Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Komma iång som frilans.

Produkter
(logga in för att koppla)

uchman

Avslutat medlemskap
Hej.

Jag har funderat på det här med att börja lite smått som frilansfotograf. Vad bör man tänka på? Vad måste göras, vad skall inte göras? Hur kommer man igång egentligen? Lite almänna tips.
Tack på förhand och allt sådant? :p
 
Se till att synas.

Ofta lättare än man tror. Var på ett litet vernissage härromdagen på Malmö museer som en vän till mig stod för. Tog med kameran och fotade tillställningen och vips, efter 10 minuter, kom en av de som höll i stället fram och frågade och undrade om han inte kundå få se bilderna och kanske använda dem.

Visst sa jag och tog hans e-post-adress. (Vet inte om det ger något ännu, men det är en krok i alla fall.)

När man väl får ett jobb är det SKITVIKTIGT att leverera i tid och utifrån vad man kommit överens om. Det värsta som finns är när kunden upplever att det är struligt och bökigt. Det ska gå lätt, helst självgående för kunden. Detta är a och o och det är sådant som gör att man blir anlitad igen. Och att man levererar kvalité naturligtvis. Höll på att glömma det. :)

/Jens
 
En del tänkvärda saker här. Men hur är det med skattsedlar och sådant? Kan väl vara till fördel när man skall fakturera handla förbrukningsmaterial osv?
 
Greve Nickon skrev:
Att alltid ha med sig snygga, proffessionella visitkort som man delar ut till höger och vänster.

Greven

Var kan man beställa snygga stilrena visitkort? (gärna lika coola som i American Psycho för er som sett den, lol).

Vill helst inte göra dom själv pga tidsbrist.
 
Lionheart skrev:
Var kan man beställa snygga stilrena visitkort? (gärna lika coola som i American Psycho för er som sett den, lol).

Vill helst inte göra dom själv pga tidsbrist.

Jag har beställt mina på www.vistaprint.se

Fungerar väldigt bra och det finns många möjligheter att påverka utseendet utan att det ska bli bökigt. Bra pris och snabb leverans...

Mvh /Peter
 
Några tips:

- Ha ett annat jobb att leva på menan du bygger upp din verksamhet. Det är en stor fördel att slippa plocka ut lön i början.

Ska du leva på heltid på fotograferingen bör du dra in ca 50 000 plus moms i månaden för din lön, sen ska du ju tjäna pengar till alla andra kostnader...

- Gå runt och visa din portfolio. Tidningar och reklambyråer är intresserade av nya fotografer - de letar alltid efter någon ny och fräsch. Mejla ut adressen till din webbportfolio.

- Ha en specialitet. Många gör misstaget att visa sin bredd i sin portfolio. Gör dig iställer känd som expert på ditt område. Jag är tex reportagefotograf och ingen ringer till mig för mode och mat. Skulle jag vara allt-i-ett fotograf skulle ingen ringa. Tidningar behöver ofta veta vem de ska ringa för jaktbilder, vem för porträtt och vem för mat.

- Gå på Skatteverkets informationsträffar för nyblivna företagare.
 
Det var precis det jag kände på mig. :).

Är det svårt att sköta sådant? Så man inte får fogden efter sig? :).
 
uchman skrev:
Är det svårt att sköta sådant? Så man inte får fogden efter sig? :).

Absolut inte. Givetvis får man sätta sig in i lite, men Skatteverkets infokvällar är en stor hjälp. Lite får man anstränga sig.

Redovisningen gör man en gång om året i samband med deklarationen såvida man inte har en väldigt hög omsättning.

Det är väldigt svårt att få uppdrag utan FA-skattsedel.
 
Senast ändrad:
Problemet som jag har förstått det är väl möjligen att SKV vid utfärdandet av F(/A)-skatt kan vara lite obstinata när det gäller kraven på näringsverksamhet:

- Yrkesmässigt och med regelbundenhet/varaktighet
- Självständig
- Vinstsyfte

Jag har själv funderat på att dra ingång något att "ha i beredskap" om tilfälle till fotojobb skulle ges och kommit till slutsatsen att det borde vara ok så länge man inte gör avdrag för kostnader utan att ha några intäkter. Men SKV:s vägar äro outgrundliga.

Sen har jag iofs. på den senaste tiden utvecklats till en liten rättspsykopat som förmodligen skulle tycka att det var kul att överpröva ett avslag eller indragen F-skatt gentemot näringsfrihetsstadgandet i Regeringsformen men det är ju på en annan nivå... ;-)
 
Det finns undantag för vinstkraven när det gäller konstnärlig verksamhet. Sedan är det ju naturligt att gå med förlust i början. En del skattekontor har knorrat när en del gått med förlust år efter år, men de flesta bryr sig inte så länge man har en annan inkomst.

Jag tror att du har rätt i att man måste ha lite intäkter för att det ska funka, men det räcker med några tusen per år. Mina första 7 år var typ 5-20 000 i intäkter. Man får ju heller inte dra av mer utgifter än man har utgifter förutom första året. Har man bara lite balans i det hela så ska det inte vara några problem.

Trots allt så finns det ingen annan form att bedriva fotoverksamhet på.
 
Jag höll på och utredde vad som gällde vid hobbyverksamhet men jag fick aldrig ut något vettigt om konflikten mellan säljarens avsaknad av F-skatt och köparens skyldighet att kontrollera F-skattesedel vid annat än löneutbetalning.

Jag borde fråga SKV...
 
Skattekontoren är (som nämnts tidigare i tråden) hjälpsamma och angelägna om att man får en bra start på sitt företagande. På deras webb finns massor av information.
Deras informationskvällar - gratis - för nyföretagare är pedagogiskt genomförda och mycket givande så dit ska du absolut gå. Datumen finns någonstans på deras webb, åtminstone i Malmö krävs föranmälan.

Björn Lunde'n Information AB har prisvärda böcker om bokföring, enskild firma, avdrag med mera.

Hos Bokföringsnämnden kan man bl a ladda hem publikationen "Att föra bok" som behandlar hur en korrekt bokföring ska se ut.

Hos Bolagsverket finns all information om olika företagsformer och hur du rent praktiskt startar företaget.

Hela starta-företag-komplexet ser ganska obegripligt och avskräckande ut vid första anblicken, men det klarnar efterhand.
En bra början är att köpa eller låna boken "Enskild firma" (gissar att det är den företagsformen som blir aktuell för dig) av Björn Lunde'n, 296:- plus frakt + moms.
 
Förutom de råd som redan givits (FA-skatt, bokföring, registrering av firmanamn, visitkort, etc) så finns det en sak som inte ska underskattas och det är nätverkande.

Se till att synas lite här och var, skaffa dig bra kontakter med etablerade fotografer (har dom för mycket att göra kan dom skicka kunden vidare), låt folk veta att du är fotograf och villig :)

Har själv två olika företag (inom IT) och det funkar inte om man inte syns (och hörs!). Marknadsföring kallar man visst det hela ;)

Och så bör du (och eventuell familj) vara inställd på att lönen inte kommer att vara fantastisk på ett tag. Som tidigare nämnts så är 50kkr exkl moms per månad en siffra som kan ses som minimum eftersom du kommer att ha en del omkostnader (dator, program, optik, skrivare, papper, reklamkostnader, telefon, etc).
 
Mycket info kring imagen och strukturella regler.

Se till att fotografera mycket - Lyft fram bilder som återspeglar din personliga stil. Om du inte har någon stil - Se till att skapa den.

Men samtidigt skall man visa en bredd i sitt bildskapande och här kan jag bli lite kluven ibland. I vissa fall kan man hitta en nisch som man är ensam om och då kan det gå att få ihop ekonomin.

Canon och american psycho - nja, det är bara "imagetrams" om du inte har bilder som lever upp till din marknadsföring. Fotografera mycket och bygg upp en självsäkerhet inför dina bilder, sånt känner kunderna av - Att du tror på det du gör. Detta kan ingen kamera eller visitkort hjälpa dig med.
 
ANNONS