Hm, finns det någon produktkategori över huvud taget där man kan hitta en optimal produkt utan att kolla upp saker först?
Man kan dela upp skärmar i tre kategorier:
1) De som inte kan kalibreras över huvud taget, bara profileras. Exempel är Apples skärmar och i stor sett alla skärmar i bärbara datorer
2) Skärmar som kan kalibreras manuellt, dvs att du mäter med en kalibrator och sedan skruvar manuellt via skärmens inställningsmeny. Detta fungerar, men tar tid och blir inte jätteexakt. Exempel är i stort sett alla vanliga skärmar på marknaden.
3) Skärmar med det vi ofta kallar "hårdvarukalibrering" eller som jag skulle föredra att kalla automatiserad kalibrering. Här kör du ett program i datorn som mäter skärmen med en kalibrator och sedan direkt kan justera (kalibrera) skärmen. Detta går snabbt och blir mycket exakt. Exempel är skärmar i Eizos Coloredge-serie, Spectraview-serien från Nec, Quato-skärmar, Samsungs XL-skärmar, Lacie-skärmar (som numera är samma sak som Samsung XL) samt enstaka modeller från HP och LG.
Ser du till skärmar i kategori 3) ovan så är i alla fall de från Eizo, Nec och så vitt jag vet Quato påkostade på en rad andra sätt: De har bakgrundsbelysning av bättre kvalitet och programfunktioner som ger dem jämnare ljus över ytan och som håller konstant ljusnivå både under din arbetsdag och sett över längre tid. De är helt enkelt stabila. Dessutom är varje enskilt exemplar de här mer påkostade skärmarna noggrant uppmätta (mätprotokoll medföljer) från fabrik. Köper du en skärm vet du att den uppfyller en ganska hög kvalitetsnivå, köper du flera (vid olika tillfällen) skall de vara rimligt enhetliga inbördes (vilket inte alltid är fallet med vanliga skärmar).
Kör du yrkesmässig bildbehandling för tryck skulle jag kraftigt rekommendera att du siktar in dig på kategori 3) ovan.
Som någon annan påpekade felöversätts ofta amerikanskans "billion" till biljoner när det skall vara miljarder. Dessutom, om vi talar miljarder färgnyanser så handlar det om att köra tiobitars färg, något som inte är så enkelt med normala program och datorer idag. Det finns, men är inget som man normalt använder.
Sedan skall man ta läs uppgifter om färgrymder med viss försiktighet. Många skärmar har idag färgrymder som är nästan lika stor som (eller rent aven aning större än) Adobe RGB. Men vad många "glömmer" att berätta är att
1) deras stora färgrymd inte alltid täcker Adobe RGB, alltså, även om den är stor så kan delar av storleken ligga utanför vad du någonsin använder.
2) bara för att en skärm har stor färgrymd har den inte alltid så exakt färgmappning
inom färgrymden. Den kan visa mycket färger, men inte alltid rätt färger.
Återigen kommer man tillbaka till att de på kostade skärmarna i min kategori 3) tidigare är byggda och testade mot mycket högre krav. Både Eizo och Nec har numera mycket noggrann färgmappning.
Talar vi skärmar för professionell efterbearbetning så har Eizo, Nec och Quato ett stort försprång mot övriga märken, de har hållit på med den här typen av skärmar långt, långt före de övriga. Eizo och Nec är dessutom de två ledande tillverkarna av andra typer av specialskärmar, till exempel för medicinskt bruk där kraven är ännu mer extrema.
Paneler i high-end-skärmar görs i huvudsak av två koreanska jätteföretag: LG (de är den totalt dominerande leverantören av IPS-paneler) och Samsung (som är ensamma om att göra PVA-paneler). Sedan finns det IPS-paneler från andra företag, mest japanska, men de använd bara sällan i skrivbordsskärmar som vi kan köpa över disk.
Vill du ha en skärm för yrkesmässig bildbearbetning mot tryck, gör det enkelt för dig och kika på skärmar i Eizos Coloredge-serie, Nec:s Spectraview-serie och från Quato.