Vad det kanske borde handla om - kommande försörjningskris
Vi är idag helt förblindade av koldioxid debatten tyvärr, så vi missar kanske andra på kortare sikt viktigare problem såsom en uppseglande global försörjningskris.
https://www.ted.com/talks/sara_menker_a_global_food_crisis_may_be_only_a_decade_away
TED Talk samlar en del intressanta föreläsningar idag och detta är vad Sara Menter från Etiopien och f.d. "commodity trader" (handlare i råvaror) på Wall Street har att säga:
Hennes huvudpoäng är att världen nu riskerar att stå inför en global försörjningskris inom 10 år. Föredraget hölls i Arusha Tanzania 2017 och det handlar alltså om 2027. Idag är vi 7 miljarder och 2027 är vi möjligen 8,3 miljarder. 2050 är vi möjligen 9 eller fler. 2027 behöver världen som det ser ut producera 70% mer mat i rena kalorier än den gör nu enligt Menter. Vi står inför en tipping point där utbudet inte längre kan matcha efterfrågan och där vi kommer att ånyo få uppleva svält i delar av världen.
Kina går mot stora underskott (=stor import) till följd av ökad levnardsstandard och svårigheter med vatten och att öka odlad areal. Även Indien går mot stora underskott och har liknande problem. Indien har länge varit självförsörjande sedan 60-talets "gröna revolution", då avkastningen ökade starkt till följd av nya vete och majssorter och ökad användning av kostgödsel. Indien kommer snart bli nettoimportör av kalorier och det kan bli en traumatisk insikt för ett land som hade fruktansvärda svältkatastrofer på 1940-talet.
Afrikas befolkning ökar nu starkt och beräknas redan 2023 passera Indiens och en hel del länder i Afrika och i Mellanöstern ligger på befolkningsökningstal mellan 2,5 och 3%, vilka riskerar att fördubblar befolkningen på 25-30 år. Men Afrika har till skillnad mot Indien och Syd-Amerika aldrig haft någon "grön revolution" och Menter menar att produktiviteten inte är bättre i Afrika än den var i USA på 40-talet möjligen med undantag av Syd-Afrika. Även Afrikas ekonomiska tillväxt kommer öka behovet av import.
Överskottsområdena är idag Nord- och Syd-Amerika och Europa och framförallt Brasilien har den största potentialen att öka sin produktion. Det säger Sara Menter långt innan den stora debatten om Amazonas som nu rasat i media. Hon underströk att den ökade jordbruksproduktionen i Brasilien skulle kunna matcha den ökande efterfrågan i världen men den har ett pris och kommer att kräva "deforrestation", alltså storskalig skogsavverkning.
Jag undrar i mitt stilla sinne hur denna Amazonas-debatt kommer att se ut om 20 år.
Hoppas fortsatt att miljöfolket kan hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt - det kommer behövas. Vi som försöker göra det har hittills avfördats som mossiga klimatförnekare men det kanske är så att tiden kommer komma ikapp den här "psykosen" till slut för riktigt så här enögt kan vi inte fortsätta att se på världen. .... och Greta hon får nog helt enkelt växa upp hon med om hon nu tillåts göra det. Vi kan nog inte lägga hela ansvaret på hennes veka axlar om det ska finnas någon framtid för kommande generationer. Jag är orolig både för Greta och tillståndet i landet och främst när det gäller den debattnivå vi länge tvingats leva med. Vi har inte råd med att tappa intellektuell kraft i denna härdsmälta till debatt vi haft de senaste åren.
Vi behöver nu rikta all kraft och uppmärksamhet vi kan till de reella praktiska problem vi har istället för att lalla med den privatångest och privatmoral även våra finmedia gör sitt bästa för att odla åt oss. Ska även min DN ha ett existensberättigande och jag ska finna det fortsatt intressant att prenumerera så måste vi få ett slut på finpressaktivismen. Vi behöver mer av nyheter och analyser och mycket mindre av journalistaktivism än vi har idag. Jag tror många med mig föredrar att själva dra våra slutsatser av det vi läser än att ständigt och jämt tvingas svälja all denna CO-aktivism som vi faktiskt inte har bett om.