färgrymd, medan fullstora Photoshop alltid har haft valet med. Du får således inte riktigt samma funktionalitet med ACR i Elements.
 
Det är nog snarare så att ACR för Elements saknar inställningen för färgrymd, medan fullstora Photoshop alltid har haft valet med. Du får således inte riktigt samma funktionalitet med ACR i Elements.

Jag har inte kollat i senaste Elements som klubben har i sin dator, men du kan ha rätt. Jag trodde att ACR var lika i Elements och stora PS i de senaste versionerna. Men desto viktigare att välja rätt hur bilden ska tas emot i Elements.

Ett förtydligande till mitt inlägg nr 33: FSIV visar alltså rätt färger oavsett färgprofil när det gäller jpg och tif, men inte photoshops format psd eller andra format vilket kan lura en ibland.
 
Den vanligaste orsaken till att en bild upplevs färgfattig är att en Adobe RGB bild visas av ett program som tror att det är en sRGB. Orsaken till det kan vara flera. En orsak kan vara att visningsprogrammet inte kan läsa den medskickade färgprofilen. Ett sådant exempel är Internet Explorer som visar en bild med Adobe RGB tagg. En annan orsak kan vara att bilden är feltaggad, dvs den har tilldelats fel färgprofil och även program som normalt visar rätt färger luras att visa fel.

Programmet Faststone IV finns på www.faststone.org. De har flera program men det du ska prova heter Faststone Image Viewer. Använd site 2 för enklast nedladdning.
Programmet visar inte rätt från början, det måste ställas in under Inställningar. Man kan dock inte i programmet se vilken färgprofil en bild har. Men jpg och tif visas med rätt färger om bara bilden har rätt färgprofil. Ägna en stund åt att ställa in programmet, det lönar sej. Det finns en länk till en tutorial om jag minns rätt. Är det knöligt så kontakta mej via FS kontaktfunktion så skickar jag en pdf och en textfil med inställningexempel.

Vill du se vilken färgprofil en bild har tilldelats så ställ in Elements Inforuta som jag förklarat ovan.

Tack för tipsen. Ställde in det du sa i Elements inforuta och som jag misstänkte i slutet på tråden så är mina jpg filer i AdobeRGB. Om sedan inte Elements visar korrekta färger ändå på jpg filer så känns det lite märkligt.
 
Tack för tipsen. Ställde in det du sa i Elements inforuta och som jag misstänkte i slutet på tråden så är mina jpg filer i AdobeRGB. Om sedan inte Elements visar korrekta färger ändå på jpg filer så känns det lite märkligt.

Jag tycker också att det är märkligt. Labbade lite med en jpg-fil som jag importerat som aRGB men den ser likadan ut om jag konverterar den till sRGB och tittar på den i Elements och FSIV också för den delen.
 
Eftersom jag har samma version av Elements som Jonas så har jag funderat vidare.
Jag snokade i Elements inställningar. Mattias hade ju en teori om att kamerans inställningar kunde överföras till Elements. Det verkar som det kan ske via exif. Under Edit, Preferences, saving files så finns det något som heter File Compability. Jag har INTE rutan Ignore Camera Data (EXIF) profiles ikryssad vilket betyder att kamerans info om färgprofil följer med in i Elements. Och jag tycker mej inte ha några problem med färgen. Kan det ha betydelse? Plats för experiment?
 
Eftersom jag har samma version av Elements som Jonas så har jag funderat vidare.
Jag snokade i Elements inställningar. Mattias hade ju en teori om att kamerans inställningar kunde överföras till Elements. Det verkar som det kan ske via exif. Under Edit, Preferences, saving files så finns det något som heter File Compability. Jag har INTE rutan Ignore Camera Data (EXIF) profiles ikryssad vilket betyder att kamerans info om färgprofil följer med in i Elements. Och jag tycker mej inte ha några problem med färgen. Kan det ha betydelse? Plats för experiment?

Kan ge svar på det direkt. Jag har inte den ikryssad heller.
 
Jag tycker inte ens att grundproblemet är utrett än, ni är inne och rotar i progaminställningar (som iofs är viktiga!), men kanske högst antagligen inte är roten till problemet.
..........................................

Saker man måste veta:
Vad är kamerans jpg-sparning ställd på? sRGB eler ARGB?
Vad är kameran färgmättnad/kontrast oav ställda på?
-Detta bestämmer hur färgerna på jpg-filerna som kameran spottar ur sig ser ut.

Hur är dina basinställningar för ACR (råkonverteringen som BRIDGE/PS använder)?
Vilken färgrymd är Adobe-programmen inställda på att exportera i?
-Detta bestämmer hur färgerna på jpg-filerna som Adobe spottar ur sig ser ut.

Hur är programmet som VISAR bilderna inställt, kan det "ta hand om" olika färgrymder och visa dem korrekt? -Kan det det, och allt är rätt inställt skall det kvitta med sRGB / ARGB om resultatet visas på en normal skärm.
............................................

Det absolut vanligaste misstaget som folk gör är att anta att kamerans jpg-filer har "rätt" färg. Det har de aldrig. Inte i ett enda känt fall någonsin i digitalkamerans historia (vad det gäller normala kommersiella kameror).
-Det finns två undantag just nu som jag känner till, båda två är specialprodukter för konst-repro. De har specialiserade färgfilter som är gjorda för att efterlikna det mänskliga ögats SML-receptorer så nära det bara är tekniskt möjligt. Den billigare av dem (med en ombyggd/konverterad Nikon-sensor) kostade 400.000 exk moms sist jag kollade.

Det som kameran mäter har absolut ingenting med "riktig" färg att göra. Kameran mäter hur starkt ljuset är i vid tre diskreta våglängdsintervall, som av rent praktiska orsaker är placerade på ungefär rött, grön och blått - eller snarare varmrött, gulgrönt och djupblått i många kameror nuförtiden.

Detta mätresultat, kamerans "råfärger", måste sedan "översättas" till ett annat, standardiserat sätt att visa färger (det är här sRGB, ARGB kommer in). Det sitter en sådan här översättning i kameran - den används när man vill ta jpg direkt i kameran. Adobes bildbehandlingsprogram (och många andra) innehåller OCKSÅ sina egna sätt att överätta färgerna. De kommer inte vara identiskt lika.

Själva översättningen från "råfärger" till "standardiserad" färg, sRGB/ARGB osv) kallas kameraprofil. Du kan inte påverka profilen i kameran (om du inte har Canon, då kan man justera lite med deras egna PictureStyleEditor-program) - men du KAN välja eller påverka profilen som din råkonverterare använder.
.....................................

Har du kommit fram till att du tycker om sättet som kameran gissar in färgerna på, då får du försöka hitta ett sätt att efterlikna detta. Själv tycker jag att det allra vanligaste är att kameran överdriver alla färger så mycket det bara går, för at få en "slagkraftig" bild som imponerar på betraktaren. Om detta är det man söker finns det sätt att göra detta ännu bättre i en egen råkonverterare.

Om man däremot vill ha "naturliga" färger får man hitta (eller tillverka) en kameraprofil som gör just detta med dina råfiler. Man kan välja vilken kameraprofil råfilen ska översättas med när man importerar bilden i Bridge/ACR. Det finns också program och färgkort som kan hjälpa dig att ställa in kameraprofilen "rätt".
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.