Annons

Dx? Fx?

Produkter
(logga in för att koppla)

Onzi

Ny medlem
Jag undrar om någon kan förklara, på ett enkelt sätt, vad dx och fx är? Är helt ny när det gäller systemkameror men är ute efter nytt objektiv. Vet ju inte riktigt vad man ska titta efter. Kanske har någon vetskap om en bra infosida?
 
Jag undrar om någon kan förklara, på ett enkelt sätt, vad dx och fx är? Är helt ny när det gäller systemkameror men är ute efter nytt objektiv. Vet ju inte riktigt vad man ska titta efter. Kanske har någon vetskap om en bra infosida?

Fx är fullformat det vill säga passar alla Dx är objektiv som passar den lilla sensorn som din kamera har. Du kan använda båda.

Googlar du eller söker här lär du få hur många svar som helst.
 
Dx är Nikons kamerahus som med sensorstorlekar på c:a 23.6 x 15.6 mm, det är alltså inte småbildskamera, dvs fullformat, sensorerna har en cropfaktor på 1.5x, detta betyder att du får multiplicera objektivets brännvid med 1.5x, t.e.x om du har ett objektiv med brännviden 18-55mm så ska du multiplicera 18x1.5 vilket blir 27mm och i teleänden 55x1,5 vilket blir 82,5mm, det är alltså det som är den största skillnaden som du märker av direkt när du jämnför en dx kamera mot en fx, att objektivets brännvid blir direkt annorlunda. Fx är Nikons kamerahus med sensorstorlekar på 23.9 x 36 mm dvs fullformat. Men dom sensorerna har ingen cropfaktor, alltså den brännviden du har på objektivet är det du får. Det vanliga ordet dock för dx är aps-c och för fx är det ff. Båda sensorerna har sina fördelar, för en telefotograf dvs en som fotograferar mycket som är på långt avstånd kan föredra en aps-c sensor eftersom den ger lite extra räckvid på teleänden, medan en som gillar vidvinkel kan föredra en ff sensor som ger mer vidvinkel eftersom en fullformatssensor inte ger en cropfaktor. Normalt så har du bättre prestanda i en kamera med en fullformatssensor eftersom pixlarna blir större och kan därmed ta in mera ljus och ge framför allt bättre bildkvalité när det är dåligt ljus och du inte kan eller vill använda blixt, där kommer fullformat kamerans fördelar in då du vill öka till höga isotal på 6400 och uppåt.
Ja det var en liten förklaring i alla fall, någon annan kommer säkert att ge dig fler förklaringar. Mvh =)
 
Generellt sätt så går det att förenkla ännu mer.

FX brukar oftast anses som proffs :) Varför? Dyrare och mer status :)
Mer konkret:
  • Bättre på höga iso. Dvs när det är mörkare ute. Den större sensorn samlar helt enkelt in mer ljus och det brusar mindre. Dock är det även en generationsfråga. En två generationer gammal FX är sämre än en helt ny DX
  • Oftast dyrare. Beror på att den större sensorn är avsevärt dyrare att producera men även för att kameror i FX klassen oftast är mer påkostade då de är gjorda för "proffs"

DX
  • Oftast billigare. Beror dock på till vilken målgrupp kameran är avsedd. Dock kostar likvärdiga objektiv till FX "alltid" mer än motsvarande DX varianter
  • mindre kameror. Oftast men inte alltid. Igen beroende på målgrupp
  • billigare. Både hus (alltid) och optik (oftast) är billigare

Är du inte speciellt kunnig inom foto och speciellt inom systemkameror så gissar jag att du är nybörjare. Rådet är då att börja med DX
 
Lugna er! Frågeställaren är på jakt efter ett objektiv och behövde veta om "DX" resp "FX" påverkar vad hon kan köpa!

Svaret har hon redan fått: bägge typerna passar. DX-objektiven är billigare, men gör jobbet lika bra, alt annat lika.

Per.
 
Tack så hemskt mycke för alla svar! Av det jag läst lutar det åt DX! Är ju nybörjare med en liten plånbok...
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.