Skall försöka räta ut begreppen lite grand, ööhh försöka, det är inte så lätt...
Först och främst bör man kalla saker för sitt rätta namn, stöld och upphovsrättsbrott ät inte samma sak, dessutom finns det ingen idestöld. Jag börjar med det enklaste, idéstöld. Kunde man äga en idé så skulle det innebära att man kan ha ensamrätt till exemplarframställning av den oskrivna boken... dvs. tankar, vilket skulle innebära tankeförbud för näste man.
Över då till upphovsrätten, det man äger rätten till är exemplarframställning och publicering, lägger du som upphovsman ut bilderna på nätet så har du publicerat, du kan inte komma bakefter publiceringen och dra in densamma, man kan inte backa klockan. Vad har det med saken att göra? -Jo, användande är nämligen uteslutet från upphovsrätt. Varför då? -Enkelt, upphovsmannen äger givetvis inte rätt att bestämma vad du gör med boken (eller vad-det-nu-är), om du eldar upp den, torkar dig där bak med sidorna från den osv... Du får tom. sälja den vidare, du har ju köpt boken (eller v-d-n-ä) och den kopian är därmed din ägodel, inte upphovsmannens, alltså den fysiska kopian, verket som ligger till grund för kopian är dock inte ditt. Vad du inte får göra är att framställa kopior, eftersom du då behåller din kopia, den rätten äger endast upphovsrättsinnehavaren.
Upphovsmannen kan givetvis inte heller bestämma över den inspiration, de idéer eller det kunnande som verket gett dig. Motsatsen skulle ju innebära att kunskapen från läroböcker ägs av författaren och att kunskapen inte får användas utan dennes tillstånd.. Återigen, användande, i detta fall av kunskap, vilket är en del av verket i fallet med läroböcker.
Svårt att greppa? Gå tillbaks till "idéstöld"... Patent, Mönsterskydd och Upphovsrätt är givetvis inga naturliga rättigheter, tvärt om, det är inskränkningar som påtvingats medborgarna av statsmakten, inskränkningar som ansetts nödvändiga för samhällets bästa, en avvägning man medvetet gjort, men man kan givetvis inte utdela dessa inskränkningar för något som inte finns, dvs. utdela upphovsrätt för den oskrivna boken.
Så, lägger någon ut bilder på Internet och du kan se dessa... då har denne publicerat i ett medium som ger dig en kopia av verket, denne person kunde lika gärna ha lagt kopian i din brevlåda och ditt användande av denna kopia kan upphovsmannen givetvis inte besluta över, det är din kopia, du har fått den. Du får dock inte reproducera den eftersom det är denna begränsning som staten tillerkänt upphovsmannen ensamrätt för.
Dessa regler skjiljer sig på intet sätt från de i USA eller några andra sk. rättsstater (fast när det gäller USA så börjar man undra...), de grundar sig alla på internationella avtal såsom WTO Copyright Treaty, WIPO Copyright Treaty, TRIPS och Bernkonventionen, dessa gäller likväl i europa som i USA och de flesta av världen länder.
http://www.wipo.int/clea/docs/en/wo/wo033en.htm
http://www.wto.org/english/docs_e/legal_e/27-trips_01_e.htm
http://www.law.cornell.edu/treaties/berne/overview.html
Till alla som tycker ämnet är intressant så rekommenderar att läsa Free Culture av Lawrence Lessig:
http://www.blackmask.com/thatway/books150c/freeculture.htm
eller som PDF:
http://www.free-culture.cc/freeculture.pdf