Nej, det är bättre utan. Med dagens högmegapixliga kameror ät moire sällsynt. De fall där moire fortfarande kan dyka upp i sällsynta fall är om man fotograferar textilier med fina väldefinierade upprepade mönster som t.ex en tyllgardin. Ofta kan man bli av med moiren genom att ändra fotograferingsvinkel, en del bättre bildbehandlingsprogram har även funktioner för att ta bort eller i vart fall minska det här felet i efterhand. Är du bra på matematik googla Nyquist-Shannons samplingsteorem som förklarar hur det fungerar mera exakt, men det är förstås kraftig överkurs.
Fotograferar du i JPEG komprimeras bilden och en hel del bilddata som din dyra kamera samlat in bara slängs bort. Vid JPEG sker bildbehandlingen så att säga i kameran där du för varje bild ställer vitbalans, kontrast, brusreducering, m.m.
I och med att du kastar bort en massa data måste du vara noga med att allt blir rätt i kameran, eftersom data som kameran slängt är borta för alltid. Det kan t.ex. innebära att du får bandningsfenomen om du i efterhand försöker kompensera för några moln som blivit lite för mörka eller ljusa.
Fotograferar du i RAW sparar du all data från sensorn, och så att säga "framkallar" dina JPEG hemma på datorn med ett RAW konverterar program. Eftersom du har alla data har du mycket större möjligheter att rädda lite misslyckade bilder till något som åtminstone blir tittbart men som i jpeg kanske hade blivit mer eller mindre helsvart.
Dessutom är det så att om man ska få optimala utskrifter på papper bör man lägga på olika mycket skärpa beronde på utskriftstorlek, och papperstyp. Det är därför bättre att lägga på eventuell uppskärpning i RAW konverteraren än i kameran. Av samma anledning är det lämpligt att alltid spara RAW filerna. Det är dagens motsvarighet till gamla tiders negativ. Dessutom kan det ju tänkas att framtida versioner av ditt RAW konverteringsprogram kommer att göra ett bättre jobb än dagens. Har du gjort dina JPEG i kameran blir inte detta möjligt.
De flesta kameror kan lagra i både RAW och JPEG samtidigt, vilket innebär att du snabbt kan ha en JPEG att t.ex. skicka till facebook men även en RAW fil för att göra välbehandlade bilder att hänga bakom soffan när du kommer hem.
Bra fotografanpassade program för RAW hantering är program som Adobe Lightroom, Capture One Pro, Darktable (gratis). De här programmen kan förutom att konvertera dina RAW filer till t.ex JPEG även fungera som bilddatabas, där du kan ange nyckelord, betygsätta dina bilder.
Du kan även skapa smarta album där du kan samla ihop bilder efter givna sökkriterier och nya bilder läggs till efterhand som nya bilder med passande nyckelord eller andra kriterier läggs in. Programmen fungerar så att dina RAW filer ändras aldrig, istället sparar programmen regler för vilka ändringar du gör och visar bilden enligt dessa. Det innebär också att du kan skapa flera varianter av samma bild, kanske en bild i, färg och en annan i svartvitt från samma RAW fil vilket sparar plats.
I och med att det är en bilddatabas kan du även få upp tumnaglar över dina bilder där du kan markera flera bilder åt gången för att sedan t.ex. göra dem ljusare eller mörkare vilket gör det väldigt snabbarbetat.
Behöver man göra mera avancerade ändringar som är mera digital konst än fotoredigering se t.ex.
http://www.erikjo.com/ behöver du mera komplexa program som oftast inte är direkt nybörjarvänliga och egentligen fordrar att man arbetar med dem på heltid för att man ska kunna utnyttja dem till fullo.
Exempel på sådana program är Adobe Photoshop och Affinity Photo som klarar det allra mesta som photshop kan göra men är betydligt billigare (kring 500 kr för livstidslicens) medan Adobes Photoshop och Lightroom program bara kan hyras för tillsammans 120 kr i månanaden. Ytterligare ett alternativ är gimp (gratis)
Ofta gör man 99% av redigeringen i program ur Lightroom, Capture One, Darktable gruppen för att sedan gör den lilla sista finputsen i t.ex Affinity Photo eller liknande.
På senare tid har det dykt upp ett program som verkar väldigt intressant i och med att de försöker kombinera de bästa sidorna av de ovanstående programtyperna. Det heter ON1 Photo RAW 2019 och kostar kring en tusenlapp. Det fungerar för enkel redigering men man kan även göra avancerade saker som att byta ut himlar, klistra ihop panoramabilder, göra fokusstacking, har också väldigt bra RAW konvertering.
Med ON1 RAW kan du förmodligen klara dig utan photoshopliknande program väldigt länge. Att ha allt i ett borde dessutom vara mera snabbarbetat. Jag säger borde för jag har bara lekt lite med programmet med några tusen bilder och kan inte säga hur det beter sig om man hanterar tiotusentals eller hundratusentals bilder.