Graylingman
Aktiv medlem
Vad är då kränkande?
Allt beror på betraktarens ögon.
Absolut inte! Om fotograferingen är kränkande eller ej avgörs i domstol.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Vad är då kränkande?
Allt beror på betraktarens ögon.
När det gäller lagen mot kränkande fotografering så är det definitivt inte den subjektiva bedömningen av den som blir fotograferad som avgör om det sker någon kränkning.Vad är då kränkande?
Allt beror på betraktarens ögon.
Vem som helst som representerar affärslokalens ägare (eller nyttjare) kan begära att en fotograf raderar bilder. Fotografen behöver förstås inte lyda, men får då räkna med att kunna bli avhyst.Skillnaden är att inte ens polisen får beordra dig radera bilder. Så när ordningsvakten beordrar dig tror jag han begår ett brott.
Finland.
Visst sätter folk upp bilder på nätet ändå, men om en person anmäler det så är det den som satt ut bilderna som hamnar i klistret.
Vem som helst som representerar affärslokalens ägare (eller nyttjare) kan begära att en fotograf raderar bilder. Fotografen behöver förstås inte lyda, men får då räkna med att kunna bli avhyst.
Inget olagligt alls.
Det hade varit intressant om TS hade använt en kamera med film. Då skulle han bli tvungen att radera samtliga bilder på filmrullen för att radera bilderna som vakterna hade råkat komma med på. Hur hade vakterna och deras "någon sorts chef" hanterat den situationen?I det här fallet så var syftet att ta kort på ett sällskap som var ut och hade roligt, det borde man kunna förvänta sig av ordningsvakterna att de hade omdöme nog för att kunna acceptera, trots att de hamnade på kort.
Det hade varit intressant om TS hade använt en kamera med film. Då skulle han bli tvungen att radera samtliga bilder på filmrullen för att radera bilderna som vakterna hade råkat komma med på. Hur hade vakterna och deras "någon sorts chef" hanterat den situationen?
Att fotografera och publicera är två olika saker. Är båda förbjudna?
Fast nu var det inte vem som helst utan en ordningsvakt som måste följa regler om myndighetsutövning.
Länsstyrelsen: " När en ordningsvakt är i tjänst utövas myndighetsutövning. När myndighetsut-
övning utförs krävs alltid lagstöd för arbetet"
http://www.lansstyrelsen.se/vastern...ch tobak/vad-ar-en-ordningsvakt-entrevard.pdf
Problemet är kanske inte att TS fick lämna krogen utan att ordningsvakterna krävde att bilderna skulle raderas dessutom med hot om åtgärd?
"Förordnad ordningsvakt
När en ordningsvakt, förordnad av polismyndigheten, arbetar ska denna jämställas med en tjänsteman. När en ordningsvakt är i tjänst utövas myndighetsutövning. När myndighetsutövning utförs krävs alltid lagstöd för arbetet. Lagstöd för det arbete som en ordningsvakt bedriver går bland annat att hitta i lagen om berusade personer, polislagen, ordningslagen och rättegångsbalken."
...
Hittade denna text som kanske ger klarhet, kanske samma i sverige?
Lite luddigt område detta verkar det som....
Dock handlar det om att filma, men stillbild och foto är kanske samma sak? Är inte insatt i det.
(Citatet taget från denna sida http://studieguide.arcada.fi/node/836)
Citat:
Om du har hunnit filma innan någon väktare eller ordningsman kommer och kräver bildmaterialet så behöver du inte överlämna dem och inte heller visa materialet. Du kan istället förklara dina rättigheter och be förmannen, eller vid allvarligare fall, polisen på plats. Utan domstols beslut så kan ingen i Finland kräva på att få ditt material, inte ens personer som syns på bild. Du behöver inte heller visa upp vad du har filmat. Däremot kan du förstås riskera att bli dömd för tex. hemfridsbrott eller kränkande av den privata integriteten.
Kom också ihåg att för att banda ett konstnärligt uppförande (tex. en konsert) bör du ha tillstånd av artisten i fråga. Upphovslagen ger artisten rätt att själv bestämma över mångfaldigandet av ett konstnärligt verk
Det är också viktigt att komma ihåg att enligt god journalistisk etik bör bildmaterialet relatera till innehållet. Det här betyder i praktiken att i en dokumentär som handlar om kriminella gäng ska du inte visa bilder på oskyldiga ungdomar ifall det inte tydligt framgår av sammanhanget att de på bilden inte har nåt att göra med de kriminella gängen. På samma sätt är det inte heller tillåtet i ett reportage om mögelhus använda som illustration bilder på någons annans sunda nybygge.
Min fundering är om det där med att radera i kameran är en godkänd metod för att göra sig av med bilder från skyddsobjekt med avbildningsförbud. Har man en Canon och ett SD-kort kan man lågnivåformatera och inte återskapa bilder, men med övriga kameramärken raderas inte själva bilden.Polis raderar bilder vid skyddsobjekt:
http://corren.se/nyheter/linkoping/fotade-norrsken-da-kom-polisen-om4081587.aspx
"Kvinnorna, som troligen inte var medvetna om att de befann sig i anslutning till ett skyddsobjekt, tvingades under polisens överinseende radera samtliga bilder de tagit under kvällen."
Fast det säger vi inte till polisenMin fundering är om det där med att radera i kameran är en godkänd metod för att göra sig av med bilder från skyddsobjekt med avbildningsförbud. Har man en Canon och ett SD-kort kan man lågnivåformatera och inte återskapa bilder, men med övriga kameramärken raderas inte själva bilden.
Nu framgår det inte exakt hur det gått till med dessa turister och deras (misslyckade) norrskensbilder, men jag skulle påstå att poliserna begått tjänstefel om de krävt att bilderna raderas under deras överseende - såvitt jag läst tidigare krävs åklagarbeslut för dylika åtgärder (och då ser man nog till att radera så det inte går att återskapa).