iSolen.se
Guest
Eller 1,2,4,8,16,32,64,...
En dubblering av värdet på ratten ger en dubblering av ljuskänsligheten
Du kan säkert i någon prototypkamera skriva in isovärdena.
Det förändrar inte isoskalan som fortfarande är linjär.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Eller 1,2,4,8,16,32,64,...
En dubblering av värdet på ratten ger en dubblering av ljuskänsligheten
Du kan säkert i någon prototypkamera skriva in isovärdena.
Det förändrar inte isoskalan som fortfarande är linjär.
0*2=0. Vad har det med saken att göra? Lägg till 100 så når du ditt basiso.
Men från vilket lägsta värde på skalan ska en dubblering ge dubbla ljuskänsligheten?
Nej, tidsskalan har ingen nolla. Antingen har slutaren varit öppen eller så har den inte varit öppen. Om den har varit öppen så är tiden givetvis >0.Tidsskalan har också en nolla även om den förstås inte finns på någon ratt.
Nej, tidsskalan har ingen nolla. Antingen har slutaren varit öppen eller så har den inte varit öp...
Jo det har den.
Tidsskalan klarar alldeles utmärkt att beskriva andra fenomen än slutarrörelser.
Dag för dig att inte bara läsa på lite mer matematik utan även fysik.
Gissar att du inte läst något tekniskt på högskolan eller gymnasiet.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Tid
Det var väl några år sedan du gick i skolan, repeterar du och underhåller speciellt matematiken på något sätt. imponerande att du kvar så mycket kunskap efter flera år sedan skolan, Man pratade om det var problem för välutbildade som inte fick dom jobb dom var utbildade för, bergslagsingenjörer och liknande som började gå in på andra året utan att få jobb, började att tappa kunskaperna som inte underhölls. Nu har jag känt några som är duktiga på just matte troligtvis talangfulla för dom kom i håg hur det var trots dåligt underhåll, men flera andra hade också glömt mycket för nya andra jobb var inte matematiken lika nödvändig. när jag själv läste El-linjen så var det inlärning på miniräknaren och dom rätta formelerna som man fick lära sig för att lösa talen, 20 år efter det sitter inte mycket kvar faktiskt.
ISO definierar både en aritmetisk skala och en logaritmisk (och en transformation dem emellan: S_log=10*log_10( S_arit)+1).DIN-skalan räknar bländarsteg, varför använder vi inte den när vi räknar exponering i steg? Mycket mer praktiskt och lättförståeligt. DIN21, blända ner ett steg och kompensera till DIN22 för att få samma exponering.
ISO definierar både en aritmetisk skala och en logaritmisk (och en transformation dem emellan: S_log=10*log_10( S_arit)+1).
Så det är fritt fram att använda logaritmiska ISO-värde, men du måste räkna om själv eftersom dagens kameror bara visar aritmetiska ISO-värden.
Den logaritmiska ISO-skalan är misstänkt lik den gamla DIN-skalan ...
Oändligt plus lite till blir förstås lite oändligare. Vad skulle det annars bli?ISolen skrev också att 100 ISO är 100 ISO mer än 0 ISO, då måste alltså oändligt ISO + 100 ISO bli, ja vafan blir det egentligen?
Men då handlar det inte längre om ISO 5800, såvitt jag vet. Om jag inte minns helt galet så definierar inte den standarden ett lägre värde än 0.8. Den som har lust och orkar kan väl kolla upp det?På något vis är det ju självklart att avståndet mellan ”ingen ljuskänslighet” ( = ISO 0) och absolut minsta grad av ljuskänslighet är oändligt litet. Det handlar bara om mätprecision hur lågt ISO-värde vi kan definiera.
Men då handlar det inte längre om ISO 5800, såvitt jag vet. Om jag inte minns helt galet så definierar inte den standarden ett lägre värde än 0.8. Den som har lust och orkar kan väl kolla upp det?
Dessutom måste DIN justeras tre steg för att kompensera ett bländarsteg
Oändligt plus lite till blir förstås lite oändligare. Vad skulle det annars bli?
...klippte bort upprepning...scrolla upp för svar...
Men nu blir det så att den gamla skalan för känsligheten, benämnd ASA (vilket ju inte alls är ett mått på ljuskänslighet, utan standardiseringsinstitutet som definierade den (numera ANSI), i likhet med DIN i Tyskland), den kan definiera känsligheten noll. Men det kunde inte den logaritmiska DIN-skalan. Så när de nu är sammanslagna får, per definitionen, inte heller ISO-värdet någon nolla.
Att detta inte gör något i praktiken är förstås för att det är meningslöst att fotografera med något som är ljuskänsligt ungefär som en sten.