Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

nybörjarfråga om ljusmätning!

Produkter
(logga in för att koppla)

asakasa

Guest
jag fattar inte det här med "ljusmätning"... ofta står det i forumen "mät ljuset mot blablabla istället för det du ska fotografera" eller något liknande...

hur gör man när man mäter ljuset...?
 
Din kamera har en ljusmätare inbyggd för att du ska veta vilken slutartid och bländare du ska använda. I dom halv och hel automatiska lägena så räknar den ut hur mycket ljus den ska släppa in. Om du mäter mot ett svart objekt eller ett ljust så kan mätaren luras och då kan det vara bra att mäta mot en sten eller något grått (typ en sten) eftersom kameran är kallibrerad för det (efter ett material som reflekterar 19% ljus).

I nyare kameror så har du olika ljusmätsmetoder i din kamera som Evaluerande, spotmätning osv som mäter olika. Evaluerande mäter över hela bilden men spotmätningen mäter bara över ett par procent i bilden vid fokuseringspunkten. Evaluerande mätningen är oftast standard och brukar ge den bästa allroundmätningen, men kan luras t ex när du fotograferar en person mot ett snötäcktlanskap. Då tror mätaren att det är ljusaren än vad det är och bilden blir underexponerad. Men använder du då t ex spotmätning på personen så bli personen rätt exponerad.

Kortfattat......
 
För att förtydliga lite, är lite trött nu i gryningen, så mäter ljusmätaren även i manuelt läge men då måste du justera slutartiden och bländaren själv och du ser då i kameran (oftast med en pil på en skala) när du ligger rätt.

I Canon så blinkar också dom olika värdena om bilden håller på att bli under/över exponerad
 
Patrik skrev ett bra inlägg men låt mig göra ett litet tillägg.

Du kan mäta ljuset hur du vill så länge som du alltid gör på samma sätt och så länge som du lär dig att kompensera för mätfelen.

Kamerornas ljusmätning generaliserar och tror att allting reflekterar lika mycket ljus. En del saker i motivet reklekterar mer ljus än andra saker men sammantaget så stämmer ofta ljusmätningens generalisering ganska bra. Om du sedan provar med att fotografera en solbelyst vit kyrkvägg så kommer bilden sannolikt att bli grå på grund av generaliseringen. Det är inget fel i att mäta ljuset så här och efter ett tag lär man sig att kompensera för mätfelen så att kyrkväggen blir vit.

Sedan finns det en mängd andra sätt som man kan mäta ljuset på. Det man oftast stöter på är gråkortssmätning. Det innebär att man riktar kameran mot sitt gråkort och ställer in slutare och bländare så att det skulle ge en korrekt exponering. Sedan låser man exponeringen och tar sin bild. Om man fotograferar med dia så håller man oftast gråkortet i solen och i annat fall så håller man det oftast i skuggan.

Nu är gråkort dyra så många använder istället sin handflata. Då får man kompensera med ett bländarsteg eftersom handflatan är lite ljusare än ett gråkort. Rent praktiskt löser jag det så att jag sänker filmens ISO-tal med ett steg.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar