Annons

Ny kamera, hjälp mig!

Produkter
(logga in för att koppla)
Sitter med mobilen och orkar just nu inte svara på allt ;)

Men när det gäller dioptriinställningen så är det så att den är till för folk som har synfel. Det har absolut ingenting att göra med fokus eller hur bilden blir, det är bara till för att få sökarbilden och siffrorna i sökaren skarpa.

Motljusskyddet förstör ingenting i dagsljus, det är bara som du säger när man använder den inbyggda blixten på 18 mm som det stör.

Om det blir överexponerat vid bländare 32 och lägsta iso så är det bara att korta ner slutartiden, mörka ner solen eller köpa ett ndfilter.
 
Okej vad bra, då låter jag dioptrijusteringen stå som den gjorde original, för det verkar vara bäst(har inga synfel)

Okej, då förstår jag, för att få riktigt coola vatteneffekter, eller vad det nu kan vara, och man ska exponera länge vid dagsljus så krävs nd-filter. Testade ta kort på vattenspridaren och det blev faktiskt bra effekt, då vid slutartid 1/10.

Hoppas du har tid och lust att hjälpa mig med mina andra bekymmer. Ta det när du har tid :)
 
Lite fråga till innan kameran kommer :)

När man kör auto, för det kommer jag väl antagligen göra mycket på resan då man inte orkar ställa in allt varje gång (kommer köra auto med skippa auto-iso, dock sa en bekant till mig att om man sätter max-iso(eller vad det hette) till tex 400, så kan man även köra med auto-iso utan problem, men vad säger ni, ska man alltid ställa in ISO själv, eller ja på dagen vid bra ljus är det ju alltid 100 i princip, men..?

Tänkte i alla fall, vid autoläge, vad väljer kameran att ta för bild, om jag tex står och ska ta kort på en gata, men både folk, bilar och hus, väljer kameran alltid vid auto-läge en liten bländaröppning som ger skärpa över hela bilden, eller vad går den på?

Jag vet faktiskt inte vad kameran prioriterar. För att ha koll på vart bländare/slutartid hamnar så är det bäst att använda A eller S läget. Det är inte mycket svårare än att använda auto.

Du behöver bara ställa den bländare/slutartid du vill ha och kameran sköter resten! (jag föredrar A) (manuellt iso om man vill)

Nu när du har fått kameran så kan du testa att ställa på P och sen skrolla på hjulet, då ser du att bländare och slutartid ändrar sig, fast det är ändå auto-exponering.

Ja du kan ställa auto-iso till max 400, men jag förstår inte vitsen med det...

/Hannes
 
Senast ändrad:
Har hittat mina inställningar som jag kommer köra med under resan nu. Men det enda är väl vilken mätning jag ska köra. Det är antingen Matris eller centrumvägd, ibland skiljer det ingenting men i vissa situationer skiljer det en del. Vad tycker ni är bäst?

Matrismätning: http://i177.photobucket.com/albums/w236/fredio/DSC_0060.jpg
Centrumvägd: http://i177.photobucket.com/albums/w236/fredio/DSC_0059.jpg

Matrismätning: http://i177.photobucket.com/albums/w236/fredio/DSC_0054.jpg
Centrumvägd: http://i177.photobucket.com/albums/w236/fredio/DSC_0055.jpg
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.