Det finns även fördelar med att inte ens ändra exponeringsinställningen. Dels om man vill finna någon slags allmän strategi för att hantera bildbearbetningen, då kan det vara jobbigt om inte alla skanningar är gjorda på samma sätt, dels om man vill profilera sin skanner.
Bifogad bild nedan visar resultat med Velvia från en Minolta Elite 5400. Samma exponering (+/- 0 för de tre RGB) och samma kurva pålagd efteråt (30->60).
överst = skannerprogramvarans kurva
mitten = medföljande profil för linjär bild
underst = egen profilering (
http://www.coloraid.de/)
burnedred skrev:
All bildbehandling i exempelvis Photoshop är förstörande [...]
En (åtminstone måttlig) nivå-/kurvjustering med bilden i 16-bitarsläge måste rimligtvis kunna göras ogord (med "inversen" på det man just gjorde) utan någon förlust.
jimh skrev:
Sparar man bara 8-bitarsfiler bör man göra så mycket som det bara går redan i skanningsprogramvaran eftersom den i regel jobbar i högt bitdjup.
Använder man skannerprogramvarans kurva för att justera det linjära datat är det dock väldigt svårt att se skillnad på resultatet från en 8-bitarsfil och en 16-bitars, förutsatt att man med båda gör justeringar i 16-bitarsläge...
Som nämnts i tidigare tråd om digitalkamera och bitdjup blir det störst skillnad i information hos en 8- och 16-bitarsbild i det ljusa partiet på filmen.