Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Nattbild / tid

Produkter
(logga in för att koppla)
En dum fråga kanske ?
Men är det skadligt (för kameran) att använda långa slutartider på digitala kameror, alltså när det börjar handla om flera minuter ?
 
Så länge dina exponeringar resulterar i bilder så kan du känna dig trygg.

Möjligen kan det väl vara riskabelt att rikta kameran mot solen och exponera i flera minuter. Men det gör man ju inte eftersom det inte ger något bildresultat.
 
Herr Persson skrev:
Men är det skadligt (för kameran) att använda långa slutartider på digitala kameror, alltså när det börjar handla om flera minuter ?
Inte vad jag har hört. Astronomer använder digitala sensorer för att ta bilder och då kan exponeringarna vara väldigt länge. I och för sig så kyler de sensorerna för att undvika en viss typ av brus, men jag tror inte sensorn ska ta någon skada även utan den kylningen.

Skulle så vara fallet skulle det klart och tydligt stå i kamerans manual, speciellt med tanke på vad våra vänner på andra sidan pölen kan göra mot kameratillverkarna om de gör något som ingen varnat för.

Jag tycker att du gott kan ta långtidsexponeringar utan att vara särskilt orolig. Om du inte tar bilder i mörka landskap eller på stjärnhimlar är det inte ofta du får så långa tider ändå med en digitalkamera.
 
Re: ...

VicLind skrev:
Tack för svaren. Vill tillägga att jag fotar digitalt med en Minolta Dynax 5.

Jag satte bländaren manuellt till mellan 16 och 22 och de räckte gott med tider under 30 sek. Nu undrar jag varför de inte blir överexponerat då om man kör på flera minuters tid då de är så känsligt när man fotar normalt i dagsljus att man får en över el under exponerad bild. Med bara lite fel exponerat.

Tack åter för svaren.

Överluleå kyrka minsann.. :)

Den är ju belyst med strålkastare och därför får du de relativt korta tiderna. Som du ser är det dock helt svart runtom så för att få täckning där med f/16-22 så hade du också fått använda dig av väldigt långa slutartider.
 
Herr Persson skrev:
En dum fråga kanske ?
Men är det skadligt (för kameran) att använda långa slutartider på digitala kameror, alltså när det börjar handla om flera minuter ?

Under exponeringen kan det hända att batteriet går varmt, och i den delen av sensorn som är närmast batteriet kan bilden missfärgas av värmen. Ingen större fara: Det är (såvitt jag vet) bilden som tar skada, inte sensorn, och fenomenet märks bara vid riktigt långa tider. Jag minns inte detaljer, men jag har sett nattbilder från systemkameror där ena hörnet tonar över i grönt.

Tänk på att den projicerade bilden är vänd. Batteriet till höger -> bildens vänstra hörn påverkas.
 
Lasse C skrev:
Hej!

Jag är ganska intresserad av nattfoto. Jag har en Powershot S3 IS. På den går det att ställa in bländarvärden från F2.7 - F8.0.
Här i tråden har jag läst bländarvärde 16 och 22. Är det samma skala som avses då, och att det är min kamera som inte kan ställa in så höga bländarvärden?

Det som får mig att undra lite är dels att det är så stor skillnad på mitt högsta bländarvärde, F8.0, och 22, dels att tråden ju handlar om nattfoto och att det i mina öron låter som att ett bländarvärde på 22, enligt samma skala som på min kamera, skulle släppa in väldigt lite ljus.
Men jag är nybörjare på foto så jag är inte så hemma på sådana här värden och siffror för olika fotoinställningar än.

Vänliga hälsningar.
Lasse C

Kompaktkameror med små sensorer får ett stort skärpedjup redan vid bländartal som är måttliga för en "full-frame"-kamera, dvs 36x24mm sensor eller filmnegativ. Det är dock inte den enda anledningen till att mindre bländaröppningar saknas.

De MTF-kurvor för objektiv man brukar se blir i allmänhet bättre för mindre bländaröppningar, men det är inte hela sanningen. För extremt små bländaröppningar blir MTF-värdena sämre. En kompaktkamera med liten sensor och små pixlar råkar faktiskt ut för MTF-värdet noll, dvs bilden blir totalt kontrastlös, redan vid bländare sisådär 22 eller 32. Om jag minns rätt krävs både geometrisk optik och lite diffraktionsteori för att förklara det.

En bra början för den tekniskt intresserade är
http://www.normankoren.com/Tutorials/MTF.html
Jag tror att det var därifrån jag klickade mig vidare till en perfekt teoretisk förklaring någonstans...
 
1/30, 5.6 iso 100.
Tagen 24.00, kolsvart ute då gatlamporna var ur funktion!
 

Bilagor

  • 69379_1180476417.jpg
    69379_1180476417.jpg
    99.9 KB · Visningar: 226
ANNONS