Annons

Fråga om prissättning

Produkter
(logga in för att koppla)
Dom kunder vi pratar om här är knappast några som rör oss yrkesfotografer ändå, så jag förstår inte "dumpningen".
Och dom modellerna som kostar 20000:-/dagen fotograferas knappast av någon som följer BLF. Dom jobb jag varit med på har kunden haft minst en budget på 100000:-/dagen. Fotograferna ligger mellan 30-50000:-/dagen.
Fråga kunden vilken budget dom har. Räkna ut hur lång tid jobbet kommer att ta på ett ungefär sen drar du bort eventulla kostnad (hyra av utrustning mm). 5000:-/dagen är ett minimum för att det ska löna sig om nu inte modellen ska ha hälften.
 
En viss Ken Rockwell skrev:

You have to differentiate yourself. If you can't show why your work is better than everyone else's, you're only worth bottom dollar. If the only way you can win a job is on price, it's time to get a real job again.
>>>> http://www.kenrockwell.com/tech/go-pro.htm

Ok, 'everyone' var väl att ta i, men proffsen får inte glömma hur mycket det handlar om marknadsföring. De måste kunna visa och förklara för kunden varför hon ska anlita dem och inte en amatör, om hon nu verkligen tjänar på det dvs. Annars så klarar de inte konkurransen och får ingen marknad.
 
uchman skrev:
Vill man driva ett företag så måste man ju kunna tåla att andra företag försöker konkurrera och då även prismässigt.

Marknaden utvecklas.
Jo visst måste man tåla det. Men förutsättningarna är så milsvida att det blir helt snett.

Är det en utveckling att en del måste ge upp sitt levebröd? Svaret blir väl filosofiskt eller ideologiskt...
 
Som lennart säger så får man väl se till att visa att man gör ett bättre jobb än hobbyisterna och inte bara räkna med att jobben skall komma av sig själv.

Och självklart pressas marknaden och vissa aktörer slås ut, se bara på matvaruhandeln.
 
Erik Schalin skrev:

Är det en utveckling att en del måste ge upp sitt levebröd? Svaret blir väl filosofiskt eller ideologiskt...

Du har helt rätt, svaret blir ideologiskt. För oss som anser att marknadsekonomin är den enda fungerande och naturliga ekonomin blir svaret ett hårt 'ja'. Visar det sig att en del fotografer inte längre kan leva på sin verksamhet, betyder det att utbudet och efterfrågan inte är i balans. Då får man antingen ändra på utbudet (slå igen eller bredda versamheten) eller efterfrågan (marknadsföra och informera).
 
Erik Schalin skrev:
Är det en utveckling att en del måste ge upp sitt levebröd?
Ja, annars skulle vi allihopa vara småbönder. Eller det är nog inte helt riktigt förresten. Vi skulle nog allihopa vara jägare/samlare. Småbönderna konkurrerade ut jägarna/samlarna.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.