Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Kameraråd till matbloggare

Produkter
(logga in för att koppla)

sgrondahl

Medlem
Jag står här med min gamla trotjänare, min första systemkamera - en Nikon D40. Visst funkar den fint för pengarna jag gav för den, särskilt sedan jag köpte till ett fast 35mm-objektiv. Nu står jag dock i valet och kvalet när jag känner att jag behöver uppgradera. Något nytt objektiv känner jag inte att jag behöver, men då jag fotograferar mycket inomhus (mat och liknande) så lider jag ofta av brist på ljus. Är det mest prisvärt att köpa en blixt (vet inte hur bra det funkar för matfotografi?) eller en ny kamera? Om jag ska köpa en ny kamera, vilken kan ni rekommendera? Jag tänker mig en kamera i 10 000-kronorsklassen ungefär, i så fall.

Jag vill gärna ha era råd! Stort tack på förhand!
 
Är inte någon expert på att fotografera mat, men på de bilder man brukar se är nog intrycket att det bortsett från maten nästan alltid är ljussättningen som gör bilderna intressanta, precis som med många andra typer av bilder.
Nästa alla matbilder jag sett borde man enkelt kunna ta med vilken kamera som helst, även billiga kompaktkameror, mitt tips är nog att börja läsa in sig på ljussättning med blixtar.
Om du inte vill spendera allt för mycket på ljussättning, så går det att köpa ett par externa blixtar med inbyggda slavsensorer, t.ex. Yongnuo YN560, samt någon form av ljusmodifierare som t.ex. vitt paraply att slå blixtljuset genom för att få mjukare ljus.

Är du inte van att använda blixtar för ljussättning så kan även en bok om ämnet rekommenderas, t.ex. Syl Arenas "Speedliter's Handbook".
Den är visserligen skriven av en fotograf som använder Canons blixtar, men det är bara en liten del av boken som behandlar Canon specifika detaljer, skulle nog säga att 95% generell information som kan appliceras på utrustning oavsett märke.

Edit: Det dina bilder skulle kunna tjäna på vid ett byte till ett modernt kamerahus är nog till största del högre upplösning. Dina bilder kommer fortfarande se likadana ut. Kamerahuset du har nu har 6 Megapixlar och ska du bara köra ut bilderna på internet så är de stora nog, men vid utskrift av stora bilder på format större än A4 hade du nog kunnat tjäna på ett nytt kamerahus.
 
Nikon d7000 är den hetaste hos Nikon kring 10kkr. Jämfört mot D40 ger den bättre bildvalité då den bl. a. har högre upplösning och lägre brusnivå. D5100 har samma sensor som d7000, men jag tror d7000 är ett bättre val för en sådan som värdesätter bättre ergonomi (fler knappar, bättre sökare...).
 
Jag står här med min gamla trotjänare, min första systemkamera - en Nikon D40. Visst funkar den fint för pengarna jag gav för den, särskilt sedan jag köpte till ett fast 35mm-objektiv. Nu står jag dock i valet och kvalet när jag känner att jag behöver uppgradera. Något nytt objektiv känner jag inte att jag behöver, men då jag fotograferar mycket inomhus (mat och liknande) så lider jag ofta av brist på ljus. Är det mest prisvärt att köpa en blixt (vet inte hur bra det funkar för matfotografi?) eller en ny kamera? Om jag ska köpa en ny kamera, vilken kan ni rekommendera? Jag tänker mig en kamera i 10 000-kronorsklassen ungefär, i så fall.

Jag vill gärna ha era råd! Stort tack på förhand!

Kameran är bara ett optiskt upptagningsinstrument.
Bra bilder gör du med ett snyggt satt ljus, oftast blixt med softbox och reflektor med ex raster för att få lite riktning o karaktär på ljuset som på så sätt lyfter fram din mat o andra motiv.
 
Tack allihopa för tipsen! Tror jag ska satsa på lite ljusutrustning i första hand. När jag kikat mer på det så återkommer jag säkert för fler tips :)
 
Eftersom maten sällan rör sig (iallafall inte om den är ordentligt tillagad ;-) kan det kanske vara ett alternativ att köpa ett stativ och lampor istället för blixtar?

Fördelen med lampor är att det är lättare att rigga upp eftersom man kan se ljuset hela tiden och inte bara på bilden. Stativet gör att lamporna inte behöver vara så starka utan att du kan ha längre slutartider och lägre ISO.
 
Håller med föregående talare. Satsa pengar på ljus i stället för dyraste kameran (om det bara är mat Du vill fota alltså!?)
En D90/D300 kommer Du långt med likså någon från D3000 och D5000 serien.

Ett par lampor/blixtar kommer göra underverk med dina matbilder!
 
Konpletterande fråga

Gud vad härligt med råd från folk som kan! :) Jag fotar allra mest mat, och då funkar ju lampor kanske fint, som ni säger! Men en blixt är ju bra, vid de tillfällen jag får för mig att ta med kameran ut från köket ;)

En kompletterande fråga då. Nikons SB-400 + bouncer, kan det kanske vara något att satsa på?
 
Gud vad härligt med råd från folk som kan! :) Jag fotar allra mest mat, och då funkar ju lampor kanske fint, som ni säger! Men en blixt är ju bra, vid de tillfällen jag får för mig att ta med kameran ut från köket ;)

En kompletterande fråga då. Nikons SB-400 + bouncer, kan det kanske vara något att satsa på?

jag skulle köra på SB-900 eller SB-800 med en liten softbox till. Då kan du ha två och använda en som slave. Så behöver du inte investera i radiosändare.

Jag kör själv detta med en D700 och funkar fint.
Vet inte hur seriöst du är men att kolla på att köpa en studioblix kan ju också va ett alternativ. Går att få relativt billigt om du bara ska använda i lågt ljus inomhus.

/Stefan
http://stefanhellberg.com
 
Nej, SB 400 är inte riktigt vad folk menar med blixt här tyvärr.

Minst en SB 600, gärna 700, 800 eller 900. 400 går bara att rikta uppåt och nedåt plus att den inte har några egna funktioner eller går att utlösa om den inte sitter på kameran. De övriga går att rikta och vrida, de har en hel del användbara inställningar och de går att använda som slavar utan att de sitter på kameran.

En fördel med att byta kamera kan vara för att de högre serierna har fler blixtfunktioner som CLS, Nikons trådlösa blixtsystem och så. D90 skulle kunna vara ett vettigt alternativ då.
 
För att fota snygg mat så kommer tyvärr rökdroppar, akrylfärg, penslar, en frys, lim, en värmepistol, bra porslin och en bra stylist lååååångt före kamera och ljusval.... :)
 
fönsterljus och upplättning med en reflektor skärm kan också bli snyggt. ett kort skärpedjup ger utöver det karaktär. du kanske kan skaffa någon prisvärd ljustark glugg?
 
Köp ett hyfsat hus, ett 50/1,4.

Gör som några sagt här, börja med att utnyttja fönsterljuset och enkelt befintligt. samt något att reflektera ljuset med.
Du behöver inte trassla in dig i massa blixtar och grejor initialt. Det enkla är det genialiska.

Tänk på att brunt är svårt att få bra liksom att kraftigt grönt ger känsla av gift.
Harmonisera färgerna och där kommer en bra stylist in.

Lycka till, mat är skoj

Här är istort sett allt taget i befintligt dagsljus: objektiv, 50/1,4 samt 24-70/2,8
http://www.tomasgillberg.se/fotograftomasgillberg/?gallery=mat
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar