Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Canon EOS 7D

EOS 7D har massor med ny teknik som inte finns i andra EOS-hus därför får man räkna med att den har en del barnsjukdomar (vilket också har visat sig).

Jag tror inte att sjuan har fler barnsjukdomar än vilken ny kamera som helst. Det är mer att folk har orealistiska förväntningar, och sen kan dom inte handha alla nya finesser.


Nej, jag kommer att ligga lågt och vänta tills efterföljaren till EOS 50D släpps i februari (om den nu gör det). Jag vill se vad den får från EOS 7D innan jag slår till.

Nu ska vi inte ha en ny spekulationstråd men 16-18mpix, video/liveview-omkopplaren, lcd'n och blixtstyrningen är nog heta tips. FPS, AF, sökare, motivprogram och vädertätning blir nog desamma.


Bara greppet på EOS 7D i sig gör mig tveksam. Hur kan alla som recenserar den tycka att den är skönare att hålla i? Jag får ont i tummen efter ett par minuter.

Jo, det är lite konstigt. Fördelen är att den funkar bra om man har handskar på sej. Det får nog bli ett vertikalgrepp vad det lider. Å andra sidan bjussar Canon på en grymt skön avtryckarkänsla.
 
Ja inte kan jag förstå vad filmnings funktionen finns på stillbildskamror.
Kan dom inte ens ha följfokus som vanliga filmkameror så faller ju en stor viktig faktor för filmning. Vem vill filma i ett plan och objekt som står stilla. Ergonomin är ju också helt fel för längre inspelningar.

Entusiasmen verkar det ju inte vara något fel på, i alla fall inte om man läser t.ex. här.

Video på SLR kan man använda på två sätt:
1. Den snabba improviserade dokumentationen. Några snabba klipp på något som hände framför näsan. Kanske ett nyhetsklipp, en kompis som sjunger något trevligt, ett kom ihåg till dej själv på hur något såg ut.
Den som ska titta på resultatet struntar i om det är lite skakigt, småsuddigt eller burkigt ljud. En bonusfunktion helt enkelt.

2. Den entusiastiska cinematografen. Kräver seriösa förberedelser, bra optik, stadigt stativ, manus, bra redigeringsmöjligheter. Man måste upp minst i det dubbla kostnaden för att få liknande resultat med en videokamera.
Den som filmar lägger gärna ner tid och besvär för att få ett snyggt och proffsigt slutresultat. Kameran är troligen primärt inköpt för att filmas med.

Undrar just hur många av 5DmkII'orna som är sålda till filmare? 10%?
 
Jag har tittat VÄLDIGT nära på funktionerna i filmningen (på sensordatanivå), och bandningsfenomenen som finns i både 7D och 5D2 stämmer ganska väl med frekvensen på den binning som görs för att "ta ner" sensorns orginalupplösning till HD-storlek.

LV är en lysande funktion, och filmning ligger bara steget efter detta i utvecklingen av funtionsuppsättningen i en sensor - men tyvärr har dom nog tagit ett par genvägar på vägen dit. Det betyder inte att det inte GÅR att göra bra - men att vi inte är riktigt framme vid kombokameran som kan vara duktig på båda sakerna på en stund än. En stillbildsfotograf som inte är intresserad av filmning ser det som en skymf att denna funktion antagligen stulit en hel Ev av den användbara dynamiken i bilderna genom lägga till bandning och ökat brus.
 
Efter alla år då jag filmat samt fotograferat så kan jag tycka att instegs kamror eller teknik högst tillräcklig som bonus så håller Canon Eos 500D.
Men i 7D samt 5D mk2 har tekniken blivit så hög att den borde sitta i en filmkamera. När filmfunktionen kom i kompakta kamror så var det rätt kul för en billig peng. En leksak typ.

Köper jag en stillbildskamera så har den sin plats och ändamål.
Teknik är kul och hade ergonomin varit mer lämplig för filming hur det nu skulle kunna ordnas på en stillbildskamera som är fulländad för sit område.

Men när jag nu köper en 5Dmk 3 så kommer jag väl inte undan.
Mvh. /LEE Cordon Bleu
 
Det jag på ett mycket försiktigt sätt försökte få fram är att jag misstänker att tillägget och optimeringen (minimeringen av) av videofunktionens "rolling shutter" och sammanslagningen av nolla+matning till de pixlar som binnas när kameran är i "video"-läge kan ha ganska mycket med bandningen att göra. Blah.... Tillbaka till kodknackandet. Tur att FS finns så man har en orsak att pausa ibland. :-/
 
Har du inte läst vad jag tyckte om greppet på 7D, när jag först fick tag i den? Bara att kolla ovanför här. Det står någonstans bland de 2458 inläggen före ditt.

Men den blir användbar för mina kardor när batterigreppet kommer på, och det var något som jag hade tänkt sätta dit ändå, så det gör inte så mycket.
Men visst var 40D bättre. Liveviewavtrycket är bra, men det inkräktar på platsen för tummen. Kameran är för liten!

Jodå jag har hängt med i den här tråden sedan starten. Men jag vill helst inte ha ett batterigrepp på för att greppet ska bli bra.

Jag håller med dig om att kameran är för liten, iaf den högra delen av kameran. T.o.m det stora snurrhjulet är mindre än på 50D. För min del hade jag hellre sett att Canon hade struntat i start/start-knappen och lagt den funktionen på Jpeg-RAW-knappen som en programerbar funktion. Nu blev ergonomin lidade istället.
 
Jag har följt denna tråd lite helt sjukt ( kul )

Men vad jag inte förstår är råd folk får här är att kamerorna är ganska lika Nikon/Canon det viktigaste är att den är skön att hålla i........

Så dom som inte är nöjda hur tänkte ni när ni köpte kameran?

Själv är jag nöjd med min 7D klart bättre än min 40D till det jag använder kameran till.

Ps. Normal storlek på mäns händer är 8-11 i storlek, variabelt grepp på nästa kamera kanske =)
 
Jag har inte köpt kameran än. Tycker att en kamera skall vara skön att hålla i när den kostar över 17000 kr. Speciellt när Canon har pratat med 5000 st fotografer. Men det kanske är en vanesak. Jag kan tänka mig att jag inte skulle märka något om jag aldrig hade fotat med EOS 5D/EOS 40D/EOS 50D.

//Daniel
 
Att det annorlunda greppet var till besvär kändes inte förrän jag kånkat omkring på kameran ett tag, innan jag hade fått tag i ett batterigrepp till den. Så det var inget jag kunde inse innan jag köpte den.

Att fokuseringen fungerar lite annorlunda, så att man får lära om för att få många av bilderna skarpa, märktes inte heller förrän jag fotograferat med den en dag.

Att den inte kan styra slavblixtar ordentligt tog mig flera veckor att reda ut. Först trodde jag att det bara var jag själv som gjorde fel.
 
Vad kommer då att skilja 60D från 7D?

Namnet! Gjorde samma reflektion som du. Pixelantal blir säkert detsamma, men färre korsformiga AF-punkter, inte lika mycket vädertätning och ganska troligt lite färre fps samt "gamla" batteri 511 verkar troligt för mig. Film-funktionen blir nog densamma. Är även osäker på om sökartäckningen kommer att bli som på 7D.

Så egentligen blir det nog ingen 60D utan mer en 50Dn. Så spekulerar jag.
 
Skulle det dyka upp en 60D så borde den vara som 7D utan filmfunktionen.
Men jag tycker den inte behövs för att täcka in något glapp längre efter att 7D dök upp. Men den som lever får se. Ska nog titta närmare på Sony om jag gillar deras ergonomi. God natt alla 7Dande fotografer.
 
Jag sitter och funderar på om jag skall byta min gammla 400D till en 7D eller om man skall orka vänta på en ev 60D.

Om man spekulerar lite:
Om 60D blir en nerbantad 7D så lär väl en bildprocessor ryka. Det innebär säkert i praktiken färre fokuspunkter, långsammare seriebildstagning och filmfunktionen nerbantad (ingen 1080/30 och 720/60).
SD istället för CF (hemska tanke)
Kanske ryker även blixtsyrningen (fast nikon har det på sina eller?).

Lite konstigt att inte fler jämför 7D med 50D istället för 5D. Användningsområdena för 7D och 50D ligger närmare varandra enligt min mening.
 
På min flygplats ska allt bli energismart och där testas det lågenergilampor och ledlampor. Ledlamporna är helt okej. Man slipper även kvicksilvret.

Helt off-topic, men LED ljuskällor är INTE energieffektivare än bra 230V lågenergilampor eller bra 12V halogenspottar. Alltså, LED ljuskällan förbrukar lika många watt för att uppnå vid samma lumen/lux/candela.
 
Vad kommer då att skilja 60D från 7D?

Endast en Digic vilket ger lägre FPS vilket ger billigare slutarkonstruktion. Detta kan även ge enklare videomöjligheter (samma som 500D?). Jag tror inte heller på 100% sökare. Om blixtstyrningen från 7D hänger med beror nog mest på om den behöver extra hårdvara för att fungera. Vädertätningen bör bli likvärdig 50D, likaså AF. Godisfunktionen virtuell horisont lär inte heller hänga med till 60D och så försvinner nog en eller två knappar på baksidan. Motivprogram på funktionsratten.
Vi kan även tänka oss att vissa av 50D's finesser bantas, t.ex. en något mindre övre LCD. Vi kan även få se en lite billigare chassielösning med en större andel komposit och billigare lack.
Däremot så tror jag att 60D får CF och LP-E6.
Introduktionspris för huset bör ligga på 10500SEK.
 
Lite konstigt att inte fler jämför 7D med 50D istället för 5D. Användningsområdena för 7D och 50D ligger närmare varandra enligt min mening.

Håller med till 100%. Det är ganska meningslöst att jämföra 5D och 7D, de är ju designade med helt olika prioriteringar. Då är det som sagt mera relevant att jämföra med 50D och kanske t om 1D.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.