Annons

Pentax K-3 rykten Full Frame

Produkter
(logga in för att koppla)
Kul om Pentax släpper en FF

Svårt att förstå varför, då merparten av eventuella köpare redan ligger på en Nikon/Canon plattform, men de har säkert produktstarteger som förstår det där bättre än mig.

Men för avancerade amatörer så har ju Pentax en marknad.
 
Var inte den där artikeln från förstaaprilskämtet som fanns på Pentaxforums? Nu ska ju iofs K-5:an försvinna så vi kan ju hoppas på en efterträdare inom kort... Hur som helst så kan jag nog vara spekulant på en K-5:a ändå :)

Andreas
 
Nja, nu kommer nog K-3 inte vara en FF kamera, men enligt rykten som går:
Ta det bästa från K-30 & K-5 och släng ihop det med en sony 24MP sensor.
Denna har de tweakat ur det mesta av som vanligt gällande färgrymd, DR och ISO/brusprestanda.
SAFOX (AF) får sig ytterligare en uppdatering, PRIME-M processorn skräms upp och mjukvaran (firmwaren) har gjorts smidigare/snabbare.
(man kan ju önska att de halverat storleken på fokuspunkterna så: 22 st varav 18 korslagda ;) )

Om de nu presenterar en FF kamera kommer den nog inte bli aktuell förrän nästa sommar som tidigast.

Antagligen släpper de även K-300 (instegsmodell)
Tänk: En K-30 utan vädertätning, ett inställningshjul, utan TAv och U lägen. Kanske en vridbar skärm.

Annat som nog kommer visas upp:
560/5.6 objektivet
Förhoppningsvis även 2x telekonvertern
Ett 135-3x0 (4-5.6?) DC WR som komplement till kitobjektivet.
Efterföljaren till 645D ?
 
Jag tror:

- 24 Mp APS-C, "K-3", samma hus som K-5, SAFOX X = fler fokuspunkter, bättre fortlöpande AF (AF.C), focus peaking, bättre filmläge
- De utannonserar de objektiv som finns angivna i roadmapen från i februari, dvs:
- 560 mm f/5.6 WR
- 1.4 telekonverterare
- DA* 16-85 f/4 (2013, FF-kompatibel)
- 24-36 mm 2.8 DA Limited (2013, FF-kompatibel)
- 12-26 f/4 DA zoom WR (2013, gamla 12-24 utgår)
- 18-200 superzoom (konsumentklass/kitzoom)
- 135-380 DA WR

- kanske en FF-modell till 2013, som ev. utannonseras
 
Tyvärr så är nog alla de rykten som går just rykten. Pentax har hållit tätt som muren de senaste åren och inget verkar läcka förrän de sista dagarna. X-5 började läcka bara en eller två dagar innan den lanserades officiellt. Innan dess hade det inte ens ryktats om en ny bridgekamera.
Med tanke på att Pentax nu slutat producera alla sina kameror utom K-30 (oklard med 645) så lär det annonseras nya kameror snart. Strax innan Photokina är en bra gissning, och Pentax har lanserat nya modeller då förut. K-5 behöver en ersättare. Det troligaste där är nog en lätt uppgradering (K-5 är så bra att det nog inte är där de behöver lägga utveckling just nu). Kanske annan sensor, troligen nya AF från K-30 samt snabbare processorn. Sedan behöver man en billig instegskamera. K-30 är både för avancerad och dyr för att vara folk första DSLR. Så en K-300 är att vänta. Om jag skulle gissa så blir det en K-02, så den kanske kommer heta det istället för K-300 :) Spegellös, otätad, vikbar display, design kanske som X-5 snarare än K-01. Sedan är ju den stora frågan kommer Pentax, och i så fall när, släppa en kamera som även de kallar PRO. EN K-3, K-1, eller L-1? Frågan i så fall är vad som skall skilja den från K-5 och dess efterföljare. Det spekuleras alltid om FF, men det börjar kännas mer och mer tveksamt tycker jag. Pentax tillverkar väldigt få objektiv för det formatet. Många hävdar att man har en massa gamla objektivkonstruktioner man kan börja tillverka igen. Det är inte sant då många av de objetiven innehöll blyglas, vilken inte är tillåtet längre. Dessutom påstås det att om Pentax släpper FF, så kommer de vara tvugna sluta med SR. Detta för att K-fattningens bilcirkel inte är tillräckligt stor för att tillåta att sensorn rör på sig. Eventuellt kan man elektroniskt kompensera för vinjetteringen som detta orsakar, men bildkvaliteten i kanterna kommer bli lidande. Att de skulle släppa en helt ny fattning låter osannolikt men om de på något sätt gör den nya bakåtkompatibel som de gjorde när de gick från M42 till K, då skulle det kanske funka. Men Pentax har redan väldigt många fattningar. Dessutom är det ju så på marknaden idag att M4/3 har stora framgångar, och behovet av FF blir mindre och mindre. Det finns redan flera tillverkare som servar det segmentet, så konkurrensen är tuff. Pentax har sagt att OM de ger sig in i FF, så kommer de göra det med en unik kamera. T.ex kan man tänka sig att de vill göra en FF-spegellös. I så fall sitter de kanske bara och väntar på att tiden skall vara mogen för det.
En annan aspekt Pentax måste ha för framtiden är video. kamerorna kan redan idag fånga video av fantastisk kvalitet, men det ställer nya krav på AF och även på objektiven. Pentax hade ju redan för länge sedan funktioner som Powerzoom, något som skulle vara mycket intressant för de som filmar med sin kamera. Men Powerzoomkontakterna används ju nu för SDM. (Vad jag har förstått så är de bara rena strömkontakter och Pentax skulle kunna bygga ett objektiv som har både SDM och Powerzoom). Det kan vara så att man av dessa skäl tittar på en ny fattning: KAF4.
 
Första läckorna antyder 24 MP, vilket ju är ett naturlligt steg efter 16.

Det sägs att Pentax släpper 9 nyheter imorgon onsdag 5e. En person som genom åren haft ganska bra info säger:

I've got info that it would be 9 cameras...Maybe I'm wrong...


Det känns ju troligare med ett par kameror och lite objektiv och andra tillbehör. K-3 och K-300 samt kanske 645 II, samt någon kompakt.

Vi får väl se imorgon om något av detta stämmer, om det nu händer något imorgon alls.
 
Kanske inte imorgon, men något verkar vara på gång:

"We've been informed by an anonymous source that there will be a large number of press releases (not 9 cameras, and not tomorrow) soon ;) We will be able to post the news as soon as it is allowed to do so."
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.