Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Flera fokuspunkter

Produkter
(logga in för att koppla)

BertJ2

Aktiv medlem
Vad betyder det när flera fokuspunkter tänds samtidigt i 350D/400D? Kameran kan väl bara fokusera på ett avstånd. Ibland tänds punkter på objekt som ligger på olika avstånd. Betyder det att objekten ligger inom skärpedjupsområdet?
 
Kameran fokuserar i den punkt som har något att fokusera på och som ligger närmast kameran. Jag har ingen 350/400D men du kan säkert välja fokuspunkt på något sätt om du vill.
 
dosken skrev:
Kameran fokuserar i den punkt som har något att fokusera på och som ligger närmast kameran. Jag har ingen 350/400D men du kan säkert välja fokuspunkt på något sätt om du vill.

Man kan välja fokuspunkt manuellt eller låta kameran välja. I det senare fallet är alla fokuspunkter aktiva och i manualen står det att kameran i allmänhet väljer den punkt som täcker det närmaste objektet. Min fråga gällde när kameran i detta läge väljer flera fokuspunkter samtidigt. Man kan både se detta i sökaren som att flera fokuspunkter blinkar till samtidigt, och när man tittar på bilderna efteråt i ZoomBrowser (flera rödmarkerade rektanglar).
 
Jag skulle tro att i de af-punkter som lyser har kameran registrerat tillräckligt med kontrast för att kunna fokusera. Låter du kameran välja punkt sen kommer den som ligger närmast bli vald.
Eller har du lagt i A-DEP-läget? Då ska ju kameran se till att allt mellan den närmaste och den mest avlägsna punkten hamnar i någorlunda fokus genom att tala om för objektivet var den ska lägga fokuseringen och vad bländaren ska vara.
 
De punkter som lyser är i/inom fokus. Jag tycker att 400D (precis som 300D som jag hade tidigare) väljer punkter i det närmaste slumpvis. Det är inte den närmaste punkten som väljs iallafall. Kanske den/de med mest kontrast.

Hursomhelst, låter man 400D välja fokuspunkt blir det ofta fel.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.