ANNONS
Annons

Canon EOS 7D

man ha många teorier men med din skånska bakgrund och uttrycket "Fy hondan" blir det ju direkt förolämpande mot det vackra skötet. "Nakna kommo vi ur kvinnans sköte och nakna skola vi dit återvända".
Naturligtvis skulle de tänkt på oss i Sverige och namnat bilen Honda Vagina.

Japparna tänkte ju på oss här i Sverige eftersom dom använder svenska ord så vi slipper slå i manualen.
Vill man ha fel så trycker man på FEL.
Ensamma gubbs köper Hondan med det trevliga minnet av en svunnen tid.

Troligtvis kommer den Hondan att tillverkas i Fitja.
 
Och de stackars engelsmännen som dels ska köra högertrafik här i Sverige och dels hålla ögonen efter vägskyltar: " Infart, Utfart.

För att inte tala om när de ser ett vägmärke med en bild av en stjärt, och därunder en skylt med texten Farthinder" - som väl närmast måste betyda "pruttstoppare".

AndersLj
 
Har förstått att Canon kan tänka sig att byta ut min 7D, men de är lite tveksamma, för de är inte säkra på att några 7D, ens av senaste tillverkningsdatum, fungerar som de ska. De tycker att jag ska gå till butiken och göra om testet som vi gjorde i november i fjor, för att se om det finns nyare 7D som faktiskt fungerar enligt specifikationen.

Känns verkligen som att Canon har koll på sina prylar.
 
Har förstått att Canon kan tänka sig att byta ut min 7D, men de är lite tveksamma, för de är inte säkra på att några 7D, ens av senaste tillverkningsdatum, fungerar som de ska. De tycker att jag ska gå till butiken och göra om testet som vi gjorde i november i fjor, för att se om det finns nyare 7D som faktiskt fungerar enligt specifikationen.

Känns verkligen som att Canon har koll på sina prylar.

Hmmmmmm man får känslan att om Canon inte ens NU har koll på dessa barnsjukdommar så vet man ju knappt om man vill köpa en 7D.

Anders när man filmar med 7D så får man allså inte följfokus under filmningen.
Men kan man trycka ned knappen till hälften och fokusera flera gånger under filmningen utan störningar ?

Eller måste man stoppa för att pånytt fokusera ?
Låter ju dumt om själva filmningen skulle ha denna begränsning när allt annat verkar bra med filmegenskaperna. Filma 4 GB där fokus endast finns i början hmmmmm förklara är du snäll !
 
Man kan trycka på fokuseringsknappen när man filmar, och då gör kameran en fokuseringsrörelse för varje gång du trycker. Men det vill du inte göra. Eftersom det är kontrastfokusering vi pratar om finns det ingen möjlighet för kameran att veta om fokus är fel hit eller dit, som det finns med fasdetektering. Därför får den chansa på att köra på något håll. Resultatet kan alltså precis lika gärna bli värre än vad det är. Om så är fallet, kommer kameran att komma på det, vända och köra tillbaka till rätt fokus och så förbi en bit, för att där inse att nu blir det inte bättre, och till sist backa tillbaka till det ställe där det blev bäst.

Jag säger som alla andra: Glöm det där med att fokusera automatiskt under filmning. Filmning kräver att man inte behöver fokusera under tagningen, eller att man gör det manuellt. Det går hyfsat bra att göra med L-optik, som prioriterar fokusringen på ett helt annat sätt än vad vanliga EF-objektiv brukar göra. Exempelvis finns det en bättre fokuseringsring på EF 24-105 mm f/4L IS USM än vad det gör på EF 28-135 mm f/4-5,6 IS USM eller på EF-S 17-85 mm f/4-5,6 IS USM. En del av de enklaste EF och EF-S objektiven kan inte ens kombinera autofokus före filmning med manuell fokusering under filmning utan att kopplas om från läge AF till MF. Ett exempel på sådana objektiv är EF 70-300 mm f/4-5,6 IS USM. Även de enklare paketobjektiven med omfång som 18-55 mm, 18-135 mm och 18-200 mm lider av begränsningar i detta avseende.

När det gäller blixtstyrningen är det extra svårt, för problemet yttrar sig som en oförutsägbarhet i hur exponeringen ska bli. Det är svårt att hitta ett specifikt test som alltid fallerar. Det blir mer en statistisk utvärdering än en rent ingenjörsmässig. Men tar man 50-100 bilder, med indirekt slavblixt och FEL, och alla blir rimligt exponerade, då är det bra. Så blir det med en 580 EX II som master. Med den inbyggda som master får jag en del bilder rätt, men ibland blir mer än hälften helt överexponerade (slavblixtarna slår med full styrka, oavsett vad som är "rätt".)

Intressant tankegång hos Canon där man tydligen tycker att slutkunderna ska sköta produktionsavsyningen.
 
Tackar så mye Anders !

Blixtstyrings problemet tycker jag låter som en svag IR med skugg problem när den inbyggda blixten används.
Med extern blixt kopplas ju en helt ny IR förmedlare in som ev. är kraftigare in och problemet försvinner. Fjärrstyrda Ir är mycket svaga och går ju inte speciellt långt och störs av hinder.

Om inte infot med hur slavarna ska styras kommer fram så avfyras kanske slavblixtarna för fullt. Om detta sker pga. att ljuset från mastern får dom externa att reagera så finns ingen info hur starkt ljus de ska ha.
 
Så är det inte alls. Problemet förekommer i lika hög grad om slavblixtarna står en eller två meter rakt framför kameran, där den inbyggda blixten precis lika bra räcker till för att belysa slavarna som en extern blixt gör.
Dessutom avfyras inte slavblixtarna alls om de inte får information från mastern som säger att de ska avfyras, och med vilken styrka. Hade detta varit problemet hade det inte blivit överexponerat, utan tvärt om.
 
Oki doki är dom så nära men felet kvarstår så faller min tanke.
Men visst kan slavblixtar fyras av med enbart ljus. Men då måste ju naturligvis man valt just den funktionen.

580 EX II har vad jag läst slavblixt som sköts av att en annan blixt fyras av.
Men jag antar man ställer in slvablixtarna att känna av IR och inte ljus från andra blixtar. OBS ! Ljus från blixtagget och inte ljus ifrån IR hehe eftersom allt är ljus i olika frekvenser.

Krånglar din Canon så ska du ha en ny helt klart och Canon förlorar ju på att många läser om dessa fel som deras kameror har så för att undvika detta borde dom göra oss kunder nöjda.
 
Fram i (blixt)ljuset med skiten!
Nu har jag också testat även fast blixtstyrningen för mig är extremt lågprioriterad. I sanningens namn bryr jag mig alltså inte speciellt, men min och canons gemensamma histora har ju varit lite av några års följetong:

2004: Ny kamera 1DMkII- in på AF-justering, 2006 Ny kamera 1DsMkII-in på AF-justering, 2007-nytt objektiv 24-70/2.8L usm-in på AF-justering 2 ggr, efter 3:e gången gav man upp och gav mig ett nytt exemplar som också måste AF-justeras, 2009: Ny kamera 5DMkII-AF-justering, 2010: Ny kamera 7D-AF-justering.

Och sedan verkar alltså ingen 7D fungera annat än irrationellt vad gäller blixtstyrning. Vi kan hålla på så här hur länge som helst. Så länge Canon inte reagerar kommer det uppenbarligen att fortsätta på detta vis.

Blixtstyrningen är en noggrant specificerad finess som för många uppenbarligen utgör ett starkt inköpsargument. Canon reagerade visserligen på dåligt AF-justerade kamerahus genom att förse oss med AF Micro Adjustment som förvärrade problemen istället (utom på ett givet avstånd) och gav oss "minor variations", d v s slumpmässigt placerat skärpeplan.

MEN FÖR H_E, eftersom Canon inte reagerar på ett konstruktivt sätt eftersom reklamationerna droppar in då och då från enskilda individer måste man ju undra varför ingen facktidning tar upp detta. Det skulle i alla fall sätta bättre press på Canon.

Jag tycker att du, Anders Persson, ska skriva en insändare samt adressera den till ett par fotoblaskor till att börja med.

Sedan kan man ju undra varför den här mångfalden fel inte upptäcks vid tester. Fortfarande läser man kamerarecensioner där AF-mikrojustering tas upp som en finess. Har de som testat någonsin provat?
Har de testat blixtfunktionen som den är tänkt att fungera?
 
580 EX II har vad jag läst slavblixt som sköts av att en annan blixt fyras av.
Men jag antar man ställer in slvablixtarna att känna av IR och inte ljus från andra blixtar. OBS ! Ljus från blixtagget och inte ljus ifrån IR hehe eftersom allt är ljus i olika frekvenser.
Nej, så fungerar inte Canons slavblixtsystem.
Det styrs med det vanliga blixtljuset, om man använder en 580 EX II eller den inbyggda blixten på 7D som master. För att inte blixten ska tända på vad som helst, skickar kameran ut kodade meddelanden, genom att blixtra iväg en snabb skur med blixtar, där koden talar om vad slavblixten ska hitta på.

Enklast är om man kör manuell blixtstyrkeinställning och drar på alla slavblixtar med samma styrka. Kamerans blixt skickar då ett meddelande som talar om att blixtar i grupp A, B och C ska ha den önskade styrkan, och göra sig klara att fyra av när synkblixten, som fyras av när bilden verkligen tas, kommer. Kommer det ingen synkblixt inom en kort stund stängs slavarna av igen, och kan inte aktiveras utan en ny skur med kodade blixtar från mastern. Därför kan man heller inte använda synk på andra ridån med slavblixtar. I koden ingår även vilken kanal man använder, vilket gör att mer än en användare kan använda samma typ av blixtsystem i samma lokal, utan att trigga varandras blixtar.

Använder man alla tre blixtgrupperna skickar mastern olika blixtstyrkor för varje grupp, om man ställer dem olika.

Använder man E-TTL II, skickar mastern först begäran om förblixt till grupp A, mäter den, begär förblixt från grupp B, mäter den, begär förblixt från grupp C, mäter den, skickar blixtstyrkeinställningar till alla grupperna och fyrar sedan av synkblixten när bilden tas. Ett ihärdigt blixtrande som går så snabbt att man knappt märker det.

Det går även att styra med ljus som är IR, eller i alla fall nära IR. Använder man blixtsändaren ST-E2 som master har den ett IR-filter framför blixtröret. Fördelen är att mastern märks mindre i själva bilden, om man nu inte vill ha med ljuset från den. Dessutom är ST-E2 mindre. För övrigt har den bara nackdelar jämfört med att använda en 580 EX II som master, eller jämfört med 7Ds inbyggda master, om den nu hade fungerat som det var tänkt.

Jag ska se vad det definitiva beskedet blir från Canon om det här, innan jag börjar skriva insändare. Jag har nog för dålig svada för att skriva insändare, tror jag... :)

Men visst blir det mer och mer uppenbart att hos Canon känner man visst till att det finns problem med blixtstyrningen på 7D. Annars hade de ju inte avrått från ett utbyte med motiveringen att de inte var så säkra på att någon annan kamera heller fungerar. De har helt enkelt fattat ett beslut om att hålla käften och hoppas att inte särskilt många märker problemet, och att de som gör det helst inte ska förstå att det inte är de som gör fel, utan det är kameran det är fel på. För att man ska se felet ordentligt krävs det ju att man har åtminstone en 580 EX II att sätta på kameran som master, för att ha något att jämföra med, och sen minst en blixt till som kan fungera som slav, när man testar. Det är ju inte alla som har det. Sen är det kanske inte alla som faktiskt märker detta som bryr sig om felet.

Men jag envisas med att om jag betalar hela priset ska jag ha hela specifikationen också. Kan de inte fixa kameran är det rimligt att de skickar med en 580 EX II till varje 7D, utan extra kostnad, för det är en sån du måste skaffa för att komma upp i den specifikation kameran skulle haft.
 
Senast ändrad:
Wow låter ju jätte avancerat att varje grupp får en specifik kod via blixtljus som då svarar med en avfyring som mäts häftigt många blixtar blir det hehe. Rena ljusorgien.

Jag kör mest med slavtändare i studion men nu vill jag byta hehe till mer avancerade grejer med inköpet av 7D och till Lennarts stora glädje så blir det nog ett Sigma 17-50 /2.8 EX OS HSM ja och min glädje med tror jag.

Jag skulle ju vilja att kameran var justerad innan köpet men ska man verkligen behöva skicka in allt som det står Canon på så kommer jag nog snart gå över till Nikon igen.
 
Du behöver inte skicka in din 7D om du inte har fel som bara kan åtgärdas av en servicetekniker. Microjusteringar kan du ju lätt göra själv för de objektiv du har. Jag behövde inte skicka in min 7D eller göra några microjusteringar för att objektivet skulle ge skarpa bilder.

/ Magnus
 
Enligt Canon skickas en kod på två bytes vid avfyrningarna av förblixtarna och en på fem bytes före den "riktiga" blixten.
 
Detta med microjustering har ju kommunicerats här tidigare som inte en bra lösning.
Men jag har varit tvingad att justera mitt 70-200 F/2.8 tyvärr.
Men andra objektiv ligger bra i skärpa som tur är om detta nu fortfarande kommer att gälla vid kamera bytet.

Anders det var inte speciellt mycket info i dessa koder hehe.
Men klart intressant system om det fungerar.
 
Visst fungerar det, bara man inte styr med den interna blixten på 7D.
och en del undrar över flykten till Nikon där af, blixtar, trådlös överföring, antal keepers dvs bra skarpa bilder , och användandet av allt högre iso gör att nu flera stora aktörer går över till Nikon i Sverige.
Det är alltså inte bara Scanpix och några kända tidningar som har övergett Canon, fler är på G och Nikonrepresentanterna kan ses med ett allt bredare leende, för några år sedan var det tvärtom, då var mungiporna neråt.
Canon får skärpa sig ett par snäpp oavsett hur många kameror de manglar ut under tiden som Nikon presenterar en bra som tycks fungera
 
Senast ändrad:
Sedan kan man ju undra varför den här mångfalden fel inte upptäcks vid tester. Fortfarande läser man kamerarecensioner där AF-mikrojustering tas upp som en finess. Har de som testat någonsin provat?
Har de testat blixtfunktionen som den är tänkt att fungera?

i en tidning och av en känd person här på fotosidan så hyllades 7d, nu kan jag styra mina externa blixtar , eller exakt : den inbyggda blixten kan styra de flesta av Canons blixtar. Nu slipper man köpa en separat blixtsändare.
Antingen så gör Anders Persson fel åt helvete och upprepar dessa fel eller så har personen ifråga som sitter som redaktör inte satt sig in i hur bra det fungerar.
Många är nog intresserade av att veta hur bra fungerar den tänkta blixtstyrningen från Canon fungerar egentligen
 
Senast ändrad:
Vad var orsaken till att det inte fungerade vid lanseringen? (blixtstyrningen alltså)

Hur arbetar Nikons motsvarande system? Radio/Ljus?
 
Senast ändrad:
Jag må ju vara hur korkad som helst (fråga ungarna), men om jag gör likadant när jag har en 580 EX II som master, som jag gör när kamerans egen blixt får agera master, och resultatet blir bra med 580 EX II men åt helvete med den interna blixten, då anser jag att redaktören är mer korkad än vad jag är.

Eller, vilket är fullt möjligt, är detta ett toleransproblem, som gör att om man har otur är ens kamera drabbad, men om inte, fungerar den bra. Något som stödjer denna teori är att min kamera faktiskt har bättrat sig. Från början fungerade inte den inbyggda styrningen alls, men nu går det för det mesta, bara man låter bli FEL i kombination med indirekta blixtar. Använder jag den funktionen blir det överexponerat nästan jämt, men inte alltid. Dessutom kan två bilder tagna med tio sekunders mellanrum bli olika exponerade.

Med 580 EX II som master finns inga av dessa problem.

När det gäller tidningarnas och websidornas tester skulle jag starkt misstänka att en del "tester" av mer obskyra funktioner sker genom att läsa broschyren och sen formulera det den påstår med lite egna ord. Personligen har jag tagit mer än tusen bilder för att försöka hitta ett system i blixtgalenskapen.
 
Vi vet det Anders, stå på dig, som jag gjorde med AF problemen eller bandningen, vid någon tidpunkt kommer säkert Canon att lyssna och det tjänar vi på som använder kamerorna
 
ANNONS