fotobollfoto
Aktiv medlem
Tventyejt-to-ejt menar du?Tju'åttatvååttan kvalar in som en klassisk prajm! Grattis!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Tventyejt-to-ejt menar du?Tju'åttatvååttan kvalar in som en klassisk prajm! Grattis!
Kit finns faktiskt i SAOL numera, men jag håller med dig om kitzoom är ett tråkigt ord. Det finns ingen logik i att kit ska uttalas som kitt med kort vokal och hårt K. Kit vill man instinktivt uttala i analogi med hit, dit, skit, flit, sprit,...
Jag skulle föredra "paketzoom", eftersom ett sådant objektiv normalt säljs i paket (kit
Apropå kamerahus, hur länge dröjer det innan vi får höra kamerabåddy eller möjligtvis kamerakropp? Det sistnämnda blir lätt förväxlat med kråppkamera.
Jag brukar kalla den APS-C-kamera. Uttrycket "crop-kamera" tycker jag är något nedsättande för det bildformat som är ett av de mest använda för vanliga digitala systemkameror. Bilden är ju inte alls beskuren. Det är motsvarande bild tagen med en FF-kamera som måste beskäras för att erhålla samma bildvinkel.Ja, det den svenska term jag också använder. Men det kändes så självklart att jag på plats lastade upp några synonymer.
Men tråden handlar ju egentligen inte om översättningar, den handlar om låneord.
Kråppkamera exempelvis.
Medan ”beskuren kamera” eller ”beskärningskamera” sannolikt kommer att få det svårt att bli vardagsfotosvenska.
Jag brukar nog mest säga ”lilla kameran” om min 7D, som en jämförelse med den 1D jag använder mest. Ingenstans förutom här på FS använder jag uttryck som APS-c, crop, eller liknande. Men att ordet crop betyder beskära det råder det inga tvivel om för min del.Jag brukar kalla den APS-C-kamera. Uttrycket "crop-kamera" tycker jag är något nedsättande för det bildformat som är ett av de mest använda för vanliga digitala systemkameror. Bilden är ju inte alls beskuren. Det är motsvarande bild tagen med en FF-kamera som måste beskäras för att erhålla samma bildvinkel.
"Full frejm" motsvarar förresten småbildsformat.
Aldrig i livet, jag hatar när man ska hålla på och "försvenska" låneord. Det är cringe på hög nivå, speciellt när man hör t ex äldre politiker använda sådana ord med helt fel uttal för att de vill visa att de är med i samtiden.
Hmm. Du gör livet jobbigt för dig själv. Faktum är att vårt språk är fullt av försvenskade låneord. Du och jag använder sådana ord varje dag. Det går knappast att kommunicera på svenska utan att använda försvenskade låneord.Aldrig i livet, jag hatar när man ska hålla på och "försvenska" låneord. Det är cringe på hög nivå, speciellt när man hör t ex äldre politiker använda sådana ord med helt fel uttal för att de vill visa att de är med i samtiden.
Visst är det så. Ord rör sig kors och tvärs över jordklotet, i olika riktningar. Britterna är inget undantag - de har importerat många utländska ord och anglifierat stavningen. Bread och knife är goda exempel. Det är helt normalt och naturligt att anpassa stavningen så att ett inlånat ord smälter in i sin nya omgivning.Hur långt bak i tiden ska vi backa?
För 1100-1200 år sedan var det omvänd riktning på import av många ord.
Leg, hand, finger och många andra ord kan mycket väl ha följt med skandinaver till dåvarande Brittanien. Även ord med lite annorlunda stavning och uttal men ändå. Som fish, knife, eye, bread mm. osv.
Hur långt bak i tiden ska vi backa?
För 1100-1200 år sedan var det omvänd riktning på import av många ord.
Leg, hand, finger och många andra ord kan mycket väl ha följt med skandinaver till dåvarande Brittanien. Även ord med lite annorlunda stavning och uttal men ändå. Som fish, knife, eye, bread mm. osv.
"Snabbt objektiv" (eller kanske "snabb lins") tror jag nog att jag har sett i forumet nån gång.Japp och fast lens (på utrikiska) har stor öppning
Så snart pratar vi nog om faast prajm
Men en sensor är knappast beskuren oavsett dess storlek, lika lite som ett filmformat är det. Det där med "crop camera" tycks vara något som okunniga amerikaner har hittat på.Jag tycker beskuren borde vara den mest korrekta översättningen av crop om det gäller kameror med aps-c sensor
Kringsch, alltså.Aldrig i livet, jag hatar när man ska hålla på och "försvenska" låneord. Det är cringe på hög nivå, speciellt när man hör t ex äldre politiker använda sådana ord med helt fel uttal för att de vill visa att de är med i samtiden.
Det var väl det jag menade i ett följande inlägg. Mitt översättningsförslag syftade mest på den som jag tycker mest språkligt korrekta översättningen av begreppet, ett begrepp som jag i och för sig har lite svårt för. Beskärning av bilden sker ifall man tagit en bild med en kamera med en sensor med dimensionerna 24x36mm och vill få ut samma bildvinkel som man får om man tar en bild med en APS-C-kamera med ett objektiv med samma brännvidd, och klipper bort en mängd pixlar i operationen. Olyckligtvis kallas omräkningstalet "crop factor".Men en sensor är knappast beskuren oavsett dess storlek, lika lite som ett filmformat är det. Det där med "crop camera" tycks vara något som okunniga amerikaner har hittat på.
Ja flera gånger. Men nu pratar vi ju in diss tredd öbavt imported vörds, nått translejted."Snabbt objektiv" (eller kanske "snabb lins") tror jag nog att jag har sett i forumet nån gång.
Japp. Filmen som från början var avsedd för rörlig bild och då kördes på andra ledden.Angående småbild.
[...]
35mm-kameror kommer ju från småbildsfilmens bredd 35mm.
Så idiotiskt är det inte, bara en kvarleva från den analoga tiden som faktiskt fortfarande lever.
Det var väl inte så många APS-kameror som kunde byta objektiv med småbildskameror. Så det fanns inte så stort behov att hitta på ett jämförelsetal.Men en sensor är knappast beskuren oavsett dess storlek, lika lite som ett filmformat är det. Det där med "crop camera" tycks vara något som okunniga amerikaner har hittat på.
Ingen kallade APS-C-kameror för någonting med crop eller beskära när de kom på 1990-talet, men de flesta förstod att det handlade om ett ganska litet negativformat.
När jag ändå håller på så måste kag klaga på idiotin att kalla småbildskameror för 35mm-kameror. Det är dumt även när amerikaner gör det (varifrån svenskar har importerat uttrycket), men inte lika dumt som på svenska.
Det finns ingenting signifikant på en småbildsensor som har måttet 35mm.
Det fanns/finns ju flera negativformat som använde 35mm-film. Halvformat, Nikons 24×32mm, 24×24 (Robot), diverse panoramaformat och ett antal till.Angående småbild.
Småbildsformat har ändå en historia. När man skilde på småbild, mellanformat och storformat.
Tiderna förändras, idag kallas en sensor som har betydligt mindre storlek än ursprungliga mellanformatet ändå för mellanformat.
Underligare ändå är kanske begreppet fullformat som idag är vedertaget.
35mm-kameror kommer ju från småbildsfilmens bredd 35mm.
Så idiotiskt är det inte, bara en kvarleva från den analoga tiden som faktiskt fortfarande lever.
Canon körde med sin vanliga EF-fattning på APS-kamerorna. De flesta övriga stora kameratillverkare hade APS-systemkameror men de kanske hade andra fattningar än småbildskamerorna?Det var väl inte så många APS-kameror som kunde byta objektiv med småbildskameror. Så det fanns inte så stort behov att hitta på ett jämförelsetal.