Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Blixtar eller lampor?

Produkter
(logga in för att koppla)

Moonspelll

Medlem
jag måste fråga er experter här.Jag ska bygga en liten fotostudio i en lokal på 4x5 m.
Jag kommer att ta porträtt och en del helkroppsfoton. Men även en hel del barnfoto. Ska jag satsa på blixtar ELLER lampor? Om blixtar, vilka rekomenderas vid barnfoto? Klarar man sig på enbart lampor?
 
Tycker nog att du skall satsa på blixtar, lampor har den otrevliga förmågan att bli ordentligt varma och får lätt både dig och modellen att svettas efter en stund.

Vanliga kamerablixtar och slavtändare kan fungera med paraplyer men studioblixtarna laddar snabbare och har inställningsljus som underlättar för dig.

Jag har testat en del olika och fastnade för Elinchroms D-lite 2:eek:r, lättskötta aggregat och gott om tillbehör att sätta framför blixten när det behövs.

Min uppsättning idag består av 2 st D-lite2 och en liten 150WS kinesisk lågprisblixt med ibland tveksam funktion. Till detta kommer givetvis diverse stativ och reflexskärmar, raster mm. men det kan man skaffa sig när man upptäcker ett behov.

Se bara till så att du kan ställa ner effekten tillräckligt på blixtarna. Ett steg på kameran är en halvering/fördubbling av effekten på blixten och ofta även på priset.
 
tips på vilka?

Men om jag införskaffar blixtar, behövs då inga extra lampor? Något tips på vilka blixtar eller paket man ska slå till på? Budgeten för det ska ligga under 10 000. Har ni något mer tips man ska tänka på när det gäller blixtar och barn?
 
Det kan vara svårt att kombinera glödljus med blixtar eftersom färgtemperaturen skiljer en hel del.

Vilka man skall välja är svårt, jag personligen rekommenderar Elinchrom eftersom det är ett märke som funnits med länge i sverige och möjligheten att få tag på reservdelar/tillbehör längre fram.

Paketet med 2 st D-lite2 kostar något mer än motsvarande asiatiska importblixtar men jag tror att man tjänar på det i längden.

2 blixtar inkl. stativ och 60*60 softboxar kostar idag 6925 kr inkl. moms hos Aifo.

När du nämner barnfoto, är det typ "stormarknadsfoto" du tänker på eller mer avancerade bilder?

Något mer att tänka på? Försäkring :D
En olycka händer lätt med alla sladdar och stativ i studion speciellt med små vildar som inte vill sitta still för länge.
 
Re: tips på vilka?

Moonspelll skrev:
Men om jag införskaffar blixtar, behövs då inga extra lampor? Något tips på vilka blixtar eller paket man ska slå till på? Budgeten för det ska ligga under 10 000. Har ni något mer tips man ska tänka på när det gäller blixtar och barn?

OM du skall fota andras ungar och kan förvänta dig att tjäna pengar på det så köp rejäla blixtar som tål hanteringen vid transporter. Om du"bara" skall ha en hemma studio för att fota dina egna barn, vänner och bekanta utan egentlig ekonomisk ersättning så finns det ju ingen anledning till att plöja ner en massa pengar i proffsprylar. Kolla på www.kaffebrus.com där finns det blixtar för hemmastudion som är väldigt bra i förhållande till pris. Tillbehör finns dessutom i samma omfattning som till andra finare fabrikat då det är samma fästen eller en adapter emellan. Jag kör själv med 300Ws bilxtar från Kaffebrus och dom har funkat utan något problem under ett år nu. Köp hellre ett skarpt objektiv för dina pengar som blir över. Det är glasbiten som ger bilden. Kamerahus och ljus är för det mesta "samma samma".
Färgtemperatur 5000K = 5000K oavsett fabrikat och pris.
 
blixtar igen

Verkar som att de flesta tycker att man ska satsa på blixtar i stället för lampor.
Måste man skaffa stora blixtar på stativ eller skulle det funka med en Nikon speedlight SB 600 eller 800? Tänkte på att min lokal är ju så liten. 4x5 meter och att jag bara ska ta porträtt och halvkropp/helkropps bilder.
Om man nu satsar på den blixten, ska man inte ha några lampor alls??? Eftersom lampornas ljus och blixtens ljus e inte det samma eftersom färgtemperaturen skiljer sig åt
 
Blixtar ger mer ljus och är lättare att reglera än fast ljus. Jag vet många som använder kamerablixtar typ SB600 och SB800 tillsammans med paraplyer. Det räcker till men det är ett dyrt sätt att få ljus så att det räcker. Studioblixtar kostar mindre idag. Nackdelen med Nikon SB600/800 är att det inte finns något modell ljus att tillgå. I studioblixtarna finns det 150watt lampor som ger modelleringsljus vilket gör det lättare att se hur ljuset faller.

I min studio har jag två st 300Ws blixtar som jag nästan alltid kör på lägsta effekt. Jag har vidare en 50w halogenlampa som lyser upp modellens ögon så att pupillerna blir lite mindre och så att iris blir tydligare. Ljuset från halogenlampan syns inte i bildrena då den är för vag jämfört med blixtljuset. Jag kör kameran Nikon D100 helt manuellt (M) och har en blixtsynctid på 1/160 sekund. Bländare 7,1 - 9 ger väldigt skarpa bilder. Man får som sagt ha väldigt starka lampor för att matcha blixtljuset.
Min studio är på 4x7meter och ser ut enligt nedan.
 

Bilagor

  • nya-studion_resize.jpg
    nya-studion_resize.jpg
    34.6 KB · Visningar: 438
Jag tycker absolut du ska satsa på blixtar. Blixten du sätter på kameran är inget alternativ om du ska plåta i studio.

Satsa på så bra grejjer du har råd till. Det är inte bara blixten i sig som "gör bilden" utan vad du monterar på den. Softboxar, paraplyer, raster m.m ger olika ljuskaraktärer och skapar olika hårt/mjukt ljus. Leta begagnat!

Köp lite böcker eller låna på biblioteket samt leta information i trådar här på FS hur man ska gå tillväga när man bygger upp och väljer tillbehör för studiofoto.

Ett bra alternativ kan vara att hyra eller låna utrustning av någom som du känner för att prova på skilllnaden och hur det är att fota med riktiga ateljéblixtar. Det är dock ganska mycket pengar att investera. Då kan det vara bra att vara helt säker på vad man vill ha.

Mvh /Peter
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.