Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Kamera för att fotografera tavlor.

Produkter
(logga in för att koppla)
Lycka till. Det kan fungera, men det brukar bli otroligt varmt efter en stund med så många watt. Därför brukar man inte använda den sortens lampor till repro, och det kan vara känsligt med en del original som inte tål värme. Oljemålning är ett exempel. Lite mildras det av att ha originalet liggande, då färgen lätt rinner om originalet sitter vertikalt, men värmen i sig kan få färg att spricka.

Också diffusionen framför halogenlamporna kan vara en fara, då lampan lätt kan tända på den om den är eldfängd. Så mitt råd är fortfarande att använda färre watt. Du behöver inte massor av ljus, man kan ha nästan hur lite som helst och bara öka exponeringstiden.

Polfilter gör ingen nytta i det här sammanhanget. Det är bara vid flack infallsvinkel som det kan göra nytta, och det tar ändå aldrig bort alla reflexer. Repro görs alltid utan polfilter. Om man har glasade original som inte får öppnas och fotograferas nakna, kan man ta till särskilda knep, som att fotografera i sned vinkel och rikta upp bilden efteråt, och se till att det som reflekteras i glaset är svart. Ett polfilter kan inte heller där göra stor nytta, eftersom det ändå inte handlar om en så flack vinkel som ger mycket polarisation av speglingen.

Så om du kan hitta några lämpliga lysrörsarmaturer i stället kan det vara bättre, både för värmen och jämnheten. Lysrör i färg 950, 954 eller 965 är de som ger bäst återgivning av färger. Armaturen ska ha HF-driftdon till lysröret, inte drossel.
 
Lycka till. Det kan fungera, men det brukar bli otroligt varmt efter en stund med så många watt. Därför brukar man inte använda den sortens lampor till repro, och det kan vara känsligt med en del original som inte tål värme.


Polfilter gör ingen nytta i det här sammanhanget. Det är bara vid flack infallsvinkel som det kan göra nytta, och det tar ändå aldrig bort alla reflexer. Repro görs alltid utan polfilter.

När det gäller dina halogenlampor är det en påtaglig risk med UV-ljuset från dem. Jag har en vän som blev snöblind efter att ha arbetat med sådana lampor en hel dag. Så visst kan man använda lamporna, men man måste vara mycket försiktig med dem.

Sedan håller jag inte med om att polfilter inte gör nytta. Tvärtom ser jag polfilter som nästan nödvändiga, och då inte bara på kameran utan också över ljuset. Om man dubbelpolariserar ljuset försvinner alla de små, svårhanterade reflexer som uppstår. Detta eftersom en målning sällan är helt jämn, utan har en struktur.
 
Om man har glasade original som inte får öppnas och fotograferas nakna, kan man ta till särskilda knep, som att fotografera i sned vinkel och rikta upp bilden efteråt, och se till att det som reflekteras i glaset är svart.

Har provat på att fotografera lite tavlor och de som var glasade, fotograferade jag hängandes på vägg med ett 70-200mm en bit ifrån och hade en mörk bakgrund bakom mig. Gick riktigt bra faktiskt.
Blev ingen spegling eller så.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.