Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Filma polis?

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag har sett både snabba polisfordon som säkert klarar mer och andra polisfordon som förmodligen inte klarar så mycket mer. Bland annat kör dom en hel del golf variant diesel av model golf III fortfarande, det krävs nog nerförsbacke och medvind för att lyckas få upp en sådan i 200km/t.

/Karl

När jag arbetade som pressfotograf var det inte helt ovanligt att jag (till deras förtret) körde om räddningstjänstens fordon som körde med både sirener och blåljus utan att bryta mot fartbegränsningarna - deras bilar går inte så fort, och sirenerna är för att slöfockar ska flytta på sig.

Polisens fordon går förstås mycket fortare än räddningstjänstens, men en vanlig polisbil som inte är byggd just för trafikövervakning är tung och förhållandevis klen. Med all utrustning som fraktas i en dylik går det inte att framföra fordonet i extrema hastigheter, och det gäller nog också i Tyskland.
 
Hmm... Jag ifrågasätter inte dina uppgifter, men nog låter det underligt? Att ett utryckningsfordon kan få köra mot rött igenom en korsning utan blåljus eller siréner. Jag förstår poängen om de ska smyga sig på en inbrottstjuv i närheten typ, men det borde ju vara det enda undantaget.

Det stod i min bok på körskolan att (ungefär) alla utryckningsfordon, målade eller omålade, får köra över hastighetsbegränsningarna vid utryckning. Blåljus och sirener används ska användas när trafiksituationen kräver det.

Det stod också att man alltid ska lämna företräde (släppa förbi) utryckningsfordon.

Det är i alla fall min minnesbild efter att tagit körtkort två gånger.

En livvakt på Säpo friades för några år sedan i ett trafikmål som delvis hölls bakom lykta dörrar. Polismannen körde långt över gränsen för indraget körkort utan blåljus eller sirener. Skälet var att han var tvungen att följa efter Göran Perssons pansarlimo. Livvakten som körde Persson fälldes däremot. Han hade inga skäl.

Vad nu denna diskussion har med att filma poliser förstår jag inte. Dags för att flytta till fritt forum, dela upp tråden eller liknande?
 
Det stod i min bok på körskolan att (ungefär) alla utryckningsfordon, målade eller omålade, får köra över hastighetsbegränsningarna vid utryckning. Blåljus och sirener används ska användas när trafiksituationen kräver det.

Det stod också att man alltid ska lämna företräde (släppa förbi) utryckningsfordon.

Det är i alla fall min minnesbild efter att tagit körtkort två gånger.

Det där med att alltid släppa fram utryckningsfordon har nog med just utryckning att göra. Om en polisbil (eller annat blåljusförsett fordon) inte använder ljud- och/eller ljussignaler kan man behandla dem som vilket fordon som helst.

Det är inte alls ovanligt att polisen kör utan både blåljus och sirener trots att de har bråttom, utan som du skriver så är det när situationen kräver det som de används - de kan alltså blåsa på i 200 Km/h utan signaler. När polisen gör efterföljande av t.ex. motorcyklar kan blåljus och sirener vara en risk att stressa den efterföljde och riskera orsaka en olycka.
 
Vad nu denna diskussion har med att filma poliser förstår jag inte. Dags för att flytta till fritt forum, dela upp tråden eller liknande?

Du redigerade ditt svar medans jag svarade :)

Diskussionen kom in på att filma poliser medans de bryter mot trafikregler vi vanliga döda måste följa, så den är nog relevant tycker jag. Man kan filma poliser som kör i 200 på 30-väg och lägga ut på nätet - polisen har inte nödvändigtvis gjort något fel.
 
Det är just att PULs begränsningar inte gäller som är den viktiga skillnaden för sajter med utgivningsbevis. Förtalsbrott osv kan man begå både med och utan.

Vilka begränsningar finns i PUL? Att publicera kränkande påståenden/bilder är lika straffbart för en tidning med utgivningsbevis som för mig personligen. Skillnaden är att tidningens ansvariga utgivare får krypa in i buren oavsett vem som författat artikeln. Detta är bl a för att tidningar ska kunna använda anonyma källor.
 
Du missförstår mitt svar. Poängen var att med utgivningsbevis faller åtal inte under brottsbalken, tex för förtal eller brott mot PUL. Skriver du något på en webbsida om mig utan att ha utgivningsbevis kan du mycket väl åtalas för ett brott under brottsbalken. Tex kan det räcka att du visar en bild och skriver mitt namn så bryter du mot PUL. Någon med utgivningsbevis kan inte åtalas för det och det var därför frågan kom upp.
Det där med ansvarig utgivare trodde jag var sånt allmängods att det inte ens behövde nämnas och det hade för övrigt knappast relevans i sammanhanget.

Det är väl det enda som har relevans i samband med publicering med och utan utgivningsbevis. Allt annat är lika. Att visa en bild på dig, i ett icke kränkande sammanhang, bryter inte mot PUL. Visar jag, eller Aftonbladet, en kränkande bild på dig kan vi få betala skadestånd eller t o m krypa i fängelse, fast det har väl hittills aldrig hänt.
 
Någon med utgivningsbevis kan inte åtalas för det och det var därför frågan kom upp.
Det där med ansvarig utgivare trodde jag var sånt allmängods att det inte ens behövde nämnas och det hade för övrigt knappast relevans i sammanhanget.

Det där låter extremt vilseledande! Vad har du för underlag för det där? Oavsett "allmängods"...

Jag får intrycket av att du på något sätt får det att låta som om någon fysiskt (eller juridisk) person med utgivningsbevis har imunitet, vilket jag alltså tvivlar starkt på.

Jag kan ha fel, men detta är något som vi i min bekantskapskrets diskuterat för inte så värst länge sedan och jag vill gärna tillföra nytillkommen fakta även till vår diskussion.
 
När det gäller just polisers våldsanvändning och antalet fällande domar kan jag nämna att det finns en speciell, oskriven rättsregel angående uppsåt som tillämpas på just poliser, ordningsvakter och andra "handgripliga" myndighetsutövare (dvs. ej väktare eller privatpersoner som agerar i nödvärn eller med stöd av reglerna om envars gripande).

Normalt sett kan man i princip aldrig undgå straff med hänvisning till att man inte visste att ett visst handlande (t.ex. att aga sitt barn eller framföra ett fordon på visst sätt) var straffbelagt. Det krävs i princip att det har skett ett fel vid kungörandet av den straffrättsliga bestämmelsen (typ feltryck i svensk författningssamling) eller att man har gjort seriösa efterforskningar. Dvs. inte bara "ringt polisen och frågat" (den har man hört några gånger) utan kanske tagit hjälp av en advokat för att ställa frågor till aktuell myndighet och fått ett motiverat, skriftligt svar från myndigheten (och det är inte ens säkert att man klarar sig ändå!).

Problemet är att poliser och liknande tjänstemän för det första har en skyldighet att agera handgripligen och ofta blixtsnabbt i pressade situationer. För det andra har de en omfattande flora av olika regler (och regelsystem) att ta tillämpa.

Utgångsläget är alltid att visst handlande är straffbelagt (t.ex. mord, misshandel, ofredande, olaga frihetsberövande) sedan finns det undantag i form av s.k. rättfärdigande regler om laga befogenhet (polislagen och rättegångsbalken) samt nödvärn och nöd. Vi förväntar oss alltså att polisen i många situationer ska vidta i grunden straffbelagda handlingar och samtidigt ha koll på förutsättningarna för att få utföra dem trots att de är det.

Man kan å enda sidan tycka att poliser som är utbildade borde ha högre krav än de som ställs på allmänheten. Å andra sidan så lever vi i verkligheten och det är inte alltid så lätt när ens vardagliga yrkesliv handlar om att utföra handlingar som Svensson skulle straffas för och ofta operera på gränsen för vad som är tillåtet. Det kan vara svårt nog för oss jurister som ska bedöma saken i efterhand och i jämförelse har tillgång till oceaner av tid och allt rättskällematerial som står att uppbringa. Av den anledningen har man i rättspraxis gett poliser och likannde tjänstemän en större marginal än medelsvensson när det handlar om att agera i villfarelse om vad som är tillåtet och inte.

För att polisen inte ska stå handlingsförlamad i tveksamma situationer och därmed misslyckas med sin övergripande uppgift att skydda medborgarna genom att upprätthålla lag och ordning har man helt enkelt gett enskilda polismän en viss marginal att tänka och göra fel ibland.

Nu spekulerar jag, men jag kan mycket väl tänka mig att denna regel är en bidragande orsak till att så få anmälningar mot poliser leder till fällande dom (alldeles bortsett från att ett stort antal säkerligen är okynnesanmälningar).
 
Vilka begränsningar finns i PUL? Att publicera kränkande påståenden/bilder är lika straffbart för en tidning med utgivningsbevis som för mig personligen.

Att något är "kränkande" enligt PUL är inte samma sak som att det är åtalbart enligt BB eller TF. Det finns för övrigt en hel del andra publiceringar som är olagliga under PUL men inte under TF (dvs om man har utgivningsbevis).
 
Att något är "kränkande" enligt PUL är inte samma sak som att det är åtalbart enligt BB eller TF. Det finns för övrigt en hel del andra publiceringar som är olagliga under PUL men inte under TF (dvs om man har utgivningsbevis).

Känner du till något rättsfall som belyser detta?
 
Ta inte mina ord för dagens sanning men senast jag försökte förstå PUL så fanns ingenting i PUL som beskriver publicering på internet. PUL beskriver strukturerad databehandling av personuppgifter och som jag som amatör tolkar saken så är matrialet lika olagligt om den bara finns på hårddisken som om den ligger ute på webben, om man bar ser till PUL.

Ni får gärna bekräfta eller dementera min tolkning, eller ännu hellre korrigera mig.
 
... som jag som amatör tolkar saken så är matrialet lika olagligt om den bara finns på hårddisken som om den ligger ute på webben, om man bar ser till PUL.

Visst är det så. Men så länge materialet bara finns i din dator är det ingen mer än du som vet att ett brott eventuellt har begåtts. När du publicerar samma uppgifter på webben kan alla se det.
 
Visst är det så. Men så länge materialet bara finns i din dator är det ingen mer än du som vet att ett brott eventuellt har begåtts. När du publicerar samma uppgifter på webben kan alla se det.

Låter tryggt för tex anhängare för barnpornografi. Om det nu är applicerbart i detta ämne.
 
Den där KG, KGS, HDFS, whatever, har för vana att göra så märkligt nog.

Jag vet inte hur många trådar jag har sett honom gräva upp från graven de senaste månaderna.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar