Citat:
"Den ideella upphovsrätten kan bara innehas av fysiska personer, aldrig av en juridisk person. Den ideella rätten kan heller aldrig överlåtas på annan.
Den ekonomiska rätten (nyttjanderätten) kan däremot överlåtas, även till en juridisk person."
Med den ideella upphovsrätten avses att verket inte får användas på ett för upphovsmannens kränkande sätt om jag förstått det hela rätt. Och detta gäller även om upphovsmannen överlåtit upphovsrätten.
Allt detta regleras i:
Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
"...
Allmänna bestämmelser om överlåtelse
27 § Upphovsrätt må, med den begränsning som följer av vad i 3 § sägs, helt eller delvis överlåtas. Överlåtelse av exemplar innefattar icke överlåtelse av upphovsrätt. I fråga om beställd porträttbild äger upphovsmannen dock icke utöva sin rätt utan tillstånd av beställaren eller, efter dennes död, av hans efterlevande make och arvingar.
3 § Då exemplar av ett verk framställes eller verket göres tillgängligt för allmänheten, skall upphovsmannen angivas i den omfattning och på det sätt god sed kräver.
Ett verk må icke ändras så, att upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart kränkes; ej heller må verket göras tillgängligt för allmänheten i sådan form eller i sådant sammanhang som är på angivet sätt kränkande för upphovsmannen.
Sin rätt enligt denna paragraf kan upphovsmannen med bindande verkan eftergiva endast såvitt angår en till art och omfattning begränsad användning av verket.
..."
Här kan man läsa mer om man vill fördjupa sig i frågan:
https://lagen.nu/1960:729