Bilden har t ex 3000 x 2000 pixlar på sensorn. De är dessa pixlar som registrerar bilden. Dessa pixlar är råmatrialet för att skapa en utskrift och har inte en susning om med vilken täthet som pixlarna ska skrivas ut.
Det som avgör vilken täthet på pixlarna som behövs är först vid utskrift. Om utskriftanorningen entast klar 1 pixel per milimeter kommer med utskriften at räcka till 3 x 2 m yta. Givetvis blir det kämpigt att titta på den på nära håll, men på några meters avstånd kommer bilden att vara mycket bra. Perfekt om det är stortavlar, där själva syftet är att informationen ska läsas på långt håll. Det är mindre bra att trycka en kartbild med denna låga upplösning, eftersom en karta innehåller detatljer och ofta studeras på mycket nära håll.
En annan faktor som avgör hur långt bilden räcker är själva trycktekniken. ÄR det en fotografisk priocess där varje pixel kan återges eller är det n tryckprocess, (tryckeri eller laserskrivare) där ett antal pixlar slås samman för att avgöra rastreringens utförande.
Ytterligare en faktorer som påverkar är betrakningsavståndet och ögats förmåga att se detaljer.
En bild som skrivs med 254 pixlar per tum fotografisk kommer att räcka till 30x20 cm med 6 Mpix kamera, utan att någon pixel tas bort eller behöver förstoras. Med högre täthet blir bilden mindre. Det finns dock inget som hindrar att en bild skrivs ut med högre täthet om den även skulle bli bra med den lägre tätheten, just därför att det går att lägga till pixlar, d v s förstora bilden så att utskriftsenhetens täthet och önskad storlek stämmer överens.