Annons

Dokumentation Av Hus, Hjälp!

Produkter
(logga in för att koppla)

judas

Aktiv medlem
Hej!
Hoppas detta var rätt avdelning för ämnet (får väl flyttas annars). Saken är den att jag skall göra en ordentlig dokumentation av ett väldigt gammalt hus (herrgårdsliknande) av stor betydelse för hela vår släkt o.s.v. Huset består av ett tiotal rum som skall fotograferas, som de är och länge varit möblerade, innan allt säljs. Jag behöver nu hjälp med hur jag skall göra detta. Budgeten är "som vanligt" ganska låg men något inköp av utrustning är nödvändigt för att detta ska bli bra. Det ultimata vore såklart att fotografera med storformat för att få kvalitativa bilder med alla detaljer i möbleringen återgivna, obefintlig distorsion och få med större delen av rummen i bilderna. Skulle kanske ha råd att införskaffa en beg, rättså schysst storformatare för detta men tänker man över alla film och framkallningskostnader blir detta orimligt. Dessutom har jag väldigt lite tid att lära känna en helt ny kamera och risken att allt blir skit är inte värd att ta. Vad tycker ni, ska jag satsa på en mellanformatare för att slippa gå ned såå mycket i brännvidd?? (vilket ofta medför ful distorsion och dålig kantskärpa som ni vet). Eller ska jag lägga pengarna på ett bra vidvinkelobjektiv, med låg distorsion och bra skärpa, till min 20D???

Vad ska jag använda för utrustning för att detta ska bli så bra som möjligt? Har ganska låg budget på max 6000kr kanske..
 
1. gammal Olympus Zuiko 21 mm + adapter från USA
Måste hållas i våg, annars jävlar :) på den jävlen i Ps...

2. gammal Zeiss 35 mm PC shift + adapter från USA
Skjutsar din 20D in i sjunde, ja åttonde himlen....

3. Canon TS-E 24 mm tilt/shift.
Funkar hyfsat på en 20D. Du får backa.

4. Canon 17-40
Håller länge till din 20D. Måste hållas i våg, men så finns det ju lins-korr i Ps.... Fungerar faktiskt jättebra, å skall bilderna hålla till max A4/300 dpi är det inga problem.

Stativ, 10 sek självutlösare, uppfälld spegel, Flera raw-filer om det behövs, ett hama vattenpass att fästa i blixtskon å inte glömma tända alla ljus som kan hittas i varje rum (man kan oxå byta glödlamporna till max watt om det behövs) så skall det nog gå bra med vilket som helst av ovanstående objektivalternativ.

yip //
 
Om du har efarenhet och kunskap om hur man använder en storformatskamera så åk och hyr en sådan.
4x5 tum samt en riktigt bra vidvinkel räcker långt.

Vid arkitektur fotografering är det det enda sättet att få alla vinklar och ytor korrekta (glöm PS).

Om du nu inte har kunskapen så ge dig inte på att försöka, det tar desvärre ganska lång tid att bli en bra storformatsfotograf.

Jag jobbade för många år sedan åt några utländska arkitekt tidskrifter och arbetade då nästan uteslutande med en Hasselblad SWC.
Fungerar bra i de flesta fallen.

Rekomenderar att du hyr en eller hittar en begagnad (har ingen aning om vad en beggad SWC kostar, kanske räcker 6000 spänn, och då har du en förbannat bra kamera även när jobbet är slutfört.

Småbild tror jag inte på, slöseri med tid.

Lycka till
 
http://www.phaseone.com/upload/craigdavis_therightangle.pdf

Tror att det finns gott om tokar ute där som kör interiörer med småbild...

Sen tror jag att du får det mycket lättare med ljussättningen om du kör digitalt vs analogt. Du kanske tom. klarar dej med befintligt ljus helt och hållet.

Fast 20D är på gränsen.

Kan inte släkten skramla ihop till en EOS 5D och ett hyfsat TS 24 mm till dej? :)

Med en 1,4X converter får du dessuton ett mycket bra 33,6 mm tilt shift.

(Seriöst, det hade ju kostat släkten massor om man hyrt in ett proffs, och jag förmodar att du gör det gratis? Nu har du ju chansen att i lugn och ro självlära dej detta och det är väl oxå i din familjs interesse? Då borde du ju få ha tillgång till rejäla doningar.)
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.