Annons

Kände mig kränkt när Proprint bad om personnummer

Produkter
(logga in för att koppla)
Ett par frågor Stefan,

Hur kollar ni att någon inte uppgivit falskt namn och personnummer?

Kollar/kräver ni att levaransadressen är samma som folkbokföringsadressen?
 
Personnummer

Generellt är användningen av personnummer i Sverige helt löjlig. Det kommer ofta reklamtidningar i brevlådan (bl.a Easy Shopping) där man kan skicka efter kalsingar, strumpor, trosor etc - och dom vill ha personnumret! Personnumret är en ensak mellan myndigheterna och den enskilde.
Det är framtaget för att storebror skall kunna kontrollera dig i livets alla situationer men inte tänkt som hjälpmedel i företagens marknadsföring.
Kreditupplysning gällande en okänd person fungerar dock knappast i Sverige utan personnummer - därför är köp med kontokort bäst!

Vid kontokorthandel hos sådana som ännu ej skaffat sig chipsläsare (vanligt i Sverige) vill man ha leg och läser av ett personnummer. Har aldrig sett någon som kollar fotot och resten av dokumentet, skriver bara ner personnumret.

Med hjälp av ett stulet personnummer kan en illasinnad person ställa till mycket jävelskap.

Handla/betala med kort är enklast för alla parter och kräver inget personnummer.

Jag bor i Frankrike - där existerar inga personnummer! Det går lika bra ändå och ingen behöver känna sig kränkt av nyfikna företag eller personer!
När jag vid köp i Sverige visar mitt Franska leg (körkort) och svenska kassörskor ej finner personnumret brukar de alltid fråga vad de skall skriva istället! Att titta på fotot faller dem sällan in.
 
Jag undrar bara om Magnus bor i en stålbur designad för att stänga ute/inne radiovågor också för att ingen ska kunna övervaka honom när han äter pannkakor...

Nu är vi lite väl paranoida vad?

Om någon vill ha ditt personnummer för att göra ett falskt ID-kort och ta alla dina pengar räcker det som sagt med att gå till skattemyndigheten, eller tydligen räcker det med att skicka ett sms.
 
Re: Personnummer

JanO skrev:

Jag bor i Frankrike - där existerar inga personnummer! Det går lika bra ändå och ingen behöver känna sig kränkt av nyfikna företag eller personer!
När jag vid köp i Sverige visar mitt Franska leg (körkort) och svenska kassörskor ej finner personnumret brukar de alltid fråga vad de skall skriva istället! Att titta på fotot faller dem sällan in.

att skriva ner personnummret på ett kvitto är ingen motsättning mot att kolla på fotot.

Personnummret skrivs ner för att hålla koll på från vem kvittot kommer, m det skulle bli problem med det senare eller nått sånt.
 
Jag bor i England och här anser många att personnummer är ungefär som att vara brännmärkt som en kossa, eller 'Som sett i Nazi-Tyskland'...
Jag var inte speciellt förtjust i personnumren i Skandinavien (har tre stycken, för Finland, Sverige och Norge resp., som jag lärt mig rabla upp i sömnen), men nu ser jag dom som en slags bekvämt tillägg och koll av namnet. Dom underlättar grejer - man slipper fylla i en massa blanketter - för hundrasjuttielfte gången. Och man slipper detta eviga 'proof of address'.
Att behöva visa upp 'proof of address' är inte kränkande, men att ständigt bli 'ifrågasatt' och ha svårt att bevisa sin identitet kan driva en till vansinne. Pass fnyser dom ju bara åt.
Ett ID-kort med ett personnummer är rena himmelriket, tycker jag! Minskar tokbyråkratin och hindrar onödig adrenalinproduktion. Också blodtrycket håller sig på konfirmandnivå!

Stöld av identitet går faktiskt troligen lättare UTAN ID-nummer än med. Det är i alla fall den mest växande brottsligheten i det här ID-nummerlösa landet. Behövs ju bara 'proof of address'.

PS. Tacksam för svar till: V. Beckham, 2 Lumley Road, Durham. :)
 
Typiskt Stålnacke att dra när det börjar hetta till :))


Jag har heller inga invändningar mot personnummer som sådant bara hur och av vem de används. Engelsmännen är väl lite byråkratiska och så också va..?
 
Personligen ser ja inte heller så högtidligt på det där med personnummer. Ser det, precis som någon tidigare skrev, som ett tillägg till namnet, för att ytterligare specificerad det. Bor i Tyskland och där har man inga personnummer, allt blir så oerhört omständigt eftersom de inte kan han nått register över folket. Tex så måste man när man flyttar kontakta sin bank, försäkringsbolag och alla man vill ska ha sin adress var och en. Ingen http://www.adressandring.se där inte. Och ska man ha ett abonnemang eller så måste man släpa med passet så de kan skriva att ett par nummer från det som identifikation. Dümheter!

//Timmy
 
Trodde det var bättre ordnug i Tyskland.

Jag har ännu inte fått svar på frågan om man på något sätt verifierar att beställaren är den han säger. Om inte , kan jag ju beställa bilder till
mig med någons här i tråden namn och personummer. Räkningen lär väl komma till den mannen som blev av med personnumret.I så fall känns det ju inte som ett så säkert system för kunden. Man får hoopas att det inte är så.det fungerar
 
Senast ändrad:
Jag håller med Birgitta. Man inser inte hur bra det är med personnummer förrän man varit utan det det tag, även infödda Engelsmän tycker det är rejält knöligt.
Som det är nu så är ens identitet knuten till ens address vilket gör att det är rena cirkusen när man flyttar, man får snällt vänta på en elräkning eller liknande innan man har möjlighet att bevisa sin identitet.

Nu ska det väl komma ID kort nästa år men jag antar att det också kommer behöva bytas så fort man flyttar, precis som med körkortet.

Som Birgitta redan påpekat så är identitetstöld betydligt vanligare här än i Sverige. Man måste ex. vara väldigt noga med att inte kasta räkningar och liknande i sopporna eftersom de då kan användas som "proof of address" av någon som ex. vill ta ut ett lån.

Nej, personnumer är inte så dumt ändå...
 
Re: Personnummer

JanO skrev:
Personnumret är en ensak mellan myndigheterna och den enskilde.
Det är framtaget för att storebror skall kunna kontrollera dig i livets alla situationer men inte tänkt som hjälpmedel i företagens marknadsföring.

...

Med hjälp av ett stulet personnummer kan en illasinnad person ställa till mycket jävelskap.

Amen.

Hmmm, jag lovade att inte medverka mer i denna tråd förrän jag fått bilderna från Crimson, ser uppenbarligen ut som om jag bryter detta nu. Nåja, värsta ilskan har lagt sig (jag skäms lite för rubriken på tråden, jag borde skrivit "Kände mig kränkt när Proprint bad om personnummer", FS admin får ett mail från mig om det strax).

Att personnumret kan användas för att ställa till jäkelskap beror ju också just på själva tilltron till det, vilket Stefan Nilsson mycket riktigt ger prov på. Vilket då i sin tur betyder; om någon missbrukar det, så blir det bara än besvärligare för den drabbade, och kanske även för företaget.

Till saken hör givetvis också att jag beställt många gånger av Proprint utan att ha behövt lämna ut mitt personnummer, jag var redan känd, men helt plötsligt kunde jag inte göra min beställning - är jag helt plötsligt inte betrodd? Det var bla. den känslan jag fick; ett fingerpekande -Du är inte längre betrodd! Detta samtidigt som jag anser att man skall vara försiktig med att uppge det, just för att det läggs en sådan vikt vid det; om Proprint inte tyckte det var viktigt, då hade de ju inte gjort sig omaket, fast det verkar på Stefans svar som om det är företaget de samarbetar med som har satt det som krav, vilket i mitt fall betyder att de tappade en kund. Hade det handlat om en firma jag aldrig tidigare haft affärer med som ville ha mitt personnummer, ja då hade jag inte alls blivit lika arg, då hade jag bara surfat vidare till nästa firma.

Det innebär också ett långtgående ansvar att registrera så här direkta personuppgifter i datorer som har kontakt med omvärlden, ett långsiktigt ansvar många nog inte tänker på. Vem vet vilka som kan tänkas attackera datorerna de närmsta 5-10 åren, eller hur länge nu uppgifterna finns kvar, än mindre vilka uppgifter nät-bovarna kan tänkas vilja åt och vad de vill ha dem till. Lägg här till all annan registrering, övervakning och lagring av uppgifter som sker. Registeruppgifter läcker konstant lite här å där, därför bör man inte lagra mer sådant än vad som är absolut nödvändigt, både för sig själv och sina kunders skull, det är i alla fall min uppfattning.

Det ligger en motsättning i det som flera här i tråden pekat på om tillgängligheten i personnummer och det Stefan skrev om företaget de samarbetar med: "De kräver personnummer så att de vet exakt vem som har beställt" Detta om något visar på allvaret och varför man bör hålla numret som en sak mellan sig och myndigheter, det visar också på varför identitetsstölder lätt blir så mycket allvarligare här i sverige, just eftersom tilltron till personnummer är så stor. Precis som Tommy Larsson skrev om tyskland och besvären avsaknaden av personnummer leder till. Men, just dessa besvär gör också att en identitetsstöld i tyskland givetvis är lika mycket besvärligare för boven, det finns inget personnummer som folk har en sådan tilltro till att det öppnar en massa dörrar.
 
Re: Personnummer

JanO skrev:


Jag bor i Frankrike - där existerar inga personnummer! Det går lika bra ändå och ingen behöver känna sig kränkt av nyfikna företag eller personer!

Jag såg på Svt för något år sedan, att just Frankrike haft otroliga problem vad gäller kontokort som stulits och sålts på svarta marknaden innan de hunnits spärras (ett kontokort kunde räcka 2-3 dagar). Antar att det är därför de nu har något chip i korten för att försvåra detta (vet dock inte vad chipet gör för att försvåra det). Jag skulle påstå att ingen behöver känna sig mer kränkt av krav på personnummer än av krav på att visa körkort för polisen, eller då man intygar sin ålder för kassörskan på systembolaget. Det finns folk som känner sig kränkta varje dag i hela sina liv för små underliga saker som att en granne inte hälsar i trappen eller något liknande.
 
Kom med i den nya folkrörelsen: ´bli kränkt´

Att bli ´kränkt´ är väldigt inne nuförtiden...så häng på vetja...:)

Förlåt, kunde inte låta bli...

Mvh Björn
 
papi skrev:
Engelsmännen är väl lite byråkratiska och så också va..?

Ja, det måste dom ju vara - för dom vet varken ut eller in annars! (Speciellt inte 'ut' - ang. skandalen med misslyckandet att utvisa utländska grova brottslingar efter avtjänade straff. Alltså mord, våldtäkt, osv. Fängelsena missade utvisningsbesluten och släppte ut dom på gatorna.
Det blev för svårt att hålla reda på alla pappren.
Dom har så underliga namn också dom där utlänningarna. Eller kanske spillde nån ut bläcket på alla beslutskopiorna? Kanske fjäderpennorna hade gått av? Vad vet jag?! Det gick inte att få ordning i något så till synes enkelt.)

Ang. 'proof of address' - det lustiga är att posten skiter i vem som bor på en viss adress.
Skriv till Kalle Anka, med min adress, så kommer det fram - till mig.
Jag får fortfarande - efter 4 1/2 år - post till dom som bodde här innan. Jag eftersände/återsände i ett års tid, tills jag fick höra ryktesvägen att dom flyttat igen. Jag sa till på posten, jag sa till tre olika brevbärare. När den sista sa i en 'teater-viskning': 'Throw it in the bin!' ('Kasta det i soporna!') gav jag mig.
Men det är alltså fråga om brev jag kunde använda som 'proof of address' om jag inte var så in i norden ärlig. Försäkringsbrev, studentexamensskrivningar från centrala examensnämnden och annat smått och gott...
 
LÖSNING:

Jag beställde en bok över internet, och då skulle jag få lov att uppge personnumret, vilket jag inte hade lust med. Så jag sökte information på internet om hur personnumret är uppbyggt och hittade på ett nytt som jag använde.
Boken kom och jag betalade och alltr är frid och fröjd.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.