OJ! Det var mycket det här Sten-Åke! Jag tar mej friheten att klippa lite...
Def finns ingen återkoppling i ett fasdetekterande AF-system.
Det verkar som du inte läst inlägget på DPR. Han som skrev det är i stort sett i klass med "Pupillen" här på FS.
AF med LiveViev och huvudsensorn är enda sättet att få en återkoppling av AF-mätningen på bekostnad av snabbhet.
Man måste nog vara medveten om hur AF i ett fasdetekterande system arbetar för att dra nytta av dess arbetssätt och dess begränsningar. ....
Här skulle ju Sony kunna återkoppla AF med hjälp av huvudsensorn, med segare AF-prestanda naturligtvis.
Det finns ingen skillnad i ett fasdetekterande AF-systems arbetssätt så det hänger nog mer på brukarens kunskap om kamerans inställningsmöjligheter och förmågan att använda dessa möjligheter i.s.f. i kombination med för mycket 100%
Det stora problemet är att en del tror att de har AF-problem som inte finns p.g.a. bristande förståelse för hur fasdetekterande AF fungerar och för mycket 100%-gluttande.
Jag vet också att det inte finns någon återkoppling i ett fasdetekterande system. Det vet direkt hur mycket som ska justeras genom jämförelser av två vyer som matchas och och gör det. Men för de flesta tror jag utgångspunkten att fokus blir korrekt är långt viktigare än att det går blixtsnabbt. Fasdetektering är snabbare men i värsta fall mindre korrekt. Precis som Lennert säger så kan man i vissa Sony-kameror växla till kontrastfokusering (med högre precision) som svänger in med ett transient svar innan det till sist hittar sitt jämviktsläge (förhoppningsvis i fokus) istället för fasdetektering. Ska man jobba med Live View mot huvudsensorn utan spegel som i A55 (ej Sony fast Live View a la DSLR-style) så är det det senare som gäller och folk som jag bryr mig endast om ifall det blir korrekt. Om det tar någon tiondel längre tid så är det ett billigt pris att betala i en i 95 fall av 100 för både mig och många andra. Allt övrigt är som att måla en vacker tavla med färg av ren skit.
Jag följde f.ö. bara din länk till DPreview.
Jag har tagit del av info kring beroendet av vald bländare och problem med asfäriska linser och om det är som beskrivs så borde man verkligen skriva folk på näsan om dessa begränsningar och problem om man prioriterar hastighet istället för precision.
Du är väl själv så pass gammal att du kommer ihåg Stig Grybes "Ante på mobacken" - han som hade en bror som hette Hilmer och som alltid "räknade fort men fel". Vem blir glad av det annat än kameratestare?
Citat: "Det finns ingen skillnad i ett fasdetekterande AF-systems arbetssätt så det hänger nog mer på brukarens kunskap om kamerans inställningsmöjligheter och förmågan att använda dessa möjligheter i.s.f. i kombination med för mycket 100%", skriver du men en del av fokusproblemen som Micke och Lennart hittade i de mer avancerade kamerorna var mer relaterade till de särskilda problem som fanns med fokuspunkterna beroende på hur ljusstarka dina objektiv var (speciellt sensorerna i centrumpunkten då).
Det här är viktigt Leif: Ett fokuseringssystem får inte vara så komplicerat att även mycket erfarna och kompetenta fotografer inte kan hantera eller förstå dem och riskerar att göra fel. Hela poängen med automatik är att fotografen ska kunna fokusera på motiv och komposition istället för att kompensera för egenheter hos automatiken.
Ett av problemen som finns med dagens kameror är att det nu finns mängder av delsystem som ligger likt raster över varann och samverkar och motverkar varandra. Det är helt klart att det blir allt svårare med ökad komplexitet och interferens att få till en fungerande helhet under sådana omständigheter. Det blir heller inte enklare av att det finns andra delsystem vid sidan av AF-systemen som påverkar skärpa och oskärpa, så det handlar sannerligen inte bara om fasdetekterande AF och taskigt justerade system även om det gör det i väldigt många fall.
Jag har verkligen undrat om jag skulle vara en särskilt drabbad användare och visst kan det vara så men jag är verkligen inte ensam och tre taskigt eller halvtaskigt justerade/fungerande hus av fem tycker i alla fall jag känns väl mycket även om jag vet väl att alla inte är drabbade eller åtminstone inte fattat att de är det. Det har gjort mig halvt besatt ibland aav AF-problem snarare än fotografering (villket i sig är ett riktigt taskigt felfokus) och givit ett antal nätter med taskig sömn. Men det här är svårt vilket bl.a. Mats Lillnor vittnat om när mycket erfarna fotografer med det bästa som går att köpa för pengar ändå inte får de resultat de förväntat sig upptäcker att det är fel på både hus och objektiv. Vi pratar i det fallet om det bästa Sony har. Vi pratar Carl Zeiss och Sonys FF-modeller och som sagt Canons dyraste proffstelen som står fel de med vid leverans. Vi pratar många tiotusentals kronor och trots de pengarna saker som inte möter tillverkarnas egna toleranser utan måste justeras i efterhand efter att användarnas slutkontroll underkänt leveransen istället för tillverkarens.
Jag har jobbat på fabrik själv och bl.a. byggt silscreentryckpressar för ett företag (Svecia) som nu är borta sedan länge. De gjorde en reklamfilm som var helt full av ljug med en andemening om att : "varje maskin som lämnade fabriken var grundligt testkörd och kontrollerad." Stort skämt och råa skratt vid visningen för gubbarna som skruvade ihop pressarna. Vid ett tillfälle skulle en maskin baxas upp på en lastbil från laskajen och det visade sig att en motorhylla var så taskigt svetsad att motorhyllan ramlade av med motor och allt. Djupt skämmigt.
Det kostar stora pengar att leveranstesta industriprodukter och det görs överhuvudtaget inte i många fall. I datorbranschen talat man om DOA (Dead on arrival) men rätt uttryck borde rätteligen vara DAS (Dead at shipping) för många av dessa har aldrig startats en gång eftersom man bara tar stickprov - om ens det. De flesta är inte intresserade av kvalitet - om det kostar extra och den tillverkare finns inte som inte lyssnar på kunderna om det dessutom ökar deras egna marginaler.