Det finns massor du kan läsa om tryckfrihetsförordningen. Där kan du lära dig mer om de saker du ifrågasätter. Journalister får inte ta sig större friheter än någon annan men du som medborgare har rätt att meddela dig till en journalist utan att du ska behöva oroa dig för att polisen försöker ta reda på vem du är.
Man bör för resonemanget, och förståelsens, skull.
Noga komma ihåg att tryckfrihetsförordningen faktiskt begränsar olika myndigheters rätt att utföra "Efterforskning", därav uttrycket "Efterforskningsförbudet".
Detta är ju dessutom en del av grundlagen.
Den myndighetsperson som bryter mot Efterforskningsförbudet gör sig annorlunda uttryckt mot lagbrott. Vilket är just precis vad poliserna helt tveklöst gjort i fallet med Epstein.
Dvs. lagen ger inte journalister rättigheter att göra hur som helst.
Den innehåller däremot vissa begränsningar för hur våra myndigheter för utföra undersökningar/efterforskning.
Det handlar inte alls bara om polisen.
Utan om att t.ex. en handläggare på Försäkringskassan ska kunna gå till en journalist och berätta om korruption, och vara trygg i att det kan ske fullständigt anonymt. Utan att vare sig chefer på FK, eller någon som helst annan person kan få fram identiteten på "visselblåsaren".
Det är detta perspektiv som polisens "efterforskningar" i kameran, är mycket allvarligt.
Rent generellt så har jag stort förtroende för de enskilda poliserna.
Men
i just det här fallet har två poliser ägnat sig åt lagbrott, mot lagar som i sig är till för att skydda Sveriges innevånare mot korruption m.m.
Att polisens kommunikatör kommer med usla bortförklaringar i efterhand gör det hela ännu värre.
Jag hoppas personligen på att JK väcker åtal i det här fallet.