petter.oj.norman
Avslutat medlemskap
Petter, .... Jag tycker att du bör fortsätta att försöka hitta svar på dina frågor ....
/Roger
Tack Roger!
Petter ...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Petter, .... Jag tycker att du bör fortsätta att försöka hitta svar på dina frågor ....
/Roger
...
Då jag nu förstått att du förmodligen är en sådan människa som vill ha sista ordet så ska du få det.
...
Intressant det där med att folk skulle byta från DX till FX för att få mindre skärpedjup. Är ganska så säker på att flertalet köper FX för att tester, medier och kommentarer som ovan påverkar folk att köpa FX och inte utifrån eget behov.
Jag använde själv mellanformat tidigare och fann det vara hopplöst med sitt ringa skärpedjup. Småbild är klart bättre och när man nu använder 4/3 är det inte längre så många bilder som åker i runda arkivet pga bristande skärpedjup, även om jag vid vissa tillfällen önskat ännu mindre sensor. //L
...
finns det större bländare att tillgå. Det kanske är därför mina bilder numera har kortare skärpedljup?
Jag måste läsa igenom tråden igen för det ska visst vara tvärt om. .
..
Nejdå det är inte tvärtom. Med större bländare blir skärpedjupet kortare även med den matematik jag har börjat förstå nu.
Petter ...
Jo den biten är vi nog alla överens om. Matematiken förstår jag inte än (matte och fysik var mina bästa ämnen på högskolan så jag har ingen ursäkt)
Men jag måste reda ut varför jag helt klart har kortare skäpedjup på mina D700 bilder trots de senare slutserna. Är övertygad att facit finns här i tråden så jag ska inte börja om diskussionen. Jag kanske har fuskat och börjat gå närmare motiven?
Äh, jag kastar mig direkt på kalkylatorn. Den säger:
D300 dvs DX, brännvidd 35mm bländare F/4 Motiv:3m: Skärpedjup: 1.2m
D700 dvs FX, brännvidd 50mm bländare F/4 Motiv: 3m: Skärpedjup 0.9m
D700 dvs FX, brännvidd 50mm bländare F/5.6 Motiv: 3m: Skärpedjup 1.2m
Puh, det känns rätt.
Jag får fundera på CoC, jag har nog missat något.
Och jag ber hela tråden om förlåtelse för rundgången, jag har inte haft möjlighet att följa allt.
Dina beräkningar påvisar precis det som matematiken i tråden säger.
Med länge bränvidd behövs ett större bländarvärde för att få samma storlek på bländarhålet, och därmed får du samma skärpedjup (din sista beräkningsrad).
En tanke om ditt kortare skärpedjup på FX. Med cropfaktor på 1,5 så skulle jämförbara brännvidder vara 35 mm och 52,5 mm. Inte 35 och 50.
Med en 50 mm behöver du alltså gå liiite närmare för att få motsvarande utsnitt. och om du är närmare blir ju skärpedjupet kortare. Kan det vara så enkelt? Eller är jag för teoretisk nu?
Petter ...
<sorry>
Kort kommentar
Snälla, kan du inte säga stor och liten bländare och undvika ordet bländarvärde, det förvirrar så många?
En stor bländare är f/2. En liten f/16. Notera divisionstecknet.
</sorry>
50 eller 52 hamnar inom avrundningsfelen och om man hårddrar: är en 35 verkligen 35mm? Tyvärr inte. det kan skilja på någon millimeter eller två beroende på objektiv och tillverkare (och fokus!). Så avrunda lugnt.
Skärpedjup är f ö ett rätt trubbigt begrepp.
Så klart jag kan säga att bländaren ska vara mindre istället för att värdet ska vara större. Normalt sett gör jag det. Det är nog bara alla formler och omräkningar i den här tråden som gjort att jag börjat prata annorlunda.
Jag tar inte ett dugg illa upp av att du påpekar detta.
Petter ...
Speciellt som värdet inte är större. Det finns ju ett divisionstecken som många väljer att hoppa över.
fast när jag säger "värdet" så menar jag siffran: stort värde = liten bländare.
i talspråk hoppar man ju gärna över tecknen framför värdet. Eller hur? Om jag säger "Bländare 8 och en hundradel" är det väl ingen som tvekar på vad jag menar?
Jag förstår att det kan ha förvirrat i denna tråd med prat om större siffror när man avsåg mindre bländare. Men jag tror att det kom sig av beskrivningen att man ska multiplicera "värdet med cropfaktorn", vilket sedan justerades till en annan mer begriplig beskrivning som Hans så förtjänstfullt bidrog med. En beskrivning som omfattade såväl bländarhålets faktiska storlek och brännvidden.
Petter ...
Bländare är alltid ett relativt begrepp. större innebär ALLTID ett större fysiskt hål, och att blanda in "bländartal" gör det hela bara onödigt komplicerat. Bländaren ÄR ett relativt tal, låt den förbli så och glöm själva siffran. Det gör bara saker onödigt komplicerade att blanda in "bländartal" som då ska ha motsatt värde.
Lika illa det....
Jag uppfattade de första förklaringarna som att man skulle räkna på "bländarvärdet". Men fick senare klart för mig hur man skulle göra. Ett klokare ord att använda i min frågeställning hade möjligen varit "bländarbelopp".
...kan bländare betyda " en anordning som reglerar mängden ljus som släpps in i kamerahuset"
...
Petter ...
Lika illa det.
Med den definitionen kan du lika gärna prata om slutaren. Eller ett ND-filer. Eller...
...
När det gäller bländare använder vi samma ord för manicken och dess inställda värde. Snacka förvirrande.
...
Petter ...
Nog för att det mesta i den här tråden är lite flummigt men det kan väl ändå inte finnas någon diskussion om vad bländare är och vad bländartalet innebär?
Enligt den matematiska formel som används måste du justera bländaren så att själva hålet är lika på båda gluggarna. Lika bländare betyder bara att de släpper igenom samma mängd ljus, inte att hålet är lika.
Med samma hål kommer skärpedjupet att bli lika.
Dessutom är 50*1,6=80, så jämförelsen med 85 du gjort haltar lite.
Petter ...