Tänk tillbaka C:A 1,5-2år Martain, X-PRO 1-X-T1 16mp. Fuji marknads avdelning går ut hårt med att deras APS-C kan hävda sig mot övrigas FF-modeller
Man skall inte ta sådant marknadstugg och PR-spinn helt på allvar. Naturligtvis så finns det en både teknisk och praktisk skillnad emellan olika storlekar på sensorn.
Sedan vad som är viktigt för den vanliga fotografen varier ju ifrån fall till fall.
På DSLR så tycker jag (som inte fotar ju mycket fågel eller vilt på avstånd) att FF är en bra kompromiss. Där måste man dels ändå ha plats för den relativt stora spegelmekanismen och rejält grepp för att bära större optik. Sedan är de flesta objektiven som är något att ha för Canon och Nikon är av tradition gjorda för FF/småbild. En annan orsak är att den optiska sökaren är mycket större och trevligare på FF-kameror (har aldrig gillar APS-C DSLR pga. det).
När det gäller spegelfritt, som inte har några beroenden till varken en platsdrivande komponent som spegelmekanismen, eller till sökaren som är elektronisk istället för optisk, så har vi en mycket större frihet att skala både ner och upp i sensorstorlek jämfört med DSLR:er.
Sedan vilken sensorstorlek som vid praktiskt fotograferande normalt är bäst och normalt "tillräckligt" för de flesta fotografer kan jag inte tala om. Kan bara stå för hur jag själv tänkt och vad som passar mig och mitt fotograferande.
Denna värdering får alla göra själva efter deras egna behov.
Men som FredrikAVT och Martin Agfors ibland nämner så måste man ta med ekvivalensen vid olika cropfaktorer. Tex. att ett objektiv med f/2,8 på APS-C hos Fuji X kan motsvara ett f/4 hos Nikon FX.
alla avvaktar tydligen, autofokusen är lite knagglig på dessa tidiga modeller och EVF har lite laggningar, vilket jag då tror får en del att hålla tillbaka.
Har själv en av dessa första generationens Fuji X-kameror; en X-E1.
Visste om innan att varken EVF eller AF var någon absolut höjdare, men gav 1800 pix för den bara för att komma igång med spegelfritt för en 1,5 år sedan, och även för att själv kunna utvärdera Fujinonoptiken som jag innan hört mycket gott om (och mycket här på FotoSidan skall jag erkänna).
Visste att kamerahuset inte var "state of the art" när jag köpte det beg. och väldigt billigt. Däremot så fick jag laddat ner nya FirmWare som gav mycket förbättringar gällande AF (både snabbare och ny funktionalitet), och som även gav generellt snabbare uppstartstider och hantering av kameran. EVF blev, givetvis, inte mer högupplöst eller snabbare, men däremot så fick den vissa uppdateringar i vad som visas i EVF:en som gjorde att den även där blev smidigare att hantera.
Så hade inte så höga förväntningar ifrån början, och blev nöjd med både bildkvalitet och hantering. Blev också lite småkär i mycket av den ganska kompakta men fina Fujinonoptiken. Sedan blev det bara en bonus och bättre med ny FW i maskinen som både snabbade upp den och fixade nya AF-funktioner.
Ganska snart därefter så köpte jag en X-T10, och den hade ett fint lyft i EVF och AF (rätt lik Sonys A6000 som jag seriöst testade och övervägde innan jag köpte Fuji X).
Har hela tiden varit medveten om att, till skillnad ifrån DSLR-sidan som är en rätt mogen produktkategori (sensorutveckingen har planat ut väldigt mycket senaste åren, och inte alls lika stora framsteg som innan), så sker det en mycket stor teknikutvecklingen på den spegellösa sidan.
Framförallt just på EVF- och AF-sidan. Detta kommer att fortsätta ett bra tag till (till skillnad ifrån DSLR-sidan, som jag förutspår kommer att lugna ner sig väsentligt i utvecklingstakt).
Det betyder dock inte att min gamla X-E1 är obrukbar. Fotar än idag med glädje med den i rätt sammanhang och motiv. Tycker den fungerar bra till gatufoto, stadsfoto och naturfoto.
Lennart köper X-Pro 1 med två objektiv till mycket bra pris, ( Nya X-Pro 2 är på gång )- rena reapriset på det paketet. Här ser Lennart överraskande bra bildskärpa, och här börjar så smått flera att verkligen få upp ögonen på Fuji.
Elak typ den där Lennart!
Skall man friska på med Nirvana och heliga guds moder och nästan religiösa uppenbarelser för alla som får en Fuji-kamera i handen, det är ju bara att läsa i Fujitrådar eller Sony trådar. Fuji får 33 st nya uppdateringar vilket i sig måste vara världsrekord och oslagbart för lång tid framåt, och så följer 10-talet inlägg om att det
kommer aldrig att hända med en Sony-kamera. Händer det med en D500 eller med en 7DMKII, på något sätt så aktar man sig för att nämna dom klassiska giganterna, man väljer Sony ( och den kritik som fins mot några Sony modeller delar jag själv också med andra helt klart, kritik som är så välkänd vid det här laget att det inte behöver upprepas. )
Nu kanske de spegellösa systemen konkurrerar mer med varandra, än direkt med DSLR-systemen, även om det självklart finns konkurrens där emellan också. Själv så tycker jag det är tråkigt att varken mina Nikon DSLR:er eller Panasonic spegellösa får samma support och stöd med uppdateringar av äldre modeller som Fuji gör.
Önskar att alla kameratillverkare kunde ta till sig deras kundsupport och kundkänsla, även när försäljningen är avslutad och de slutat tillverka produkterna.
Däremot, om man lämnar detta med att fortsätta stödja även äldre produkter (som alla tillverkare borde ta efter, IMHO), så är inte alls Fuji något nirvana för allt och alla. Verkligen inte. Långt därifrån.
Det är en rätt nischad typ av kamera och stil, och inget som jag tror passar majoriteten av kameraköpare. Jag tror inte vi på Fs är helt representativa för marknaden i snitt, och därmed så kan nog Fujis popularitet ibland många entusiaster och "nördar" här inte översättas till att representera marknaden i stort.
På den globala fotomarknaden är Fujifilm, om man undantar deras Instax-serie, en ganska liten boutiquetillverkare som gör ganska små serier och med relativt mycket manuella steg i tillverkningsprocesserna.
Absolut inte något som passar alla, och inte ens för mig i alla situationer är den mest lämpad (därav att jag själv, för att ta ett personligt exempel, har kvar mina pålitliga Nikon spegelkameror, och även några riktigt små smidiga m43-hus när jag vill resa riktig lätt och smidigt).