Brännvidden på ett 35 mm objektiv är alltid 35 mm, oavsett vilken kamera det sitter på. Eller inte. Du kan ju titta på ett objektiv, vilket som helst, som sitter på en kamera. Säg att det står 35 mm på objektivet. Prova nu att ta av det från kameran. Det står fortfarande 35 mm på objektivet, trots att det varken sitter på en APS-C eller en FF.
Brännvidden är alltså en fysisk egenskap hos objektivet. Den ändrar sig inte, bortsett från att zoomobjektiv förstås ändrar brännvidd om du skruvar på avsedd ring. Men omfånget blir inte annorlunda där heller bara för att du flyttar det till en annan kamera.
Sen är det en annan sak att en kamera med en mindre sensor förstås inte får med hela den bild som ett objektiv kanske är tänkt att återge. Det har att göra med hur stor bildcirkel objektivet projicerar när det är rätt fokuserat. Om objektivet är konstruerat för att sitta på en kamera med 24*36 mm sensor, så kan det användas även på kameror med en mindre sensor. Fast du får ju med mindre av motivet. Men så länge är allt samma sak, även om du kör med APS-C.
Det är inte förrän du förstorar den bild du tagit till samma storlek som du gör med bilden du tog med samma objektiv på en annan kamera, som har fullstor sensor, som du märker en skillnad. Har du då använt ett 50 mm objektiv båda gångerna, kommer bilden tagen med APS-C kameran att se ut som om den var tagen med ett 80 mm objektiv på en fullformatskamera. (Eller 75 mm för en del fabrikat.) Men du kan ju välja att beskära bilden från fullformatskameran och förstora det du har kvar, så har du samma sak igen.
Men om du tar två kameror, en FF och en APS-C, som båda har 24 megapixlar, och använder samma objektiv till att fotografera samma motiv från samma avstånd, då får du fler pixlar på den centrala delen av motivet med APS-C. Om du använder 50 mm båda gångerna och sedan beskär bilden från fullformatskameran så du får samma bildvinkel som du fick med APS-C, då har du alla dina 24 megapixel på den bilden från APS-C, men bara ungefär 10 megapixel från fullformatskameran. Där har du "räckviddsfördelen".
Fullformatskamerans fördel är istället just att sensorn har en större yta, så den kan ta emot mer ljus på samma tid, vilket innebär att sensorn har mer data att jobba med, så att säga. Därför blir kvalitén bättre. Den behöver heller inte förstoras lika mycket för att få den önskade storleken på den färdiga bilden. Så under förutsättning att du har ett objektiv med brännvidden 80 mm (eller 75) och monterar det på din fullformatskamera innan du tar bilden, då får du en likadan bild som har förutsättningar att hålla en högre kvalité.
Det är egentligen inte förrän du är brännviddsbegränsad, alltså när du inte har ett objektiv med längre brännvidd för din fullformatskamera, som APS-C har en chans att konkurrera.
Annars är en viss brännvidd, exempelvis 35 mm, densamma oavsett vilken sorts kamera objektivet i fråga är konstruerat för. Skillnaden är ibland att objektiv för APS-C är lättare eller kortare eller billigare eller flera av dessa samtidigt. Det är helt enkelt lättare att konstruera objektiv för mindre sensorer.
Nackdelen är att de inte kan användas, inte med hela sensorn i alla fall, på kameror med fullformatssensor.