Annons

AI - får vi en verklig diskussion om AI nu??

Produkter
(logga in för att koppla)
ibland "hallucinerar" en AI. En hallucination är i AI-sammanhang när man får ett svar som inte har någon epistemologisk grund i det data man har tränat AI:n med.

Det är något som AI:ns tränare kan upptäcka men det är svårt, för att inte säga omöjligt, för en lekman.

Hur skulle du vilja förbättra källhänvisningen?

Ja jag fick Bing att ge upp helt med en fråga som jag vet att jag tidigare hittat ett svar kring. Mer om det senare.

Men det var ju bra att Bing då inte "hallucinerade" utan helt enkelt bad mig leta via en annan föreslagen referens.

Länkar kan man få redan idag som förslag men det känns ju knappast som en källförteckning i en avhandling direkt. Vad föreslår du?
 
Senast ändrad:
Artificiell intelligens (AI) kommer att ha en stor inverkan på kameratillverkarna och hur de utvecklar och marknadsför sina produkter. Här är några sätt på vilka AI kommer att påverka kameratillverkarna:
  1. Förbättrad autofokus: AI kan användas för att förbättra autofokussystemet på kameror genom att analysera och identifiera motivet i bilden och justera fokuseringen därefter. Detta kommer att göra det lättare för fotografer att få skarpa bilder även i svåra ljusförhållanden eller med rörliga motiv.
  2. Bättre bildstabilisering: AI kan användas för att förbättra bildstabiliseringen genom att analysera kamerans rörelser och justera bildsensorn för att kompensera för dem. Detta kommer att resultera i skarpare bilder även när man fotograferar med längre slutartider eller vid handhållen fotografering.
  3. Förbättrad bildkvalitet: AI kan användas för att förbättra bildkvaliteten genom att automatiskt justera kontrast, färg och skärpa baserat på bildinnehållet. Detta kommer att göra det lättare för fotografer att ta högkvalitativa bilder utan att behöva spendera mycket tid på redigering.
  4. Anpassade inställningar: Kameratillverkare kan använda AI för att lära sig om användarnas fotograferingspreferenser och automatiskt anpassa kamerainställningarna efter dem. Detta kommer att göra det lättare för användare att få de resultat de vill ha utan att behöva ändra inställningarna manuellt.
  5. Förbättrad användarupplevelse: AI kan användas för att göra kameror mer användarvänliga genom att automatiskt identifiera olika fotograferingsscenarier och ge rekommendationer om de bästa inställningarna. Detta kommer att göra det lättare för användare att ta bra bilder utan att behöva ha avancerade kunskaper om fotografering.

Det är ett bra exempel på en mer specifikt anpassad användning av AI. Det kommer bli mycket sånt framöver vid sidan av de mer generella tillämpningarna i exv. sökmotorerna. Alltmer av vad som idag betraktas som yrkeskunskaper kommer kunna styras med algoritmer istället precis som Harari har skrivit och i detta fall gäller det ju de yrkeskunskaper som fotografer säkert tyckt att de haft och som de betraktat som omöjliga att ersätta med teknik.

Lustigt nog är det idag ett bra exempel på hur fort man faktiskt lyckats ersätta just yrkesfotografernas specifika yrkeskunskaper och göra dessa tillgänglig för vem som helst utan dessa specifika kunskaper. Effekten har också visat sig snabbt genom att det relativa priset på fotografers arbeten har sjunkit starkt när yrkesfotografkåren fördubblades bara på fem år mellan ca 2008 och 2012. Jag är övertygad om att förenklingen av handhavandet av själva kameratekniken både för stillbild och video har spelat en allt större roll fram till nu för att sänka ribban för de som vill pröva lyckan som yrkesfotograf. Det gäller inte minst nischen för drönarfoto. Jag har själv flera nära exempel på detta.

En liknande utveckling kommer drabba helt nya grupper nu och även högt kvalificerad medicinsk personal kommer ersättas av robotar för exv. visa typer av operationer. Det har redan skett i viss utsträckning och kommer säkert vara högprio med en åldrande befolkning, starkt ökade vårdkostnader i samhället och ett allt svårare problem att få tag på kvalificerad personal. Även detta ligger helt i linje med det Harari skrivit sedan länge.

(Ursäkta stavfelen. Gick lite snabbt där och skrivet på platta men rättade nu tror jag :).
 
Senast ändrad:
Det är ett bra exempel på en mer specifikt anpassad användning av AI. Det kommer bli mycket sånt framöver vid sidan av de mer generella tillämpningarna i exv. sökmotorerna. Alltmer av vad som idag betraktas som yrkeskunskaper kommer kunna styras med algoritmer istället precid som Harari har skrivit och i detta fall gäller det ju de yrkeskunskaper som fotografer säkert tyckt att de haft och som de betraktat som omöjliga att ersätta med teknik.

Lustigt nog är det idag ett bra exempel på hur fort man man faktiskt lyckats med att ersätta den mänskliga kunskaper och göra den tillgänglig för vem som helst utan dessa specifilka kunskaper. Effekten har visat sig snabbt genom att det relativa priset på fotografers arbeten har sjunkit starkt.

En liknande utvecklng kommer drabba helt nya grupper nu och även högt kvalificerad medicinsk personal kommer ersättas av robotar för exv. vssa typer av operationer. Det har redan skett i viss utsträckning och kommer säkert vara högprio med en åldrande befolkning, starkt ökade vårdkostnader i samhället och ett allt svårare problem att få tag på kvalificerad personal. Även detta ligger helt i linje med det Harari skrivit sedan länge.
Mitt inlägg skrevs till 100% av OpenAI:s Chatbot som svar på frågan "Hur kommer AI att påverka kameratillverkarna?" Jag har haft stor nytta av OpenAI:s chatbot, MEN man måste vara ganska så väl orienterad inom de områden man ställer frågor.
 
Först ännu mer fejk

.... och påven fick en ny flashig täckjacka värdig den värsta vulgo hip-hop stjärnan. På kort sikt verkar det inte bättre än att en stor del av journalistkåren och övriga skribenter kommer ägna sig åt att kommentera fejkbilds- och fejktextflödena än att skapa något eget och här på Fotosidan har vi just nu haft fullt upp med att sörja gårdagens tech-lägereldar som dPreview men mycket tyder på att den publiken kommer upptäcka att de istället mycket snabbare, effektivare och mer djuplodande kan få mycket bättre svar på sina frågor än att delta i olika forum där man mest killgissar kollektivt.

... sedan en ny transformerad kunskapsvärld

Långa listor med länkar till svar kommer sannolikt snabbt att betraktas som en ineffektiv röra och istället ersättas av ett mer direkt dialog och sekundsnabba svar i form av perfekt skrivna texter där AI-systemen hjälper till med syntesen istället för att överlåta det till användarna som förr i tiden. Istället går vi nu snabbt mot en ny superversion av s.k. "dialogpedagogik" som inte längre bygger på en dialog mellan en eller flera elever och en lärare med den lärarens alla begränsningar till att istället ha den dialogen med en "lärare med tillgång till hela Internets samlade resurser och det sekundsnabbt.".

Är det bara jag här som tror att detta helt kommer rita om kartan för dagens aktörer på Internet och helt ändra förutsättningarna för hur inte bara världens fotointresserade kommer bete sig på nätet, utan för precis allt som tidigare hänt på nätet.

Från Before and After Computer till Before and After AI

Aseas gamle VD Percy Barnevik myntade en gång begreppen BC och AC. Before Computers och After Computers. Mycket tyder på att vi nu står mitt i en ny vattrendelare och ett nytt paradigmskifte som nu blivit helt påtagligt genom att en del nya generella AI-gränssnitt gjorts praktiskt tillgängliga för alla i hela världen utom möjligen i Kina och Ryssland och det som händer nu kommer även stressa rekationerna mellan väst och öst som än en gång kommer finna sig på efterkälken. Lita på att all förvirring kommer att ytterligare underblåsas av de fiender väst har och lita på att det blir förvirrat för nu tyder det mesta på att det kommer det att gå snabbt.

"Se upp för dörrarna - Dörrarna stängs" -> Nu går tåget!

Om paradigmskiftet med datorerna tog 30-40 år så kommer detta att gå mycket snabbare för när datorerna kom så måste en helt ny infrastrukturvärld byggas successivt men med AI, så finns all infrastruktur som behövs redan på plats sedan länge.

Det kommer bli intressant att se vilka som inte vill åka med. Andrew Walden på DN kommer nog stå kvar på perrongen och han kommer nog inte att behöva känna sig ensam.
Eliza är skriven på 60-talet och en tydlig föregångare till ChatGPT. Så det gick inte i en handvändning må jag tycka.
 
  • Gilla
Reaktioner: PMD
Mitt inlägg skrevs till 100% av OpenAI:s Chatbot som svar på frågan "Hur kommer AI att påverka kameratillverkarna?" Jag har haft stor nytta av OpenAI:s chatbot, MEN man måste vara ganska så väl orienterad inom de områden man ställer frågor.
Passa på att fråga ChatGPT om vad intelligens är. Och fråga sedan om den tror att människan någonsin kommer att kunna tillverka maskiner med sådana förmågor.
Visst tusan är maskinen imponerande. Men jag ser inte mycket intelligens i den. Den presenterar dig dessutom som en ”språkmodell”. Precis som Eliza är det i grunden ett program för att simulera naturligt språk. Inte mycket annat. Men till skillnad från Elizas lilla bibliotek av ordförråd har denna yngre generation tillgång till hela www.
 
Den presenterar dig dessutom som en ”språkmodell”. Precis som Eliza är det i grunden ett program för att simulera naturligt språk. Inte mycket annat.

Även om det bara är en språkmodell så säger det i sig inte mycket om vad den är kapabel till. Om vi skulle göra en språkmodell som kan svara på frågan "Vilket drag skulle drag skulle Magnus Carlsen göra i den här positionen?" så kräver det att språkmodellen har en abstrakt förståelse av schack på en hög nivå.

En bra förståelse av ett språk kräver också en förståelse av den värld som språket beskriver. Se bara hur usla tidigare översättningsprogram som inte var baserade på deep learning var. Hur långt dagens modeller har kommit kan vi diskutera, men det är tveklöst så att neurala nätverk under träningsfasen har förmågan att hitta samband och abstraktioner som de inte har blivit explicit tränade för.
 
Mitt inlägg skrevs till 100% av OpenAI:s Chatbot som svar på frågan "Hur kommer AI att påverka kameratillverkarna?" Jag har haft stor nytta av OpenAI:s chatbot, MEN man måste vara ganska så väl orienterad inom de områden man ställer frågor.

Ja så är det nog. Ju bättre ställda frågor ju intressantare svar. Jag tror att vi kommer bli bättre på att ställa dessa frågor också ju mer vi samspelar med AI.
 
Mitt inlägg skrevs till 100% av OpenAI:s Chatbot som svar på frågan "Hur kommer AI att påverka kameratillverkarna?" Jag har haft stor nytta av OpenAI:s chatbot, MEN man måste vara ganska så väl orienterad inom de områden man ställer frågor.


Nä men det som kommer gå snabbt nu är spridning och tillgänglighet när detta blir var mans möjlighet och inte en angelägenhet enbart för specialiserade akademiker med tillgång till olika expertsystem. Nu finns Brings Chat och skriv-lots ju som en del av Bring som de flesta som kör Windows har tillgänglig. Även via Google kommer folk ha liknande verktyg och det kommer trots allt vara de stora aktörerna under överskådlig tid. De mindre kommer inte ha resurserna och det tycker jag mig man kan se en del gnäll redan nu över. Microsoft har fått en hel del skit för att inte dela med sig av sina data till konkurrenterna

Det är rätt länge sedan jag ägnat Microsoft i sig en tanke och det var lika hippt som på 90-talet. Jag har nog numera mest sett det som ett moget och lite tråkigt bolag som vilat länge på sina gamla lagrar, så detta AI-ryck har helt plötsligt fått halvliket att bli lite hippt igen. Det är inte 90-tal nu då folk gick ned i spagat över en ny Office-version och vem bryr sig om Windows i sig idag?? Det ska ju bara funka och helst inte göra något väsen av sig alls, eller hur.

Då på 90-talet hade man en slogan som hette "Information at your fingertips" och den kanske de äntligen är på väg att leverera nu även om jag snarare skulle säga "Data at your fingertips" för "Information" blir det först om data kan tolkas och förstås av mottagaren. Ändå har det snackats om Information med stort I i tid och otid sedan dess.

Det ser väldigt bra ut nu det som kommer ur Open AI också.
När den stora striden stod på DN mellan grafikerna och tidningsägarna om införandet av "den nya tekniken" i slutet på 70-talet , så var ett av de då bärande argumenten mot att rationalisera bort grafikerna att språket i tidningen då skulle bli lidande - och det blev det ju, även om läsarna vande sig vid det också.

Då var argumentet att journalisterna inte kunde anförtros att oövervakade direkt skriva in texterna i systemen, eftersom de helt enkelt inte var betrodda att på egen hand göra detta utan slutkontroll av sättare och korrekturläsare.

Jag undrar vad Sture Ring och grabbarna skulle ha sagt idag om de sett det som nu kommer ur Open AI, Chat GPT eller Bings AI lots. Jag måste säga att det som ytligt imponerat på mig mest idag vid sidan av systemens syntesförmågor är hur bra dessa system faktiskt skriver idag. Rent språkligt skriver de redan nu bättre än många svenskar gör. De gör inte den sortens fel jag själv ofta gör när jag exv. skriver på platta eller med telefon.

DN/Expressen - Datorisering och stenhård facklig kamp från 70-tal till nutid - Fotosidan
 
Senast ändrad:
Fast om nu någon skaffar sig kunskaper via AI och redovisar dem på ett prov ser jag inga problem med det om man har internaliserat den kunskapen och gjort den till sin.
Visst, men det är ju en helt annan sak.
Problemet är uppgifter som ska lösas utanför skolan och universiteten som exv. uppsatser och avhandlingar.
Ja, det är ett problem redan, som sagt var. För att minskar sådant fusk kommer att behövas betydligt mer övervakning, vilket gör att det kommer att bli dyrare.
En sak jag är odelat positiv till är att medelklassungar vars akademiker till föräldrar som hårdcurlat sina telningar inte nödvändigt kommer ha någon större fördel som man har nu om alla barn kan ställa sina frågor till en AI-lots som har betydligt bredare referensramar än dessa ademikerföräldrar har.
Inte relevant när det gäller att stävja fusk.
Vad som är fusk måste nog utredas ett varv till nu. Det kan i varje fall inte vara att använda AI i sig, för det kommer alla kunna göra.
Vad som är fusk eller som eller inte behöver knappast utredas. Det är rätt självklart vad som är fusk.

[Tillägg: rättat stafvel]
 
Senast ändrad:
Ja jag fick Bing att ge upp helt med en fråga som jag vet att jag tidigare hittat ett svar kring. Mer om det senare.

Men det var ju bra att Bing då inte "hallucinerade" utan helt enkelt bad mig leta via en annan föreslagen referens.

Länkar kan man få redan idag som förslag men det känns ju knappast som en källförteckning i en avhandling direkt. Vad föreslår du?
Jag undrar helt enkelt vad du är ute efter. Vilka slags referenser vill du ha?
Hur brukar de referenser du får i det här sammanhanget skilja sig från referenser i en akademisk uppsats?
 
Jag undrar helt enkelt vad du är ute efter. Vilka slags referenser vill du ha?
Hur brukar de referenser du får i det här sammanhanget skilja sig från referenser i en akademisk uppsats?

I allmänhet får du inga referenser alls utan bara ett svar som ofta inte ens kommer kunna återskapas, verifieras eller falsifieras. Det finns inga fasta punkter i ett system som hela tiden är statt i förändring.

I de flesta fall kommer folk inte heller uppge frågorna de ställt ens, utan bara svaren de fått utan några som helst källhänvisningar. Frågeprocesser i chatar kan säkert bli svåra att både dokumentera och följa.

Data skapat av dessa system är ju som att stå inför en trollkarl som döljer vad han gör bakom ett svart skynke.

Den typen av data kommer aldrig kunna användas akademiskt tror jag men de problemen har ju länge funnits med Internet-data så det är ju bara en ny variant på samma problem. Men med de vanliga sökmotorerna får man ju åtminstone en länklista och länkar att referera till. Med exv. BING Copilot så får man ofta ingenting annat än ett svar och det duger för personlig användning och i allmänna sammanhang men inte mycket mer. Med de problem vi redan har med fake och lögner satra i system, så räcker det här inte särskilt långt om man vill idka någon form av källkritik. Vi haar alktså ingen möjlighet att analysera vilken "bias" ett systems algoritmer må ha.

Det är upp till folk själva att skaffa sig både en och flera alternativa svar och referenspunkter men även det kommer vara svårt att kunna lita på i grunden eftersom varje sådant snapshot är skapat av ett system i konstant förändring som vägrar att avslöja idag vad det gjort för att skörda dessa data och hur det med detta som grund skapat sina synteser.
 
Visst, men det är ju en helt annan sak.

Ja, det är ett problem redan, som sagt var. För att minskar sådant fusk kommer att behövas betydligt mer övervakning, vilket gör att det kommer att bli dyrare.

Inte relevant när fet gäller att stävja fusk.

Vad som är fusk eller som eller inte behöver knappast utredas. Det är rätt självklart vad som är fusk.

Jo det behöver nog utredas för igår letade lärare på nätet efter data de misstänker att elever plankat från nätet då det kanske avviker från elevens eget språk och i morgon kommer de inte längre ha den möjligheten eftersom det datat skapats dynamiskt och svårligen låter sig återskapas.

Det kan svårligen betraktas som fusk om en elev sökt fram ett svar som internaliserats vid pluggandet och sedan återges vid ett kontrollerat provtillfälle. Hur ska det kunna beivras som fusk?

Vad ska övervakningen kunna göra om sökningarna inte görs i smyg under själva provtillfället? De kan ju lika gärna gjorts när eleven på egen hand försökt förkovra sig med hjälp av systemets Copilot när han ellet hon på egen hand pluggat inför provet.

Som gammal lärare kan jag inte se att vare sig jag eller någon annan skulle kunna underkänna något sådant om inte datat skulle strida fullständigt mot en vedertagen uppfattning om vad som skulle uppfattas som sant och riktigt. Från och med nu kommer dessa system användas av elever över hela världen när de försöker lära sig saker på egen hand och det måste skolor och lärare förhålla sig till. Det blir inte helt enkelt att hantera detta för lärarna.
 
Det är osannolikt att AI helt kommer att ersätta traditionella diskussionsforum.

AI-baserade chatbots kan användas för att hantera vanliga frågor och svara på enklare frågor, vilket kan hjälpa till att minska belastningen på mänskliga moderatorer och förbättra användarupplevelsen för deltagarna i diskussionsforum. AI kan också användas för att övervaka innehållet i diskussionsforum och flagga potentiellt skadligt eller olämpligt innehåll för mänsklig granskning.

Samtidigt är det viktigt att notera att AI fortfarande är begränsat när det gäller att förstå och hantera komplexa mänskliga interaktioner och attityder. Diskussionsforum är ofta platser där människor kan uttrycka sina åsikter, debattera och ha dialoger med andra människor, och det finns en mängd subtiliteter och nyanser som kan vara svåra för AI att förstå och hantera på ett adekvat sätt.

Således är det troligt att AI kommer att fortsätta spela en allt större roll i diskussionsforum på internet, men det är osannolikt att det helt kommer att ersätta traditionella diskussionsforum. Människor kommer alltid att vilja ha möjligheten att interagera med andra människor och uttrycka sina åsikter på ett sätt som inte alltid kan återskapas av AI.
 
I allmänhet får du inga referenser alls utan bara ett svar som ofta inte ens kommer kunna återskapas, verifieras eller falsifieras. Det finns inga fasta punkter i ett system som hela tiden är statt i förändring.

I de flesta fall kommer folk inte heller uppge frågorna de ställt ens, utan bara svaren de fått utan några som helst källhänvisningar. Frågeprocesser i chatar kan säkert bli svåra att både dokumentera och följa.

Data skapat av dessa system är ju som att stå inför en trollkarl som döljer vad han gör bakom ett svart skynke.

Den typen av data kommer aldrig kunna användas akademiskt tror jag men de problemen har ju länge funnits med Internet-data så det är ju bara en ny variant på samma problem. Men med de vanliga sökmotorerna får man ju åtminstone en länklista och länkar att referera till. Med exv. BING Copilot så får man ofta ingenting annat än ett svar och det duger för personlig användning och i allmänna sammanhang men inte mycket mer. Med de problem vi redan har med fake och lögner satra i system, så räcker det här inte särskilt långt om man vill idka någon form av källkritik. Vi haar alktså ingen möjlighet att analysera vilken "bias" ett systems algoritmer må ha.

Det är upp till folk själva att skaffa sig både en och flera alternativa svar och referenspunkter men även det kommer vara svårt att kunna lita på i grunden eftersom varje sådant snapshot är skapat av ett system i konstant förändring som vägrar att avslöja idag vad det gjort för att skörda dessa data och hur det med detta som grund skapat sina synteser.

Du har helt rätt i att det kan vara svårt att verifiera och följa frågor och svar i en chattbaserad AI och att det kan vara problematiskt att använda denna typ av data i akademiskt arbete. Eftersom chatten är i ständig förändring och saknar fasta punkter, kan det vara svårt att dokumentera och följa de processer som leder till svaren. Dessutom kan svaren som genereras av AI-system ofta vara svåra att återskapa och verifiera, vilket gör det svårt att använda dem som källor i akademiska uppsatser eller andra vetenskapliga publikationer.
Som du påpekar är detta inte ett nytt problem och är något som redan finns med internetdata och sökmotorer. Men det är viktigt att inse att AI-system som genererar svar på frågor är en relativt ny teknologi, och det kan ta tid innan vi utvecklar tillförlitliga metoder för att analysera och använda den typen av data på ett trovärdigt sätt.
Tills dess är det viktigt att vara medveten om begränsningarna i AI-baserade chattsystem och att inte lita blint på svaren som genereras av dessa system. Det är också viktigt att göra sin egen research och använda andra källor för att verifiera informationen som erhålls från AI-baserade chattsystem.
 
Jo det behöver nog utredas för igår letade lärare på nätet efter data de misstänker att elever plankat från nätet då det kanske avviker från elevens eget språk och i morgon kommer de inte längre ha den möjligheten eftersom det datat skapats dynamiskt och svårligen låter sig återskapas.

Det kan svårligen betraktas som fusk om en elev sökt fram ett svar som internaliserats vid pluggandet och sedan återges vid ett kontrollerat provtillfälle. Hur ska det kunna beivras som fusk?

Vad ska övervakningen kunna göra om sökningarna inte görs i smyg under själva provtillfället? De kan ju lika gärna gjorts när eleven på egen hand försökt förkovra sig med hjälp av systemets Copilot när han ellet hon på egen hand pluggat inför provet.

Som gammal lärare kan jag inte se att vare sig jag eller någon annan skulle kunna underkänna något sådant om inte datat skulle strida fullständigt mot en vedertagen uppfattning om vad som skulle uppfattas som sant och riktigt. Från och med nu kommer dessa system användas av elever över hela världen när de försöker lära sig saker på egen hand och det måste skolor och lärare förhålla sig till. Det blir inte helt enkelt att hantera detta för lärarna.
Övervakningen görs vid tentamenstillfället. Då blir det bra mycket svårare att fuska än när en student sitter hemma och gör provet.
Att läsa på inför en tentamen genom att använda en AI istället för en lärobok är givetvis inte fusk.

För uppsatser blir det lite besvärligare då ju sådana oftast är arbeten som görs under en längre tid för att sen lämnas in.
Ett möjligt sätt att motverka fusk i det fallet vore att ha muntliga genomgångar med studenten som då får gå igenom sin uppsats och förklara sitt resonemang. (Jag skrev ju att det skulle bli dyrt).

En metod som jag vet har provats är att ge en uppsats till ChatGPT och fråga om det är ChatGPT som är författaren. :)
 
Passa på att fråga ChatGPT om vad intelligens är. Och fråga sedan om den tror att människan någonsin kommer att kunna tillverka maskiner med sådana förmågor.
Visst tusan är maskinen imponerande. Men jag ser inte mycket intelligens i den. Den presenterar dig dessutom som en ”språkmodell”. Precis som Eliza är det i grunden ett program för att simulera naturligt språk. Inte mycket annat. Men till skillnad från Elizas lilla bibliotek av ordförråd har denna yngre generation tillgång till hela www.
I sättet att presentera svar och dialog finns det likheter mellan Eliza och ChatGPT, men där slutar likheterna.

Eliza har hårdkodat "kunskap" som inte förändras utan explicit omprogrammering. Det begränsar kunskapsmängden rejält.

Med en maskininlärningsmodell finns ingen kunskap inprogrammerad från början. Allting är inlärt. Med rejäla mängder data blir det också rejäla mängder kunskap (speciellt om det är en djupinlärningsmodell). Det är inte bara en (stor) gradskillnad.
 
Senast ändrad:
Det är osannolikt att AI helt kommer att ersätta traditionella diskussionsforum.

AI-baserade chatbots kan användas för att hantera vanliga frågor och svara på enklare frågor, vilket kan hjälpa till att minska belastningen på mänskliga moderatorer och förbättra användarupplevelsen för deltagarna i diskussionsforum. AI kan också användas för att övervaka innehållet i diskussionsforum och flagga potentiellt skadligt eller olämpligt innehåll för mänsklig granskning.

Samtidigt är det viktigt att notera att AI fortfarande är begränsat när det gäller att förstå och hantera komplexa mänskliga interaktioner och attityder. Diskussionsforum är ofta platser där människor kan uttrycka sina åsikter, debattera och ha dialoger med andra människor, och det finns en mängd subtiliteter och nyanser som kan vara svåra för AI att förstå och hantera på ett adekvat sätt.

Således är det troligt att AI kommer att fortsätta spela en allt större roll i diskussionsforum på internet, men det är osannolikt att det helt kommer att ersätta traditionella diskussionsforum. Människor kommer alltid att vilja ha möjligheten att interagera med andra människor och uttrycka sina åsikter på ett sätt som inte alltid kan återskapas av AI.
Din kommentar är ganska lik den som jag fick av ChatGPT. :)

Kommer AI helt att ersätta traditionella diskussionsforum?

Det är möjligt att AI i framtiden kan ersätta traditionella diskussionsforum, men det är osäkert om det kommer att ske helt och hållet.
Diskussionsforum är en viktig del av internetkulturen och de har funnits i många år. De ger människor möjlighet att dela sina åsikter och erfarenheter, och de har utvecklats till stora samhällen med en rik historia och kultur.

Samtidigt har AI-teknologin gjort stora framsteg, och det är möjligt att AI kan utvecklas till att bli bättre på att hantera diskussioner än människor. AI-baserade system kan analysera stora mängder data och information och dra slutsatser på ett snabbare och mer effektivt sätt än människor.

Det finns redan idag AI-baserade chattbotar som kan svara på vanliga frågor och hjälpa användare att lösa problem, men de är oftast inte lika kompetenta som mänskliga användare när det gäller mer komplexa frågor och diskussioner.

Det är också viktigt att notera att många människor föredrar att interagera med andra människor, och att AI inte kan ersätta den mänskliga faktorn som gör diskussionsforum så värdefulla.

Så även om AI-teknologin fortsätter att utvecklas och kan ha en roll att spela i diskussionsforum, är det osäkert om den kommer att ersätta dem helt och hållet.
 
Senast ändrad:
Det är ett icke-problem. Referenser till webbplatser som Wikipedia godkänns inte för en akademisk uppsats.

Jo det är ett jätteproblem i alla andra sammanhang. Den akademiska världen är en sak för de har sina egna forum och det ger som diskuterats i DN för inte så länge sedan andra typer av problem som exv. en rundgång i referenser där man refererar varann istället för att skapa nytt. Bristen på ett sådant nyskapande ökar och leder till akademisk stagnation och det identifieras nu som ett problem alltså.

Så idag lutar sig en mycket stor del av samhällskommunikationen på Internet-källor - inte minst unga politiker lever i den världen mer eller mindre konstant . En stor del av samhällets både offentliga och privata beslutsfattare är helt beroende av kommunikation över nätet och det jag belyst gäller i mycket hög grad eftersom massor av inspel redan idag kommer via nätet. Många akademiker vittnar ju numera också om att de har svårt att nå ut och vara relevanta i samtiden.

Förr lutade sig den politiska världen med självklarhet mot den akademiska världen men idag är detta ingen självklarhet längre. Minns exv. de forskare inom energisektorn som inte dök upp i debatten förrän efter senaste valet. Var någonstans var de innan valet, då det verkligen hade behövts.

Trots att länkreferenser inte är statiska och tillförlitliga som referenser så används det av i princip alla för att "det är vad man har". Med AI chat-ar och AI genererade texter via sökmotor guider och copilots kommer inte ens de möjligheterna att finnas. Så i världen utanför den akademiska världen är länkreferenser "de facto"-standard idag vare sig vi erkänner det eller ej eller tycker det är lämpligt eller ej.

Det jag tror många lärare är oroliga över idag är nog hur de ska hantera detta för deras elever kommer garanterat att luta sig på AI i många framtida sammanhang, vare sig lärarna vill det eller ej och problemet med det är att de nya tjänster vi nu ser komma fram inte ens längre levererar några oändligt långa länklistor med snabbt avtagande relevans. Nu får vi bara en syntes som vi inte ens har den ringaste möjlighet att avgöra vilken eventuell bias den kan ha. Förr satt det i märgen på många akademiker att fråga sig:

Vem säger vad åt vem och med vilket syfte. I de nya flödena kommer det vara hart när omöjligt utifrån att avgöra hur algoritmerna drar i trådarna för att generera de texter vi kommer serveras.

Du har ju själv sagt vid andra tillfällen att du inte prenumererar på någon dagstidning typ DN eller SvD och det gör dig säkert rätt typisk idag. Gammelpressen har dock fortfarande den fördelen att den faktiskt går att referera till och den redovisar oftast sina källor. Det går i det fallet faktiskt alltid att "gå till läggen" som Jan Myrdal brukade säga för tidningarna sparas dessutom av KB för framtiden. Det fanns ingen möjlighet ens tidigare att spara "Internet" och dess alla länkar över tid och nu kan man inte ens se länkarna som använts en gång.

Jag var under några är med i den grupp i Stockholm som kallades GIS-gruppen. Den jobbade med stadens alla geodata inklusive georelaterade befolknings- och ekonomis data. Jag jobbade då på Stadsmuseet med att designa och utveckla Stockholms Digitala Stadsmuseum som använde en del av detta geodata. Det jag då fick se var otroliga tillämpningar man byggt. Man drog en box på skärmen över en karta och vips fick man fastighetsbeteckningar, taxeringsvärden, lägenhetsnummer, vilka som bodde i husen m.m, var elskåpen stod efter gatorna, vattenledningar och avlopp gick samt var tunnlar och hål i marken m.m. var borrade.

Lite yrvaket, för det här var nytt, så insåg man att detta i händerna på exv. terrorister skulle inte vara bra, så säkerhetspolisen måste av det skälet börja säkerhetsklassa folk.

.... och på Stadsmuseet har det över tid alltid varit viktigt att spara kartor från olika epoker över Stockholm. Med de IT-baserade geodata systemen så är alla dessa data levande och ett flöde istället för något statiskt som förr i tiden. Så ingen i denna GIS-grupp hade då några bra svar på hur man skulle säkerställa historiska kartor för framtiden med hjälp av dessa dataflöden, för några sådan funktioner fanns inte. Det är samtidigt både intressant och lite skrämmande för numera lever även en stadsförvaltning som den svenska huvudstadens, till största delen i nuet i ett hela tiden dånande dataflöde som man inte har en aning hur man ska hantera för att säkerställa historiskt frysta data för framtidens historiker. Det här är en sjuka som idag genomsyrar hela samhället och det är svårt att ens sia om vilka konsekvenser detta kommer att få.
 
Senast ändrad:
Jag var under några är med i den grupp i Stockholm som kallades GIS-gruppen. Den jobbade med stadens geodata. Jag jobbade då på Stadsmuseet och där har det över tid varit viktigt att spara kartor från olika epoker över Stockholm. Med de IT-baserade geodata systemen så är alla dessa data levande och ett flöde istället för något statiskt som förr i tiden. Ingen i den gruppen hade några bra svar på hur man skulle säkerställa historiska kartor för framtiden. Det är samtidigt både intressant och lite skrämmande för numera lever även en stadsförvaltning som den svenska huvudstadens, till största delen i nuet.
Det är inte ett dugg svårt. Gör snapshots av databasen med jämna mellanrum och spara. Ännu bättre vore att göra snapshots vid stora förändringar av databasen, men det kräver en genomtänkt strategi.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar