Nu fortsätter vi.
Den här tillägnar jag alla stackare, inkl. mig, som inte har uttag för tråd- eller fjärrutlösare.
Ingredienser:
*Galvband e.d. i lagom längd.
*Krympslag e.d. i ungefär samma längd som ovanstående.
*Mekanisk trådutlösare i lämplig längd.
*Mutter e.d. som passar till ovanstående.
Vidare behövs (använde jag):
*Sax
*Plåtsax
*Näbbtång
*Värmepistol
*Syl/pryl eller borr i lämplig diameter.
Vet inte om benämningen "galvband" är korrekt, det kan vara ett lokalt facknamn
Det framgår nog av bilden vad jag menar.
Galvbandet bockas och böjs tills det att det sitter lämpligt på kameran. Med lämpligt menas att det ska sitta tajt och att det skall sitta över avtryckaren.
När det passar bra tar man fram krympslangen. Nu kommer den mesta av mödan man hade när man bockade bandet, att gå förlorad. Man måste tyvärr bocka tillbaka lite så att man kan trä över krympslangen.
Slangen träs alltså över bandet. Är man lite smart passar man på att trä in ändarna av bandet i slangen på ett sådant vis att de låses ihop när man krymper slangen.
När slangen är påträdd bockar man tillbaka så gott det går.
TIPS. Slipa gärna av de vassa kanterna på galvbandet.
Krympslangen kan annars skäras av när den krymper.
När man är klar tar man fram värmepistolen och krymper slangen. Sen får man bocka lite till så att det passar som det ska på kameran.
Nu är det dags att välja ett lämpligt hål. I galvbandet finns det gott om hål ( det var därför valet föll på det). Hålet bör lämpligtvis sitta över avtryckaren. Slangen punkteras eller borras bort över och under det valda hålet.
Trådutlösaren parkeras i hålet, varefter muttern skruvas på. Har man lite tur är trådutlösaren liite större än hålet, vilket det var i mitt fall. Har man inte det kanske man får sätta en bricka, så att inte trådutlösaren ramlar igenom hålet.
Nu får man bocka lite till. Trådutlösaren bör träffa avtryckaren i en rät vinkel för bäst effekt.
Enligt mig är detta en mycket funktionell konstruktion, med tanke på mängden arbete. Tog inte tid, men det kanske rörde sig om en timmes arbetande. Det som tar tid är bockadet. Bockar man noga kommer produkten att ligga slickad mot kameran. En fördel är att man kan bocka lite mer efter färdigställandet, om man nu inte är nöjd.
Krympslangen satte jag på av flera anledningar. Galvbandet är mycket fult och har vassa kanter. Friktionen mellan kamera och band blir mycket bättre med slangen på. Man slipper oroa sig för att repa kameran och andra ömtåliga saker. Man eliminerar refexer och metalliska ljud. Dessutom är en mattsvart krympslang rätt så lik kamerans färg.
På bifogade bilder kommer galvbandet att sticka ut ur slangen. Så ska de inte vara. Jag klippte helt enkelt för kort och sen var det tyvärr slut med slang.
För er som inte vet. En krympslang är en slang som krymper, endast diametern, när man värmer den.
Möjliga brister i konstruktionen:
Gängan på trådutlösaren är konisk. Muttern går således bara att gänga på ett par varv. Jag misstänker att mutterna kommer att lossna efter en tids användning. Här kan man lämpligen limma muttern, eller använda gänglås/gängtätning.
Trådutlösaren sitter inte stumt i hålet, utan vickar lite. Man kan bli tvungen att lyfta lite i tråden för att den ska träffa rätt på avtryckaren. Detta kan naturligtvis avhjälpas med exempelvis en distans mellan mutter och galvband.
Jag har använt konstruktionen under ett flertal fototillfällen och kan inte säga annat än att den fungerar alldeles utmärkt.
Bifogade bilder är tagna med mobil, så ha lite överseende med kvaliteten