Varför skulle stjärnspåren bli längre om sensorn har fler pixlar? Jorden roterar lika snabbt runt sin axel helt oberoende av vilken kamera man använder för att fotografera himlen.
---
Stjärnspåren blir självfallet inte LÄNGRE pga att sensorn har fler pixlar. Men de blir SMALARE. Och självfallet ändrar sig inte jordens rotationshastighet så fort någon stjärnhimmelsfotare byter till en kamera med annan upplösning, det skulle definitivt utplåna allting på jordytan...
Du har någon koll på läget, men inte hel.
---
Alltså: det är ju helt absurt att jorden skulle rotera med en annan hastighet bara för att man har fler pixlar i en kamera. Ni måste skämta.
Här har du noll koll på läget...
Självfallet har ingen påstått detta, du har fastnat i ett felaktigt tankespår.
Tänk dig ett gränsfallsexempel. Du tar en bild med en kamera som har sådan "pixel"-storlek att stjärnspåret med den valda exponeringstiden ryms inom en enda "pixel". I så fall kommer stjärnan att se ut som en punkt i bilden (en "pixel"-punkt). Inget stjärnspår synligt.
Sedan tar du en bild med en mera högupplöst kamera. Antag att dess sensor har ett kluster av 3x3 pixlar, totalt 9 pixlar, på samma area där den första kamerans sensor hade 1 pixel. Stjärnan kommer att i varje ögonblick aktivera endast en av dessa 9 pixlar, och kommer vid samma exponeringstid att ha aktiverat 3 pixlar i en rad av detta kluster (detta är förstås ett teoretiskt idealt exempel). Bilden från denna högupplösta kamera kommer att visa stjärnan som en liten linje, dvs stjärnspår har uppstått.
Att tala om att bilden "måste" förstoras är ett villospår som leder bort från frågeställningen här.
I BILDEN som den lågupplösta sensorn producerar syns i detta fall inga stjärnspår.
Men BILDEN som den högupplösta sensorn producerar (med samma exponeringstid) innehåller stjärnspår.
Att börja tala om vilken förstoring/hur nära bilden man behöver gå etc. är ett villospår som inte alls har något att göra med vad respektive sensor förmår avbilda per se.
Som också har berörts ovan, det är av precis samma skäl som en högupplöst sensor generellt vid all fotografering behöver ha kortare exponeringstid än en med lägre upplösning, ifall man inte vill att rörelseoskärpa ska REGISTRERAS I BILDEN.
Som "fåtöljfilosof" får man alltid bara beredd på att korrigera sina teorier när man stöter på en skock snubbar som undersökt VERKLIGHETEN, har en betydande erfarenhet inom detta område, deras erfarenheter överensstämmer och när de som i detta fall utan svårigheter tydligt kunnat observera hur det ligger till. T.ex. genom att jämföra Canon 6D (20 Mp) med Sony A7R II (42 Mp).
Hoppas jag tydliggjort saken med detta.
PS Jag har inte missat ditt inlägg #39 - den bortförklaringen håller inte ...
.