Massor!
Den "dummaste" ackumulatorn av dom alla är blyacken. En 12V sådan (typ bil-/fritidsbatteri) ska laddas med likspänning, rakt på bara. Vill du ha den maximalt fylld så vid rumstemperatur gäller:
Lägre polspänning än 13,8V? Slå till laddkällan. Högre än 14,4V? Slå från. Polspänning 12,7V efter lång vila? Acken är fulladdad. Lägre polspänning än 10,5V efter lång vila? Polspänningen är så låg att det är risk att acken tagit skada. Acken funkar bäst om den hålls fulladdad. Minsta tömning så fyll igen. Raka motsatsen mot NiCd och NiMh, alltså. Men enda stället man använder blyackar i fotovärlden må väl vara belysningar? Typ...
Laddström är inte så noga. Se bara till att hålla hysteresen 13,8V-14,4V vid rumstemperatur så blir det bra. De flesta laddregulatorer slår av vid 13,8V eller lägre. Då fylls inte acken helt men man gör så ändå eftersom det är rätt stor risk att man förstör eventuell utrustning som sitter ansluten till acken under laddningen, typ den där 30.000-kronors styrboxen i bilen eller styrsystemet till blixtarna eller hela paketet med halogenlampor. Grejer som absolut inte får utsättas för mer än 13,8V, helt enkelt.
NiCd vet jag faktiskt inte hur man laddar. Inte NiMH, heller. Bara att de ska tömmas "helt" innan man fyller dom igen. Annars får dom en minnesmarkering i sej som gör att de inte går att tömma lägre än till den nivå man senast började började ladda från. NiMH i något lägre utsträckning än NiCd.
LiIon har jag heller ingen koll på hur man laddar. Men dom verkar helt makalösa! Det verkar inte spela nån roll hur man hanterar dom. Bara man hela tiden ser till att använda och ladda dom så verkar dom tåla vad som helst.
Skulle tro att både Ni och Li behöver någon form av ripplande laddspänning och att laddströmmen måste avpassas rätt noga mot ackarnas storlek.