Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Ny filosofisk diskussion om digitala bilder och lite till..

Produkter
(logga in för att koppla)

Eeros

Aktiv medlem
Hej igen alla och envar, såväl ni som läser denna diskussion och även ni som inte gör det. Den förra filosofiska diskussionen var inte så där jätteseriöst menat - ur ett rent filosofiskt perspektiv sett - men nu ska här brukas allvar!

Således, under förra veckan råkade jag läsa - nåja, råkade och råkade, det var nog fullt uppsåtligt läst - utdrag ur en diskussion här på Fotosidan som behandlade mängden möjliga bilder som en digitalkamera kan ta. Jag läste inte hela tråden men det är nog inte så viktigt att ha gjort det heller, tror jag. Hörhoppningsvis kan ni följa med mitt resonemang i alla fall.

Jo, så här är det. En digital kamera genererar en digital bildfil. Bildfilen består av ett begränsat antal pixlar över en yta. Låt vara att antalet rör sig i miljontal pixlar, men ändock ett begränsat antal, d.v.s. de finns inte i en oändligt stort antal. Vidare kan varje pixel anta ett begränsat antal olika färger. Exempelvis miljontals olika färger, eller så kan man begränsa antalet färger till, låt oss säga 256 färger. Slutsatsen som inte borde kännas allt för övermäktig att anta är att eftersom pixlarnas antal är begränsat och varje pixels färgvärden är begränsat, så är även möjliga bilder man kan ta med en digitalkamera begränsat. Håller du med så här långt?

Om detta är svårt att greppa, tänk dig en digitalkamera med en mycket enkel sensor som endast har en pixel och sensorn är dessutom kapabel att fånga endast två färger, svart och vitt. Oavsett vad du fotar med sensorn så kommer det bara ut två olika bilder, en som är svart och en som är vit. Det är inget vidare upphetsande att få till endast dessa två bilder, oavsett om man fotar bröllop, fotboll eller Reinfeldt. Därför ökar vi upplösningen till två pixlar. Färgerna låter vi ännu vara endast två - svart och vitt - för att de möjliga kombinationerna inte ska rusa iväg.

Med två pixlar ökar möjligheterna till svindland fyra olika bilder som vi nu kan ta med kameran. Då kommer pixlarna i bilden att ha någon av dessa färgkombinationer:
svart-svart
svart-vit
vit-svart
vit-vit

Fortfarande inte särdeles intressant, men en klar förbättring mot att endast få två olika bilder. Fast begränsningen i antalet unika bilder känns lite tungt. Nu har vi lyckligtvis idag kameror som har sensorer med betydligt fler pixlar än dessa två, därför kan vi idag mycket väl urskilja en skillnad på två bilder och det går (oftast) med lätthet att se en skillnad ifall man har fotat fotboll istället för ett bröllop. Detta tack vare att pixlarna är så många, samt att de kan anta så många olika valörer. Men det som är det intressanta är att pixlarnas antal är begränsat även idag, även om den begränsningen inte känns lika betungande som begränsningen skulle kännas om pixlarna var bara en eller två, beroende på om du köpte en konsumentkamera eller en proffskamera.

Nåväl, vi traskar vidare i resonemanget. Vi har alltså ett begränsat antal bilder som en digitalkamera kan ta. Ergo, om vi då konstruerar en datorprogram som genererar alla möjliga kombinationer en digitalkamera kan ta, då kommer varenda digitala bild som har tagits hittills att slumpas fram tids nog av datorprogrammet. Programmet kommer även att generera alla bilder som inte tagits, men som skulle ha kunnat tagits.

Till exempel, när du satte dig vid datorn, då skulle någon ha kunnat fota dig med en digitalkamera. Alltså är den bilden en av alla möjliga kombinationer av pixlarnas färgvärden som den begränsade mängden pixlar kan anta. programmet kommer även att generera alla bilder som kommer att tas i framtiden, fast upplösningen kommer inte att vara lika god eftersom det förmodligen kommer sensorer med högre upplösning i framtiden.

Men programmet kommer även att generera en bild på när Julius Caesar mördades. Detta eftersom, om någon nu hade varit på plats med en kamera och fotat det, då skulle bilden ha fastnat på sensorn. Förutsatt att exponeringen sköttes korrekt och att linsskyddet inte satt på linsen, förstås. Men eftersom den bilden är möjlig, då måste den ju ingå i den mängd av bilder som datorprogrammet skulle generera.

Men inte nog med detta, dessutom skulle programmet generera även alla omöjliga bilder/situationer. Exempelvis en situation där du mördar Caesar. Eftersom, om du skulle ha levt då, och om du då skulle ha mördat Caesar, och om det hade funits digitalkameror då, och om någon då hade fotat den situationen, då skulle bilden ha fastnat på sensorn. Alltså finns även den bilden med i den mängd som programmet kommer att generera.

Så rent logiskt sett skulle programmet generera en massa intressanta bilder helt av sig själv. Ingen skulle behöva fota något mera, bara att hämta in bilden från programmet. Nu bortser vi från den tid det tar att generera alla möjliga kombinationer, samt den tid det tar att sålla fram "vettiga" bilder. Vi koncentrerar instället på om den logiska slutsatsen är korrekt. Samt om den skulle hålla även i praktiken, istället för att haverera som en helt korrekt logisk slutsats havererade i praktiken i det klassiska exemplet med Akilles och sköldpaddan.

Så, nu är det fritt fram att diskutera - är den logiska slutsatsen korrekt eller har den svagheter? Om den är korrekt, skulle den hålla även i praktiken, om vi nu skulle ha tid att vänta på alla kombinationer som programmet genererar, samt att vi även hade tid och ork att vaska fram de intressanta bilderna? Vad säger de filosofiskt lagda och frisinnande, alternativt inskränkta, fotograferna i detta forum?
 
Jodå, nog stämmer det alltid.

Det är samma princip som satsen om oändligt många apor (http://sv.wikipedia.org/wiki/Satsen_om_oändligt_många_apor) som går ut på att om en apa slumpmässigt skriver på en skrivmaskin så kommer den till slut (givet tillräckligt lång tid) att ordagrant ha skrivit alla böcker som finns.

Att det förhåller sig så går till och med att bevisa matematiskt (se den länkade wikipedia-artikeln).
 
Inget fel med resonemanget det finns ett ändligt antal möjliga bilder.
om vi utgår ifrån Om vi räknar med ca 16,7 Mpix (2^24) och att vi vill ha 24-bitars färg dvs 8-bit / kanal så blir det:
(2^24)^24 = 2^(24*24) = 2^576 eller ca 10^58 bilder (en etta med 58 nollor). Om vi gör 1 miljard bilder/sek skulle det ta 32*10^40 år.
Om vi räknar med att unversum är 16 miljarder år (troligen 13-15 miljarder år men för enkelheten) så blir det 2*10^31 eller 20 tusen kvadriljarder gånger längre tid än universum existerat...
 
Men då skulle vi även få fram bilder på Big Bang ur alla möjliga vinklar och tidpunkter. Sätter man ihop dessa på rätt sätt så blir resultatet filmen "Big Bang - en skapelseberättelse"!

Allt ljud går ju också att beskriva med ettor och nollor så spinner man vidare på Cesar så skulle man även kunna generera ljudsekvensen när han säger "Alea jacta est", tärningen är kastad.

Edit:
"Et tu Brute!"
Även du min Brutus
 
Eftersom jag till vardags sysslar med praktisk filosofi är jag inte mycket för räkneövningar, även om jag helt håller med om ditt resonemang. Den aspekt jag fastnar för är att ett sådant program också skulle generera alla bilder som inte borde tagits, sådana som är så dåliga att de aldrig borde se dagens ljus eller nattens mörker. Å andra sidan behöver programmet inte generera de bilderna eftersom jag gör mitt bästa för att fylla kvoten.

Man kan också vända på det: det kanske är värt att ta risken med ett sådant program eftersom vi då skulle slippa besvära oss med att gå ut och ta bilder. Ur ett samhälleligt perspektiv skulle det antagligen vända upp och ned på ekonomin då kameraförsäljningen skulle sjunka. Frågan är om det är bra eller dåligt? Vi kan ju fråga Reinfeldt som du nämnde med åtföljande porträtt (som blir pixelekonomiskt: bara svart).

En sådan mängd bilder skulle kanske också göra det möjligt att få en glimt av vad som är meningen med livet och allt det där. Innebörden av talet 42 skulle kanske framträda visuellt?

Hur som helst skulle ett sådant program lösa stora delar av mina problem då jag skulle slippa att lämna in mina kameror på reparation ideligen. Det är nämligen något fabrikationsfel på dem: de tar bara dåliga bilder.
 
Bara hotet om ett sådant program skulle nog få somliga att vilja köpa upp det och lägga ner det *s*

Idag är en miljard bilder per sekund smått utopiskt, men om tio år och med parallella system så kanske vi kan halvera tiden ;-)

Å andra sidan är det inget som säger att inte någon av de hundra först genererade bilderna visar trådstartaren i färd med att sätta kniven i Caesar. Eller nåt helt annat i nån helt annan...
 
Om vi nu eker med tanken att alla de här bilderna redan genererats, att det t o m finns tillräcklig lagringskapacitet hemma hos mig för dem, skulle jag då använda dem?

Nej, det skulle vara mycket mer effektivt att göra bilden själv än att gå igenom det överväldigande antalet bilderna för att ens hitta en som liknar litegrann det som jag är ute efter. T o m om bilderna skulle vara taggade och sökbara skulle det finnas så många sökträffar på snarlika bilder så att det manuella sållandet skulle vara på tok för tidskrävande (helt utan att räkna på det gissar jag att det skulle röra sig om tusentals år per bild eller mycket mer).

Dessutom är det roligare att fotografera än att kolla i bildbanker ;)

Svindlande fundering i alla fall. Tack för den Eeros!
 
Ett sådant program skulle omedelbart förbjudas. Bara tänk vilka oerhörda mängder barnpornografi det skulle generera, eller bilder med självaste statsministern iklädd bikini i pinsamma situationer.
 
Senast ändrad:
Det är nog lättare att hitta barnporr i nuläget än det skulle vara att ens hitta vanlig porr bland alla bilder som det där programmet genererar.
Det finns ju redan slumpgeneratorer och det är ju ingen som har en tanke på att förbjuda dem bara för att de i teorin kan slumpa fram något olagligt.

EDIT: Förresten är det fascinerande hur snabbt rädsla och rop om förbud dyker upp när något nytt presenteras, trots att det bara är en teori. Säger inte att det är fel med ett kritiskt förhållningssätt men det är ändå slående att eventuella problemen lyfts fram så snabbt jämfört med vilka positiva effekter man kan tänkas fundera ut.
 
Hmm, hur blir det med copyright då, om någon slumpar fram och använder en bild som någon annan redan har tagit så kanske dom begår ett brott? Advokaterna kommer att älska det här programmet. :)
 
Om programmet skulle få någon meningsfull betydelse, d v s att bilderna skulle vara möjliga att hitta inom rimliga tidsramar, skulle synen på kameran förändras. Den skulle ses snarare som en genväg att hitta bilder än ett verktyg för att skapa dem. I förlängningen skulle copyrightlagarna ändras från att gälla vem som _skapat_ en viss bild till vem som _hittat_ den först (med kamera eller genom programmet).
 
Om du får en bild som föreställer hur Julius Ceasar mördas, hur vet du då att den är autentisk? Kan det inte lika gärna vara en bild från en BBC produktion tagen år 2237?
 
Jag tror det blir oundvikligt att vi får centralisera det här programmet och upprätta en myndighet som förvaltar en gemensam bildbank. Där kan man under ordnade former leta och ansöka om användning av just den bild man vill ha så kan dom kolla om det är OK. Kanske borde det lyftas upp på EU-eller FN-nivå förresten, så att vi kan ha gemensamma regler för bildanvändning över hela världen. En del av avgifterna för att använda bilderna kunde då t.ex. gå till att bygga upp bildsökterminaler på platser som Amazonas (om man där t.ex. behöver en bild på djungelväxter) och på Grönland (om man i en dagstidning t.ex. behöver en miljöbild för senaste snölägesrapporten).
 
Med utgånspunkt taget i detta skulle det ju också vara bevisat att tid inte är oändligt. Eftersom programmet bara kan generera ett givet antal bilder (låt vara att det är rätt så många...) och att dessa bilder slumpmässigt återspeglar allt som skett och som kommer att ske, betyder det då att när de möjliga kombinationerna är slut har vi också skådat alltings slut?!
 
Med utgånspunkt taget i detta skulle det ju också vara bevisat att tid inte är oändligt. Eftersom programmet bara kan generera ett givet antal bilder (låt vara att det är rätt så många...) och att dessa bilder slumpmässigt återspeglar allt som skett och som kommer att ske, betyder det då att när de möjliga kombinationerna är slut har vi också skådat alltings slut?!

Nej, begränsningen var satt i problemformuleringen. Resultatet, d.v.s. lösningen av problemet, så som det formulerades, visar att det ALDRIG kommer att konstrueras ett sådant program och att det ALDRIG kommer att tittas på alla dessa (hypotetiska) bilder.

Denna tråd är väl inte så seriös som trådvävaren påstod i början - den är väl snaras rolig för resonemangets skull.
Var jag tråkig nu?
 
@David: Jo så måste det vara, eller för att uttrycka det på ett annat sätt, när man tittat igenom alla bilderna så svartnar det för ögonen.
 
Funderingarna är lite samma som man ställs för i tankarna på universums oändlighet eller inte oändlighet. Om man accepterar eller tror på tanken att universum är oändligt, då accepterar man även att allting oavsett hur osannlikt det än är existerar nånstans. Man accepterar att det finns ett oändligt antal jordklot, det finns jordklot där allt är exakt som på vår jord men där du är grön i hyn, det finns jordklot där allt är exakt samma fast en molekyl sitter lite till vänster på en sten nånstans, man accepterar helt enkelt att alla tänkbara varianter som nånsin skulle kunna finnas existerar nånstans. Per definition av begreppet oändlighet.

Blir dock liiite större siffror att räkna på än bara antalet pixlar och färger i en digitalkamera :)
 
Då kanske en pixel innehåller ett annat universum som paradoxalt nog är en del av "vårt" universum och där det kan konstrueras ett datorprogram som.....?

Då är kanske frågan när detta sker men ur ett Nietzscheanskt tidsperspektiv har detta kanske redan hänt och den här diskussionen är ett minne från framtiden.
 
Det finns tyvärr ytterligare ett problem att övervinna, nämligen vilken av alla bilder på Cesar som det är bäst kvalié på. Vilken är skarpast och har minst CA, störst dynamiskt omfång och minst brus? Sådana problem lär ju dyka upp på de flesta bilderna. Pixelpeeparna lär få glada dagar...
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.